CHP’li belediyeden asgari ücret skandalı

CHP’li Dikili Belediyesi hükümetin asgari ücrete yönelik zammından sonra çalışanlarının maaşını düşürme kararı alarak yüzlerce işçiyi mağdur ettiği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 11 Şubat 2016, 00:00 Güncelleme 11 Şubat 2016, 16:25
CHP’li belediyeden asgari ücret skandalı

İÇİNDEKİLER

Kendi kaynaklarını yönetemediği halde bol keseden vaatlerle vatandaşlardan oy toplamaya çalışan CHP'nin bir hukuksuzluğu daha deşifre oldu. 7 Haziran Genel Seçimlerinde asgari ücreti 1500 TL'ye çıkarmayı vaat eden CHP'nin, Dikili Belediyesi'nde çalışanların geçtiğimiz günlerde 'asgari ücret krizi' yaşadığı ortaya çıktı. Belediye çalışanları, AK Parti hükümetinin devreye soktuğu asgari ücret artışının maaşlarına yansımasını beklerken, yetkililerden gelen dayatmayla şok oldu.

4734 SAYILI KANUN HİÇE SAYILDI
İzmir'in Dikili ilçesinin Mustafa Tosun başkanlığındaki CHP'li belediye yetkilileri, asgari ücret artışının ardından, çalışanlarının maaşını düşürme kararı aldı. Karar, yeni yılın ilk günlerinde, asgari ücretin yüzde fazlasını alması gereken belediye çalışanlarına iletildi. Çalışanların itirazlarını dikkate almayan yetkililer, maaşlarda düşüşe gidilmesine ilişkin yeni iş sözleşmeleri hazırlattı. Yeni iş sözleşmeleri, belediyede 4734 sayılı kanunun personel hizmeti alımı yoluyla çalışan taşeron işçilere baskıyla imzalattırıldı.

MUVAFAKAT VERMEYENE TEHDİT
Asgari ücrete yapılan zammı mali imkânsızlık nedeniyle ödeyemeyeceğini bahane eden CHP'li belediyenin, temizlik işlerindeki personelin çalıştığı Simge Temizlik ile 7 maddelik gizli bir protokol imzaladığı da ortaya çıktı. Protokole göre; şirketin bu indirimi çalışanlara duyurması ve iş kanununa göre muvafakatının alınması gerekirken, bizzat belediye başkanının talimatı ile amirlerce duyurulduğu, tehditle muvafakatnamenin alındığı bildirildi. Muvafakat vermeyen personele ise maaş düşürme ve işten çıkarma tehditleri savruldu.

BAŞKAN TOSUN, BELEDİYEYİ CHP'LİLERLE DOLDURDU

Mali yetersizlikten yakınıp işçilerin yasal hakkı olan asgari ücret zammına bile göz diken CHP'li Dikili Belediyesi Başkanı Mustafa Tosun'un; Zabıta, Destek Personeli, Halkla İlişkiler, Muhasebe ve Sosyal Tesis adı altında 100'e yakın CHP'liyi taşeron olarak işe aldığı, yeni alımlar için de talimat verdiği belirtildi. Başkan Mustafa Tosun'un belediye çalışanlarının özellikle CHP'li gençlerden oluşmasına dikkat ettiği, kendisiyle birlikte hareket etmek istemeyenlere de mobing uyguladığı ifade ediliyor.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi