'72 kriterin tamamını gerçekleştirdik'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Biz 72 kriterin tamamını gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Giriş Tarihi 17 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 17 Haziran 2016, 19:08
’72 kriterin tamamını gerçekleştirdik’

İÇİNDEKİLER

Bakan Çelik, bir dizi ziyarete ve iftar ile sahur programlarına katılmak üzere saat 15.00 sıralarında Adana Havalimanı'na geldi. Bakan Çelik'i VIP girişinde kalabalık bir partili grubu karşıladı. Burada bir kadın, Bakan Çelik'e Adana'da organize çete olduğunu söyleyerek yardım istedi. Bakan Çelik kadına sorunu korumalara söylemesini, kendisinin ilgileneceğini söyledi. Bakan Çelik AK Parti Adana İl Başkanlığı'nı ziyaret etti, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni ile görüştü. Bakan Çelik, daha sonra Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ı ziyaret etti. Bakan Çelik burada şeref defterini imzaladıktan sonra açıklamalarda bulundu. Çelik, AB'ye vizesiz giriş için AB'nin Türkiye'ye 72 kriter koyduğunu hatırlatarak, "Bunun 65'ini yerine getirdik. gerçekleştirdik. Biz aslında 72 kriterin tamamını gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Belirli kriterlerde tartışma konusu var. Daha çok kamuoyunun gündemini terörle mücadele konusunda yasayla ilgili değişiklikler teşkil ediyor. Bu konuda terörlü mücadele kapasitemizi hiçbir şekilde etkilemeyecek değişiklikler olabilirse bunların üzerinde çalışıyoruz. Ayın 27'sinde komisyon başkan yardımcısı ile bir araya geldik. Vardığımız mutabakat kapsamında teknik heyetler, adalet, içişleri, dışişleri ve AB bakanları olarak bir araya geldik. Bir çalışma ortaya koyduk" diye konuştu.

Çelik, yakın zamanda bakanlarla birlikte bu konuyu değerlendirip varılan sonuçlara başbakan ve cumhurbaşkanına bildireceklerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Ortak bir çözüm bulabilir miyiz buna bakacağız. Fakat, şunun bilinmesi gerekir, tarih içerisinde göç meselesi, Avrupa'da jeopolitiği ve siyasi haritasını çoğu kez alt üst etmiştir. Burada çok büyük jeopolitik ve siyasi haritayı alt üst edecek ve AB'nin karşılaştığı en büyük krizlerden biridir. Fakat Türkiye'nin ortaya koyduğu performansla ve birebir anlaşması sayesinde bir günde 7 bin kişi geçerken, bugün bu sayı 40'lara 20'lere düşmüştür. Bu, Türkiye ve AB'nin ortak bir akıl ortaya koyması haline ne büyük işler başaracağının göstermektedir. Biz bir AB ülkesi değiliz ama tarih boyunca devletimiz, her zaman büyük bir Avrupa gücü oldu. Ve şu anda da büyük bir Avrupa gücü ve büyük bir Avrupa demokrasisiyiz. Bu yüzden 'vize serbestisi' bize yapılacak bir jest değil, zaten ortaya çıkan anlaşmanın bir gereği olarak varılması gereken bir sonuçtur."

Geri Kabul Anlaşması'nın, parlamentodan geçtiğini ancak Bakanlar Kurulu'nun henüz onaylamadığını anlatan Bakan Çelik, "Burada bizden kaynaklanan bir şey yok. 'Geri Kabul Anlaşması' ile birlikte kurulan mekanizmanın çalışması noktasında bizden kaynaklanan bir sorun yok. Zaten açıklanan rakamlar da bizim yetkililerimizin performansını açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak Yunanistan'da bazı mahkemelik olan durumlar var onlardan kaynaklanan sıkıntılar var" dedi.

Bakan Çelik'e ziyareti sırasında AK Parti Adana milletvekilleri Fatma Gül Demet Sarı, Tamer Dağlı, Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç ve AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni eşlik etti.