Askere gidecekler dikkat! O tasarı kabul edildi

Yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları, 6 bin avro yerine bin avro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.

Giriş Tarihi 14 Ocak 2016, 00:00 Güncelleme 14 Ocak 2016, 10:04
Askere gidecekler dikkat! O tasarı kabul edildi

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulu'nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 4 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları, 6 bin avro yerine bin avro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. Bu kişiler, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak ve bin avroyu defaten ödeyecek.

Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da bin avro ödeyecek. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 38 yaşının sonuna kadar başvuruda bulunmamış veya başvurdukları halde ödemelerini tamamlamadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlüler de bin avro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bunların fazladan yaptıkları ödemeler iade edilmeyecek.

ALBAYLAR HAKKINDA EMEKLİLİK KARARI
Bu arada, kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran albaylar hakkındaki emeklilik kararı, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) tarafından verilecek.

TBMM Genel Kurulunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapan Torba Yasa Tasarısında, AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır tarafından verilen önergeyle değişiklik yapıldı.

Buna göre, albayların emekliliğiyle ilgili maddede, kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla 28, 29 ve 30. hizmet yılını dolduran albayların emeklilik kararı YAŞ tarafından verilecek.

KAYIP KİMLİK KARTI İÇİN 30 LİRA ÖDENECEK
Tasarı, Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik yapıyor. Buna göre, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15'er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. 31 Aralık 2016'ya kadar verilen nüfus cüzdanlarından 8 lira kağıt bedeli alınacak.