Antalya Barosu'ndan 'O Ses Çocuklar' tepkisi

Antalya Barosu, 'O Ses Çocuklar' ve 'Yetenek Sizsiniz' programlarına katılan çocukların istismar edildiği gerekçesiyle bu iki programa son verilmesini talep etti.

Giriş Tarihi 18 Ocak 2016, 00:00 Güncelleme 19 Ocak 2016, 01:45
Antalya Barosu’ndan ’O Ses Çocuklar’ tepkisi

İÇİNDEKİLER

Antalya Barosu'nun çocuk istismarı yapıldığı gerekçesiyle 2014 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikayeti üzerine Acun Medya'nın yapımcılığını üstlendiği 'O Ses Çocuklar' yarışmasına 600 bin TL ceza verildi. Yarışmanın bu yıl TV8 ekranlarında yeniden yayınlanacak olması üzerine Antalya Barosu, bu kez hem 'O Ses Çocuklar' hem de yine çocuk yarışmacılara yer verilen 'Yetenek Sizsiniz' programlarına son verilmesini istedi.

'O ses, çocuk istismarı sesi' başlıklı Antalya Barosu'nun duyurusunda, dünyada ve ülkemizde çocuğun ihmal ve istismar edilmesinin suç olduğu belirtilerek, "Artık medyada çocuğun istismar edilmesine ne kadar seyirci kalınacak? Devletimiz artık buna bir son versin" denildi.
Duyuruda, 2013- 2014 sezonunda TV8 kanalında yayınlanan 'O Ses Türkiye'nin formatının değiştirildiği ve yaşları 7-14 arası çocuklar ve onların genellikle dramatik hayat hikayeleriyle birlikte ekranlarda çocukları yarıştırdığı/istismar ettiği bir program olduğu belirtildi. Yarışma formatının çocukların istismar edildiği ve ticari sömürü aracı olarak kullanıldığının bir gerçek olduğu kaydedilerek, "Bu gerçek pek çok hukukçu, bilim adamı, pedagog, sosyal hizmet uzmanı, devlet adamı ile ilgili bütün kuruluşlarca onaylanmış ve kabul görmüştür" denildi.

FRAGMANLARI YAYINLANIYOR
RTÜK'ün 600 bin liralık rekor cezası hatırlatılan duyuruda, bundan sonra çocukların bu tür programlarda yer alması durumunda da herhangi bir ihlal aranmayacağı, doğrudan ceza verileceğinin belirtildiği hatırlatıldı. RTÜK'ün, 'O Ses Çocuklar adlı programa katılan çocuklar, ticari amaç ve reyting uğruna umut verilerek kullanılmakta, kazananların sevinçleri ile kaybedenlerin üzüntüleri sergilenmektedir' şeklindeki ceza gerekçesi de hatırlatılarak, "Geçen senelerde yaşanılanlar ile tekrardan bizlere ve çocuklarımıza yaşattırılacak olanlar aynıdır. Fakat 7-14 yaş çocukların yarıştırılacakları 'O Ses çocuklar' yarışması fragman ve duyuruları yayınlanıyor. Çok yakında da prime time saatlerinde bu çocuklar kendilerinden büyük kıyafet, hareket ve hırsla, dramatik hayat hikayeleri eşliğinde Tv ekranlarında çocuk yıldız ve şöhretler yaratma vaatleriyle, pek çok kez ağlatılarak Türk halkına ve çocuklarına izlettirileceklerdir" denildi.

YETENEK SİZSİNİZ DE ELEŞTİRİLDİ
Baro, 'Yetenek Sizsiniz' adlı yarışma programında da çocukların programa yarışmacı olarak kabul edildiği ve yarışma dahilinde eleştirilerek değerlendirmeye tabi tutulduğu kaydedildi. RTÜK'ün bu tür programlara müdahale etmesi gerektiğine işaret edilerek, "Çocukların televizyonda bu şekildeki istismarı çoğu durumda çocuklar üzerinde kalıcı ya da uzun süreli olumsuz bir etki yaratmakta olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca, medya ve aynı zamanda çocukların ana, babaları, onların en temel haklarını ihlal ederek çocuklar üzerinden yarar, maddi menfaat sağlamaktadırlar" denildi.

BAKANLIĞA ÇAĞRI
Antalya Barosu Başkanlığı'nca, özellikle TV8 ekranlarındaki 'O Ses Çocuklar' ve 'Yetenek Sizsiniz' programına katılan çocukların istismara açık şekilde kullanılmalarına son verilmesi, çocuk ihmal ve istismar suçunu işleyenler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması, çocuğun ihmali ya da istismarına neden olabilecek programlara ilişkin yaptırımların uygulanması talep edildi. Bu konuda da başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere yetkili ve görevli tüm kamu kurum ve kişiler duyarlı davranmaya ve göreve davet edildi.