Türkiye'den dev adım! Hem karada hem de denizde gidebiliyor

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 07 Mayıs 2016, 02:11
Türkiye’den dev adım! Hem karada hem de denizde gidebiliyor

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz cumartesi günü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk sac kesim töreni yapılan Türkiye'nin gururu olacak TCG ANADOLU havuzlu çıkarma gemisinde kullanılmak için, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından, Hoverkraft (Hava Yastıklı Çıkarma Aracı) alınacağı açıklandı.

İşte Hoverkraftların özellikleri;

Ulaşım teknolojisindeki en ilginç tasarımlardan biri olan hovercraft, geleceğin aracı olmaya aday. Hareket ettiği zeminin üstünde süzülerek uçan bu sıra dışı makine, hem karada hem denizde yol alabilmesi nedeniyle hiçbir coğrafi sınır tanımadan dünyanın en ücra köşelerine ulaşabilme becerisine sahip.

Hoverkraft, sakin ve hareketli hâlde iken, tüm ağırlığı sürekli oluşturulan hava yastığı tarafından taşınan deniz aracıdır. Hafif oldukları için çok yüksek hızlara ulaşabilirler.

Hem denizde, hem de karada gidebilir. Bir bakıma gemi ile uçak arasındaki büyük hız farkı aralığında bir köprüdürler. Bir hava tabakası üzerinde hareket ederler.

TCG ANADOLU, gemisinin bünyesinde bulunan tank, amfibi zırhlı araçlar ve askeri personelin kıyıya taşınmasında kullanılacak. Tek seferde 2 ALTAY tankı ya da 4 tane zırhlı muharebe aracı taşıyabiliyor.

Hovercraftın başlıca avantajı hızlı olması, aynı zamanda herhangi bir yola veya limana ihtiyaç duymaması. Sürtünme kuvvetine maruz kalmadığı için yakıt sarfiyatı da oldukça düşük.

1960'larda Amerikan ordusunun Vietnam nehirlerinde hareket kabiliyeti ve hızı nedeniyle devriye botu olarak kullandığı hovercraftlar, günümüzde İngiliz, Amerikan, Finlandiya, Yunanistan, Rusya ve Çin ordularında kullanılıyor. Askeri hovercraftların hareket halindeki savaş gemilerine girip çıkabilmek, geleneksel çıkartma gemilerinin aksine yükünü boşaltmak için karada ilerleyebilmek ve bunu yaparken kara mayınlarından etkilenmemek gibi özellikleri var.

Hoverkraft, üzerine bulunan silah sistemleri ile kıyıya çıkarma yapan birliklere ateş desteği sağlayabiliyor. Türk ordusunun bünyesinde şimdilik Hoverkraft bulunmuyor.