FETÖ'nün yargı ayağına dev operasyon

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin hakim ve savcılar tek tek gözaltına alınmaya başlandı...

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 17 Temmuz 2016, 00:00
FETÖ’nün yargı ayağına dev operasyon

İÇİNDEKİLER

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tüm Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcılıklarından, "aynı örgüte üye oldukları değerlendirilen" idari ve adli yargıda görev yapan toplam 2 bin 745 hakim ve savcının gözaltına alınması ve haklarında soruşturma yürütülmesini istedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının konuya ilişkin yazısında, dün gece, bir kısım askeri birliklerce gerçekleştirilen darbe girişimi nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında, "aynı örgüte üye oldukları değerlendirilen" 541 ilk derece idari yargı, 2 bin 204 adli yargı hakim ve savcısı hakkında da silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Yazıda, "listede isimleri bulunan hakim ve savcıların sorumluluk bölgelerinde bulunmaları halinde, cumhuriyet başsavcılığınca gözaltına alınmaları için gerekli işlemlerin yapılarak, haklarında soruşturma soruşturma yürütülmesi" istendi.

GAZİANTEP'TE 92 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Gaziantep'te, HSYK tarafından açığa alınan 2 bin 745 hakim ve savcıdan 92'si Gaziantep'te düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Beykent Mahallesi'ndeki adliye lojmanlarında operasyon düzenledi. FETÖ/PDY'ye üye olduğu iddia edilen 92 hakim ve savcının evinde arama yapan ekipler, çeşitli belgelere ve bilgisayarlara el koydu. Aramaların ardından hakim ve savcılar ellerine plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SİVAS'TA 35 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 35 hakim ve savcı gözaltına alındı.

Edinilen -bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Sivas Adliyesinde ve ilçelerde görevli 18 hakim ve 17 savcı yakalandı.

Terörle Mücadele Şubesi ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan şüpheliler, Numune Hastanesindeki sağlık kontrolünün ardından işlemler için emniyete götürüldü.

İSTANBUL'DA 132 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup olduğu belirtilen 132 hakim ve cumhuriyet savcısı hakkında gözaltı kararı verildi. Bu hakim ve savcıların yurt dışına çıkışlarına yasak konuldu.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nca dün ve bugün "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının Türkiye genelinde hükümeti devirmeye ve anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs etmek" suçuna ilişkin halihazırda devam eden soruşturma sürecinde, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup olduğu gerekçesiyle 132 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verdi.

Başsavcılıkça İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine iletilen talep yazısında, bu suçu işleyen FETÖ/PDY terör örgütü yapılanması üyelerinin suç delillerini gizledikleri ve yurt dışına kaçma hazırlığında olduklarına dair bulgulara erişildiği belirtildi.

Bu kapsamda tüm ülke çapında olduğu gibi yapılanmaya mensup İstanbul'da görev yapan hakim ve savcıların da örgüt üyeliği kapsamında eylemlerinin tespit edildiği kaydedilen yazıda, şüphelilerin bu suçlarına yönelik ivedi bir kısım usulü işlemlerin icrasının gerekli görüldüğü vurgulandı.

Yazıda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca tespit edilen FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup 132 hakim ve cumhuriyet savcısı olan şüphelilerin çalışma ofis ve bürolarında, ikametlerinde ve araçlarında arama yapılması istendi. Arama sonucunda muhtemel suç eşyalarına, suçun delili olan diğer tüm metaryallere el konulması istenen yazıda, elekronik cihazlar, cep telefonları ve diğer tüm bilişim materyalleri üzerinde inceleme yapılması talep edildi.

Şüpheliler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulması da öngörülen yazıda, şüphelilerin ve avukatlarının soruşturma dosyasını incelemesi ve örnek almasının soruşturmanın selametini tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle kısıtlama kararı verilmesi istendi.

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın taleplerini kabul etti.

MERSİN'DE 74 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 74 hakim ve savcı için gözaltı kararı alındı.

Alınan bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Mersin il merkezinde 58, Tarsus ve Silifke ilçelerinde 8'er olmak üzere toplam 74 hakim ve savcı için gözaltı işlemi başlatıldı.

Adreslerinde tespit edilen şüpheliler gözaltına alındı. Ayrıca bu şüphelilerin evlerinde arama yapıldı.

Hakkında gözaltı kararı bulunanların yakalaması için çalışma sürüyor.

UŞAK'TA 6 HAKİM VE 6 SAVCI İÇİN GÖZALTI KARARI
Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 6 hakim ve 6 savcı için gözaltı kararı alındı.

Alınan bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Uşak'ta cumhuriyet savcıları Aydın Çevi̇k, Aki̇f Özgün, Kemaletti̇n Erel ,İlker Çeti̇n, Mustafa Özmen, Mehmet Karademi̇r ile hakimler Mutlu Aygün, Sezgi̇n Güverçi̇n, Ömer Di̇ken, Serap Aygün, Hali̇l İbrahi̇m Kayı, Nebahat Baysal Gül için gözaltı işlemi başlatıldı.

Polis ekipleri hakim ve savcıların evlerine giderek gözaltı işlemi yapmaya başladı.

Adreslerinde tespit edilemeyenler için yakalama kararı çıkartılacağı öğrenildi.

