HDP'liler ifadeye vermeye gitmedi

HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özhan, savcılığın çağrısına rağmen ifade vermeye gitmedi.

Giriş Tarihi 22 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 22 Haziran 2016, 13:53
HDP’liler ifadeye vermeye gitmedi

İÇİNDEKİLER

TBMM'de dokunulmazlıkları kaldıran teklifin yasalaşmasının ardından savcılıklardan ilk çağrı geldi. HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özhan ifade vermeye çağrıldı ancak iki isim ifadeye gitmedi.

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından hazırlanan fezlekeler, ilgili savcılıklara ulaşmaya başladı.

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan, hakkında hazırlanan fezlekelerde yer alan atılı suçlarla ilgili soruşturmayı başlattı.

Milletvekilleri Yıldırım ve Özkan, savcılık tarafından ifadeye çağrıldı. Söz konusu milletvekilleri hakkında "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlarından fezleke hazırlanmıştı.

ÖZKAN'DAN KÖY KORUCULARINA ALÇAKÇA TEHDİT
HDP Milletvekili Özkan hakkında hazırlanan fezlekeler arasında 8 Haziran'da partisince düzenlenen seçim kutlamasında köy korucularına yönelik sarf ettiği sözler de yer alıyor.

Özkan, konuşmasında köy korucularına, "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi (kalaşnikof silahı) size çevirmesini çok iyi biliriz." ifadesini kullanmıştı.

Savcılık, milletvekili Özkan'ın söz konusu konuşmasında suç unsuru tespit ederek, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamıştı.

DEMİRTAŞ "GİTMEYECEKLER" DEMİŞTİ
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamada, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek." demişti.

YARGI YOLU AÇILDI
Adalet Bakanlığı dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ait 682 fezlekenin tamamını, savcılıklara göndermişti.Böylece dokunulmazlıkları kaldırılan 152 milletvekilinin tamamı için yargı yolu açılmış oldu.Savcılıklara göndeirlen fezlekeler arasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli HDP eş genel başkanlarına ait dosyalar da yer alıyor.