Muhammed Ali uğurlandı

ABD'de solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden efsane boksör Muhammed Ali'nin iki gün sürecek cenaze töreni bugün Lousiville'de kılınan cenaze namazı ile başladı. Törene binlerce kişi akın ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın salona Diyanet İşleri Başkanı Görmez'le birlikte geldiği görüldü.

Giriş Tarihi 09 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 09 Haziran 2016, 20:17
Muhammed Ali uğurlandı

İÇİNDEKİLER

Muhammed Ali'nin doğduğu Kentucky eyaletinin Louisville şehri, kent tarihinin en önemli törenlerinden birisine şahitlik etti.

Muhammed Ali'nin doğup büyüdüğü evin önü ve adına yapılan "Muhammad Ali Center" efsane boksörün sevenleri tarafından ziyaret ediliyor. Ünlü sporcu için oluşturulan köşelere sevenleri çiçek ve sevgilerini anlatan mesajlar bırakıyor.

Yaklaşık 600 bin nüfuslu kentte gerçekleştirilecek törenler bugün saat 12.00'de (TSİ:19.00) kılınan cenaze namazıyla başladı. Muhammed Ali'nin 1960 yılında ilk profesyonel dövüşünü yaptığı "Freedom Hall"da kılınan namaza binlerce Müslüman katıldı.



TÖRENE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA KATILDI
Namaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1977 yılında İslamiyeti seçen İngiliz müzisyen Yusuf İslam, 17 yaşındayken İslamiyete geçen ABD'li akademisyen ve kanaat önderi Hamza Yusuf, Nation of Islam lideri Louis Farakhan, siyahi hakları aktivisti Jesse Jackson, aralarında Muhammed Ali'nin maçlarını da organize eden ünlü boks organizatörü Don King'in de bulunduğu spor dünyasından çok sayıda temsilci ve binlerce Müslüman katıldı.

Başka dinlerden insanlar da Muhammed Ali'nin vasiyeti uyarınca salonda kendilerine ayrılan bölümde cenaze törenini izlediler.

Namaz öncesi salonda Rahman ve Fecr suresinden ayetler okundu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Muhammed Ali'nin naaşı Yusuf İslam ve Hamza Yusuf'un da aralarında olduğu bazı Müslümanlar tarafından tekbirler eşliğinde cenaze aracından alınarak salona getirildi.



Tabutun üzerindeki örtüde Kuran'ı Kerim'den ayetlerin olduğu görülürken tabutun önünde Amerikalı Müslüman toplum önderleri bir süre bekledi. İmam Zaid Shakir cenaze namazı hakkında kısa bilgi verdikten sonra namazı kıldırdı. Aile üyeleri de törende kendilerine ayrılan bölümde taziyeleri kabul etti.

Efsane boksör için ikinci tören ise yarın "KFC Yum! Center"da yapılacak. Bu törene diğer dinlerden temsilciler ile farklı toplum kesimlerinden Muhammed Ali'nin sevenlerinin katılması bekleniyor.



Buradaki törende eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın yanı sıra oyuncu Will Smith, komedyen Billy Crystal ve spor sunucusu Bryant Gumbel'ın da konuşma yapacağı belirtildi. Yarın naaşı Louisville caddelerinde belirlenen güzergahta taşınacak efsane boksör Muhammed Ali, Cave Hill mezarlığında toprağa verilecek.

YUSUF İSLAM, MUHAMMED ALİ'Yİ ANLATTI
İngiliz sanatçı Yusuf İslam, Muhammed Ali'nin kendisi gibi sonradan İslamı seçen bir çok kişiye rol model olduğunu söyledi.

Muhammed Ali için Louisville'deki Freedom Hall'da düzenlenen cenaze töreni öncesi AA'nın sorularını yanıtlayan Yusuf İslam, Muhammed Ali'nin kendisi gibi sonradan İslamiyeti seçenler için taşıdığı önemi vurguladı.

"Muhammed Ali, benin gibi sonradan İslamı seçenler için rol modeldi" diye konuşan İslam, kendisinin daha önce mümkün olmayan bir çok şeyi başarabildiğini bildirdi.

Kendisinin ve tüm Müslümanların efsane boksör için dua ettiğini ve son vazifelerini yerine getirdiğine işaret eden İslam, Muhammed Ali'nin tüm İslam dünyasına yol gösterdiğini ifade etti.

Yusuf İslam gibi sonradan İslamı seçen ABD'li Müslüman kanaat önderi ve Zaytuna Üniversitesinin kurucularından Hamza Yusuf da Muhammed Ali'nin 20 ve 21. yüzyılların en büyük insanlarından birisi olduğunu vurguladı.

Efsane boksörün İslam'ın barış ve sevgi dini olduğunu savunduğuna dikkati çeken Yusuf, "Eğer insanlığı seversiniz insanlık da sizi sever. Muhammed Ali insanlığı sevmişti insanlık da onu sevdi." dedi.

Muhammed Ali'nin peygamberi kendisine örnek aldığını ve onun ismini kendisine yeni isim olarak seçtiğini belirterek, bir çok sporcunun gençlere kötü örnek olduğu bir dönemde ünlü boksörün gençler arasında İslam ve barışın yayılmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

Yusuf, Muhammed Ali sayesinde bir çok beyazın da ırkçılığın yanlışlığını gördüğünü ve siyahilere bakışının değiştiğini vurgulayarak, "Muhammed Ali'nin cenazesine tüm dünyadan insanlar katılıyor. O, kendisinin de söylediği gibi tüm dünyayı salladı." diye konuştu.