Sabancı suikastında önemli adım

Belçika, Türkiye'den gelen yoğun baskılar sonucunda Sabancı suikastının faili terörist Fehriye Erdal'ı yargılamak için harekete geçti.

Giriş Tarihi 03 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 03 Mayıs 2016, 13:22
Sabancı suikastında önemli adım

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin istediği 30 DHKP-C ve PKK'lı teröristin hiçbirini bugüne kadar vermeyen Belçika, Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal ile ilgili önemli bir adım attı. Yıllardır Belçika'nın himaye ettiği teröristlerden Erdal, 12 Mayıs'ta Brugge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkma ihtimali doğdu. Eğer Erdal, hakim karşısına çıkarsa ilk kez kendisine suikast sorulacak. Arananlar listesinde bulunan Erdal'ın yargılamada hazır edilip edilmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil.

BELÇİKA İADELERE KAPALI
Türkiye'nin sınır dışı ettiği Brüksel saldırganını serbest bıraktığı ortaya çıkınca kriz yaşayan Belçika Hükümeti, Türkiye'nin iade taleplerine kapalı. Türkiye, bugüne kadar PKK'nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar ile Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ın da aralarında bulunduğu 30 teröristin iadesini istedi. 20'sinin talebi reddedildi, 9'u için işlem devam ediyor. Paris'te öldürülen PKK'lı Dilek Doğan ile ilgili talep ise geri çekildi. Son olarak Brüksel'deki Avrupa Birliği Parlamentosu'nun yanı başına terör örgütü PKK mensuplarının çadır kurmasına izin verdiği için haklı tepkilerin hedefi olan Belçika, iadesi istenen isimleri 'terörist' olarak nitelendirmiyor.

ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİ
İade talebi konusundaki yazışma ve görüşmelerde Fehriye Erdal'ın terörist olduğunu kabul etmeyen Belçika, Türkiye'den gelen yoğun tepkiler üzerine harekete geçti. Belçika'nın 1996 yılından beri himaye ettiği Erdal, Sabancı suikastıyla ilgili ilk kez hakim karşısına çıkacak.

12 MAYISTA BAŞLIYOR
Belçika'da yıllardır rahat bir şekilde yaşayan Erdal'ın yargılacağı dava, 12 Mayıs'ta Brugge Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. Ancak Erdal, "terör örgütü üyeliği"nden değil, "çete üyeliği" suçundan yargılanacak. Terörist Erdal'ın yargılamada hazır edilip edilmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı. Belçika polisinin Brugge Mahkemesi'ne, terörist Erdal'a adreslerinde ulaşılamadığı bilgisini verdiği belirtiliyor.

Erdal, 1996'da işlenen Sabancı suikastı öncesinde Sabancı Center'da çalışıyordu. İsmail Akkol ve Mustafa Duyar, Erdal'ın yardımları ile Sabancı Center'a girerek, Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yi öldürdü. Erdal cinayet sonrası, bir TIR'ın kasasında önce Yunanistan'a, oradan da Belçika'ya kaçtı. 1999'da Belçika'nın Knokke kentinde, bir hücre evinde diğer örgüt üyeleri ile birlikte yakalandı. Erdal, 1 yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde göz hapsine alınmış, ardından da kayıplara karışmıştı. Belçika mahkemeleri, Erdal hakkında "çete üyeliği" suçundan 2 yıl hapis cezası vermişti.