PKK'nın 'kilise' oyunu

Diyarbakır'da 45 gündür PKK ile mücadele eden güvenlik güçleri tarihi eserlerin zarar görmemesi için hassas davranırken PKK terör örgütünün kiliseleri bombalayıp, suçu devlete atarak Avrupa'nın dikkatini Sur'a çekmek istediği öğrenildi.

Giriş Tarihi 11 Ocak 2016, 00:00 Güncelleme 11 Ocak 2016, 17:25
PKK’nın ’kilise’ oyunu

İÇİNDEKİLER

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, 28 Kasım'da Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından sokağa çıkma yasağı uygulamasının sürdüğü Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinin teröristlerden temizlenmesi, patlayıcı tuzakların imhası ve hendeklerin kapatılması için güvenlik güçlerince başlatılan operasyon sürüyor.

İlçede 45 gündür polis ve jandarma ekiplerinin hava destekli aralıksız sürdürdüğü operasyonlarla 6 mahallenin yüzde 65'i teröristlerden temizlendi. Operasyon yürüten güvenlik güçleri, okul, cami ve kilise ile diğer tarihi ve kültürel yapıların zarar görmemesi için büyük özen gösteriyor.

SUR, KİLİSE CAMİ İLE DİĞER TARİHİ YAPILAR ZARAR GÖRDÜ

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Diyarbakır Surları'nın bulunduğu tarihi ilçede teröristlerin saldırıları, surların yanı sıra aralarında kilise ve caminin de yer aldığı tarihi dokuya da büyük zarar veriyor.

Kentin ilk Osmanlı eseri 500 yıllık Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'ne yönelik 1 ay önce yapılan terör saldırısında çıkan yangında, caminin orijinal kapısı tamamen yandı, altın varaklı minberi de hasar gördü.

Bunun yanı sıra Hazreti Süleyman, Nasuh Paşa, Arap Şeyh ve Hasırlı Camisi, Dört Ayaklı Minare, Hacı Hamit, Ulu Cami ile Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan Kilisesi'nde de zarar oluştu. Ermeni Katolik Kilisesi'nin kapısını kırıp içeri giren terör örgütü PKK mensupları, avize, duvar ve camlara zarar verdi. Kilisenin iç kısmı da büyük hasar gördü.

"KİLİSELERİ BOMBALAYIP SUÇU DEVLETE ATACAKLAR"
Emniyet yetkilileri, Yeni Kapı Sokağı'ndaki Dört Ayaklı Minare'nin de yıkılmasına yol açabilecek şekilde Tahir Elçi'nin vurulduğu yere el yapımı patlayıcı döşendiğini belirterek, "PKK, kiliseleri bombalayıp, suçu devlete atarak Avrupa'nın dikkatini Sur'a çekmek istiyor. Silvan ilçesinde hendek kazan örgüt mensupları, operasyon sonucunda ilçeden temizlendi. Sur da aynı şekilde temizlenecek" ifadelerini kullandı.

Terörist saldırıların sürdüğü mahallelerde başta okullar, Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan Kilisesi'nin yanı sıra Şeyh Mutahhar Camii'ne yaklaşık 100 metre mesafedeki Keldani Kilisesi (Mar Petyum) ile diğer tarihi ve kültür varlıkları da tehdit altında bulunuyor.



UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİSYONUNA DA İLETİLDİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı Yönetim Başkanlığının "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı" hakkında UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna illettiği raporda, Suriçi bölgesindeki özgün sokak dokusu ile Şeyh Mutahhar Camisi'ne ait Dört Ayaklı Minare, Fatih Paşa Camii, Surp Giragos Ermeni Kilisesi ve Paşa Hamamı gibi tarihi yapıların tahribata maruz kaldığı belirtildi.