Terörün beli kırılacak

Terörü destekleyen HDP'li belediyelere yeni başkan atanacak. Teröre destek verdiği belirlenen belediyelerin iş makinelerine valilik el koyabilecek.

Giriş Tarihi 03 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 03 Ağustos 2016, 01:39
Terörün beli kırılacak

İÇİNDEKİLER

Hükümet, PKK terör örgütünün belini kıracak önemli düzenlemeler içeren Torba Kanun tasarısını Meclis'e sevk etti. Buna göre, teröre destek veren belediye başkan ve yöneticileri yerine belediye meclisinin içinden veya dışından İçişleri Bakanı veya vali tarafından kayyum benzeri atama yapılacak. Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken iki ilin yerine Cizre ve Yüksekova il olacak. Hakkari'nin ismi Çölemerik, Şırnak'ın ismi ise Nuh olacak. Meclis'e sunulan kanun tasarısında şu düzenlemeler yer alıyor:

HAKKARİ VE ŞIRNAK İLLERİ KALDIRILACAK
Tasarıyla Hakkari ve Şırnak illeri kaldırılarak ilçe olacak. Hakkari yerine ilçesi Yüksekova, Şırnak yerine ilçesi Cizre il olacak. Tasarıda bu yerlerin isimlerinde de değişikliğe gidilecek. Buna göre Hakkari'ye eski ismi Çölemerik, Şırnak'a ise 'Nuh' ismi verilecek. Yüksekova iline Çölemerik, Çukurca, Derecik ve Şemdinli ilçeleri bağlanırken, ildeki diğer ilçelere bağlı belediye ve köylerin bağlılık durumları ve sınırları korunacak. Cizre iline Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanacak.

İÇİŞLERİ BAKANI VE VALİ ATAMA YAPACAK
Belediye başkanı ve belediye yöneticilerinin terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması ya da tutuklanması halinde bunların yerine büyükşehir ve il belediyelerine İçişleri Bakanı ilçe belediyelerine de ise vali tarafından atama yapılacak. Atanacak kişi belediye meclisi içinden veya dışından olabilecek. Seçilme yeterliğine sahip olması şartı aranacak. Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa etmesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanacak. Belediye başkanı veya başkanvekili görevlendirilen belediyelerde, bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülecek. Bu belediyelerde belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak. Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları kapsamında haklarında yürütülen soruşturma veya kovuşturma nedeniyle hali hazırda görevden uzaklaştırılmış olan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine, 15 gün içerisinde büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılacak.

HİZMETLER AKSAMAYACAK
Teröre destek veren belediyeler artık o yerde yaşayan vatandaşı cezalandıramayacak. Hizmet gitmeyen yerlere valilik tarafından hizmet götürülecek. Götürülen hizmetin bedeli, o belediyenin Maliye Bakanlığı veya İller Bankası payından kesilecek. PKK'nın başta hendek açmak için terör ve şiddet için kullandığı belediyelere ait iş makinelerine illerde valiler ilçelerde kaymakamlar tarafından el konabilecek. Bu kapsamda sorumluluğu tespit edilen belediye veya bağlı idare personelinin vali veya kaymakam tarafından görevden uzaklaştırılması halinde göreve iade işlemi, ancak uzaklaştırma işlemini yapan makam tarafından gerçekleştirilebilecek.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE EL KOYMA
İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları, Bakanlar Kurulu kararıyla el konulabilecek. Taşınmazın bedeli, tescil işleminden itibaren 60 gün içinde valiliklerce resen tespit edilecek. Bedele ilişkin itirazlar Danıştay'a yapılacak. İtirazlar tescil işlemini durdurmayacak. Mahkemelerce ihtiyati tedbir ve yürütmenin durdurulması kararları verilemeyecek. Bu taşınmazlara ilişkin ihtiyaç duyulan imar planı değişiklikleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılacak.

SABAH