Derin suikastlarda paralel yapı parmağı

İstihbaratın gizli raporuna göre FETÖ, 2002’den itibaren başta Necip Hablemitoğlu ve Dink cinayeti ile Zirve Yayınevi baskını olmak üzere pek çok karanlık olayda başroldeydi

Giriş Tarihi 14 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 14 Haziran 2016, 01:09
Derin suikastlarda paralel yapı parmağı

İÇİNDEKİLER

Devletin istihbarat birimlerinin hazırladığı FETÖ ile ilgili bir gizli raporda, örgütün rolünün bulunduğu suikastlar hakkında da önemli bilgilere yer verildi. Rapora göre FETÖ ya da diğer adlarıyla Gülen Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (PDY), 2002'den itibaren başta Necip Hablemitoğlu suikastı olmak üzere pek çok karanlık olayda başrol oynadı. Hablemitoğlu suikastının yanı sıra 2005'teki Şemdinli olayı, 2006'da Danıştay saldırısı ve Rahip Santoro cinayeti, 2007'deki Dink suikastı ve Zirve Yayınevi cinayetleri Gülen Örgütü'nün parmağının bulunduğu olaylar olarak gösterildi.

'ALEYHTE TANIKLIK EDECEKTİ'
Raporda Hablemitoğlu'nun, ölümünden hemen önce bin sayfaya yakın bir kitap çalışmasının tamamlandığı ve Gülen grubu hakkında 6 Aralık 2002'de Ankara DGM'deki Gülen davasında da tanıklık yapmaya hazırlandığı için, 18 Aralık 2002'de kiralık katil tutularak öldürüldüğü belirtildi.

Raporda Şemdinli olayının ise Gülen Örgütü'nün teknik takiple izlediği jandarma personelinin, 9 Kasım 2005 günü bombalanan Umut Kitabevi'nin yakınlarında olduğu bir anda gerçekleştirildiği ve böylelikle Genelkurmay'ın töhmet altında bırakıldığı belirtilip şöyle denildi:

'ŞEMDİNLİ, ERGENEKON TATBİKATIYDI'
"Şüpheli bir paketi soruşturmak için Umut Kitapevi'ne giden astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş olay mahallinde bulunmaktaydı. Daha arabalarından inmeden bir patlama oldu. Daha sonra da kitapevine, penceresi kırılarak iki el bombası atıldı. İki astsubay ve itirafçı ne olduğunu anlamadan halk tarafından çevrelendi. Hemen patlama ile bu şahıslar arasında bağlantı kuruldu. Polis istihbaratta güçlü olan cemaat, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ile ilişkisi olan Ali Kaya'yı izlemekteydi. Amaç, Kaya üzerinden Büyükanıt'ı vurmaktı. Şemdinli olayı, Ergenekon komplosuna başlamadan önce bir tatbikat niteliğindedir. Bu olay ile ordunun ve kamuoyunun tutumu ile komplocuların medya aracılığı ile psikolojik operasyon yetenekleri ölçülmüştür."

SANTORO VE ZİRVE YAYINEVİ...
İstihbarat birimlerinin raporunda Trabzon'da 6 Şubat 2006'da gerçekleştirilen Rahip Santoro suikastı ile ilgili de önemli bilgiler yer aldı. Rapora göre bu suikastın arkasında da tıpkı Hrant Dink cinayeti gibi Paralel Yapı vardı. Dink'ten önce bir gayrimüslime yönelik ilk suikast olan olay sayesinde Gülen örgütü, 'derin devlet'i fail gösterip Ergenekon sürecinin kilometre taşlarını döşedi. Raporda Danıştay saldırısı, Hrant Dink suikastı ve Zirve Yayınevi cinayetlerindeki FETÖ parmağı ise şu cümlelerle özetlendi:

"17 Mayıs 2006'daki Danıştay saldırısını Paralel örgüt, Osman Yıldırım'ı kullanarak Alparslan Arslan'a yaptırmış, böylece Ergenekon davasının en önemli ayağını oluşturmuştur."

'AMAÇ, DERİN DEVLETE BAĞLAMAK'
"Hrant Dink cinayetinde cemaatçi Ramazan Akyürek'in, Erhan Tuncel'in, Yasin Hayal'in rolü artık tamamen ortaya çıkmış durumda. Bu noktada eksik olan bu cinayetin siyasi yönüdür. Dink suikastı ile 'derin devlet'in ilişkilendirilmesi kolay olduğu için Paralel Yapı Dink'i kurban seçmiştir."

Malatya'da 18 Nisan 2007'de İncil basımı yapan Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürüldü. Zirve cinayeti derin devlet ile irtibatlandırılarak, Ergenekon komplosunun bir başka köşe taşı elde edildi."

RAKİP GÖRDÜKLERİ EĞİTİM KURUMLARINI HEDEF ALDILAR
İstihbarat birimlerinin hazırladığı FETÖ raporunda, eğitim alanında faaliyet gösteren çeşitli kesimlere mensup pek çok kurumun Gülen örgütü tarafından hedef seçildiği örnekleriyle anlatıldı. Raporda 17-25 Aralık sürecinde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TÜRGEV), Ergenekon sürecinde de İSTEK Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) eğitim alanındaki rakiplerin bertaraf edilmesi planı çerçevsinde hedef seçildiği kaydedildi.

SABAH