Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Uganda'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Yoweri Museveni ile ortak basın açıklaması düzenledi.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 01 Haziran 2016, 15:59
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Uganda'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Yoweri Museveni ile bir araya geldi. İki lider basın açıklaması yaparak önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları
Şüphesiz Doğu Afrika'da istikrarı tehdit eden en önemli şey terörizmdir. Bu konuda üç başlığı önemsiyorum. Bunun bir tanesi mezhepçilik, bir tanesi ırkçılık bir diğeri de terörizm unsurudur. 35 yıldır terör ile mücadele eden ülkemizde biz bunun bedelini ödüyoruz. Üstünlük yaratıcıya yakın olmakla tanımlanır. Biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz. Terörizm, bölgenin terör ve teröristle mücadelesinde bizler bugüne kadar çok büyük bir mücadele ortaya koyduk. Sizler bu konuya hakimsiniz. Bizler de terör mağduru olanlara yardım etmeye devam edeceğiz. Dostum Museveni ile istiyoruz ki Uganda'da daha büyük bir Büyükelçilik binamız olsun. Aynı şekilde Türkiye'de de. Kendileri de buna olumlu baktı. Geleceğe ilişkin projelerimizi paylaştık. Bildiğiniz gibi 115 iş adamı ile birlikte geldik. Bugün imzalanan anlaşmalar yaptığımız verimli görüşmenin neticesidir. Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Tüm alanlar Savunma sanayi, turizm, ticaret tüm bu alanlarda ortak yatırım içine girebiliriz. Alt yapı üst yapı bu tür yatırımlarda tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. Biz Uganda'nın geleceğinin daha parlak olduğuna inanıyoruz. Ziyaretimin Beyaz Nil kadar verimli geçmesini diliyorum...

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin konuşmasından satır başları..
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyeti... Uganda halkı bu ziyaretiniz için size çok teşekkür ediyor. Bu sabah birçok konuyu aramızda görüştük. Bunların bazıları anlaşmalarla sonuçlandı. Türkiye'nin liderliği bütün Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır. Türkiye yakın tarihe kadar dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında değildi. Potansiyelini kullanamayan bir ülkeydi. Türkiye'nin Sayın Cumhurbaşkanı'nın yenilikçi liderliği sayesinde ciddi bir yol katetti. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na hasta adam deniyordu. Oysa Türkiye şimdi tüm Avrupa'da itici güç haline geldi. Beraber çalışırsak çok faydalı işler yapabileceğimizi size aktardım. Dökümanlarımızda da ifade ettiğim gibi Türkiye'nin bize birçok alanda yardımı var.

DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğan şöyle konuştu: Dünya 5'ten büyüktür. Bu 5 ülke BM'nin daimi üyesidir ve tüm dünyanın kaderini belirlemektedir. Bu yapının devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyelerin içerisinde Afrika'dan bir tane ülke yoktur. Halkı müslüman olan bir ülke yoktur. Ve kıtaların bu kadar adaletsizce şekillendiği bir durumda dünya yönetilemez. Geçici üyelerin bir fonksiyonu yok. BM genel kurulunun bir dönüşümlü daimi üyeliği güvenlik konseyine yerleştirmek gerekir. Çünkü Dünya 5'ten büyüktür. Yeri geldiğinde Türkiye'de Uganda'da orada yer almalıdır.