Küresel piyasalara "algı" operasyonu

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 25 Temmuz 2016, 07:21
Küresel piyasalara algı operasyonu

İÇİNDEKİLER

Ekonomi yönetimi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal uygulaması ile ilgili küresel piyasalara yönelik yoğun görüşme ve mesaj trafiği yürütüyor. Hazine, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu ve Türkiye Bankalar Birliği uluslararası piyasalara Türkiye'de olup bitenleri anlatmak için beş koldan harekete geçti. Bankalar Birliği, tüm muhabir bankalarla birebir görüşerek sermaye kısıtlaması olmadığını, bankacılık sistemine duyulan güveni anlatırken, Merkez Bankası da bu hafta ikna turlarına çıkıyor. OHAL kararlarının yatırımcı, iş dünyasına hiçbir etkisi olmayacağı garantisi verilirken, hukuk sisteminin işlediği ve Türk halkının demokrasiye sonuna kadar bağlı olduğu vurgusu yapılacak.

NORMAL İŞLEYİŞ SÜRÜYOR
Hükümet, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından piyasalarda spekülasyonların önüne geçmek ve normal işleyişin sürmesi için bütün kurumları teyakkuza geçirmiş durumda. Merkez Bankası, yurtdışındaki finans merkezlerinde yatırımcılarla toplantı yapacak özel bir ekip oluşturdu. Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından izlenirken, bu ekip bugün itibariyle saha çalışmasına başlıyor. Finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler için koordineli olarak çalışan Merkez Bankası, Hazine, SPK, BDDK, TBB OHAL'in nedenini ve süreci küresel piyasalara birebir anlatılırken, piyasalara 6 önemli veriyor:

EKONOMİ SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNDE: Türkiye işleyen piyasa ekonomisidir, bir kısıtlama söz konusu değil. Ekonomi sağlam temeller üzerine oturuyor. Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacak. Tasarrufları artıracak teşviklerle yapısal reformlar tam gaz sürecek. Olağanüstü hal kapsamında ekonomiye ilişkin bir karar alınmayacak.

OHAL YATIRIMLARI ETKİLEMEZ: OHAL kararlarının yatırımcı, iş dünyası üzerinde hiçbir etkisi olmayacak. Yatırımlara ve büyük projeler devam edecek. Yatırımlarda aksama söz konusu değil. Ekonomik hedeflerde revizyon düşünülmüyor. Reformlar tüm hızıyla sürecek. Yapısal dönüşüm programı devam edecek. Kararlar ülkemizdeki üretim, ihracat, iş dünyasını olumsuz etkilemeyecek.

DEMOKRASİYE BAĞLIYIZ: Normalleşme kısa sürede tamamlanacak alınan kararların günlük yaşama etkisi olmayacak. Türk halkı demokrasiye sonuna kadar bağlı. Türkiye'de yaşayan herkesin temel hak ve özgürlükleri anayasanın garantisi altındadır.

HUKUK İŞLİYOR: Hukuk sistemi çalışıyor. Üç aylık OHAL sürecinde devlet kurumları darbe yanlılarından ayıklanacak. Hükümet elindeki bu gücü hukuk çerçevesinde çok dikkatli ve ölçülü kullanacak. Kurumsal yapılar güçlü bir şekilde iş başında. Darbe girişimcilerinin ayıklanması ile kurumlar daha da güçlenmiş olacak.

BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ: Kredi geri dönüşlerinde sorun yok, bankacılık sistemi sorunsuz işliyor. Bütün finansal kuruluşlar faaliyetlerini kesintisiz sürdürüyor. EFT, internet bankacılığı başta olmak üzere bankacılık sisteminde hiçbir sorun yok. Teknik olarak sistemde bütün rasyo, kurum ve kurullar işliyor. Türk finansal varlıkları sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam edecek. Merkez Bankası, bankalara likidite sağlanmasına yönelik pozisyonunu koruyacak. İhtiyaca göre sektörün elini rahatlatmaya yönelik her türlü enstrüman kullanılacak.

EKONOMİYE GÜVEN TAM: Tüketim, alışveriş devam ediyor, vatandaş ekonomiye güveniyor. Piyasa ekonomisine bağlılık sürüyor. Darbe girişiminin ekonomiye etkisi sınırlı ve kısa süreli olacak. Alınan önlemler ekonomi için önemli güç olan güvenlik istikrarı sağlamaya dönük olacak.