KARAMAN'DA 2 HAKİM VE 3 SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Karaman'da darbegirişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 1'i kadın 2 hakim ile 3 Cumhuriyet savcısı gözaltına alındı.
Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe kalkışmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında bugün Karaman Adliyesi'nde görevli 1'i kadın 2 hakim ve 1 cumhuriyet savcısı ile Ermenek Adliyesi'nde görevli 2 cumhuriyet savcısı gözaltına alındı. Gözaltına alınan hakim ve savcıların Karaman Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun sürdüğü belirtildi.

KOCAELİ'DE 71 HAKİM VE SAVCI HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Kocaeli'de Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye oldukları değerlendirilen 71 hakim ve savcının yakalanması amacıyla operasyon başlatıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, Kocaeli genelinde FETÖ üyesi oldukları değerlendirilen 15'i askeri, 56'sı da adli ve idari yargıda olmak üzere toplam 71 hakim ve savcının yakalanması için operasyon başlatıldı.

Gebze ilçesinde 25 hakim ve savcının yakalanması için Akse Mahallesi'ndeki lojmanların olduğu sitenin etrafı polis ekiplerince çevrildi.

Ekipler, Gebze Adliyesi'nde görev yapan hakim Mehmet Yavuz ile cumhuriyet savcıları Yunus Önal ve Sinan Temel'i gözaltına aldı.

Haklarında gözaltı kararı bulunan diğer hakim ve savcıların evlerinde yapılacak arama nedeniyle nöbetçi cumhuriyet savcısının gelmesi bekleniyor.

KARABÜK'TE 1 HAKİM VE 4 SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Karabük'te darbe sonrası TEM Şube ekipleri tarafından 1 bayan hakim ve 4 savcı gözaltına alındı. Karabük'te Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimi sonrası başlatılan operasyon kapsamında Karabük Adliyesinde görevli hakim Ayşegül Dilber, eşi savcı Cihan Dilber ve savcılar Mehmet İlhan, Muammer Taha Ekim, Hüseyin Eroğlu ve Fatih Gökçe TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.
Karabük Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever'in bizzat yönettiği operasyon kapsamında ayrıca daha önce 1 kurmay Albay ile 2 Emniyet Şube Müdürü, bir emniyet amiri ve bir memur da gözaltına alınmıştı. Öte yandan, operasyonların devam edeceği öğrenildi.

EDİRNE'DE 34 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Edirne'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 34 hakim ve savcı için gözaltı kararı alındı.

Alınan bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Edirne merkez ve ilçe adliyeleri ile idari mahkemelerde görevli 34 hakim ve savcı için işlem başlatıldı.

Hakkında gözaltı kararı bulunanların yakalaması için çalışma sürüyor.

SAMSUN'DA BİR ASKERİ HAKİM VE BİR SAVCIYA GÖZALTI
Samsun Valiliği tarafından bir askeri hakim ve bir savcının gözaltına alındığı belirtildi. Samsun Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sivas ilinde askeri hakim olarak görevli üsteğmen İsa Çelik, Vezirköprü İlçesi'nde gözaltına alınmıştır. Ayrıca Samsun Adliyesi'nde görevli Savcı Adem Kurt Çarşamba Havalimanı'nı kullanarak İzmir üzerinden Almanya'nın Köln şehrine gitmek isterken yakalanarak gözaltına alınmıştır."

MUŞ'TA 4 HAKİM VE BİR SAVCI AÇIĞA ALINDI
Muş Adliyesinde görevli 2 hakim, 1 savcı ile Varto ve Bulanık ilçesinde ise 2 hakim olmak üzere 5 yargı mensubu açığa alındı
Alınan bilgilere göre, HSYK'ya yapılan operasyon kapsamında Muş Adliyesinde görevli 2 hakim, 1 savcı, Varto ilçesinde 1 hakim ve Bulanık ilçesinde 1 hakim olmak üzere toplam 5 yargı mensubu açığa alındı.

MARDİN'DE 29 HAKİM İÇİN GÖZALTI KARARI
Mardin'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 29 hakim için gözaltı kararı alındı.

Alınan bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Mardin Adliyesinde 10 adli ve 10 idari hakim, Midyat'ta 5 adli, Derik'te 2 adli ve Nusaybin'de de 2 adli hakim görevden alındı.

Görevden uzaklaştırılan bu 29 hakim için gözaltı işlemi başlatıldı. Polis ekipleri hakim ve savcıların evlerine giderek gözaltı işlemi yapmaya başladı.

Adreslerinde tespit edilemeyenler için yakalama kararı çıkartılacağı öğrenildi. Ayrıca bu şüphelilerin evlerinde ve bürolarında arama yapıldı.

ERZURUM'DA 22 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin adli ve idari yargıda görevli 22 hakim ve savcı gözaltına alındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Erzurum'da adli ve idari yargıda görev yapan 32 hakim ve savcı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

"FETÖ/PDY üyesi olmakla suçlanan" zanlılardan 22'si yakalanarak gözaltına alındı.

Yakalama kararı bulunan 10 hakim ve savcının ise aranmasına devam edildiği öğrenildi.

Gözaltındaki hakim ve savcıların, ifadelerinin alınmasının ardından yarın adli makamlara sevk edilmesi bekleniyor.