Davutoğlu 3. Köprü'yü havadan denetledi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) inşaatında incelemelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, dünyada mimari anlamında ilk niteliği taşıyan köprünün önümüzdeki yaz hizmete açılacağını belirtti.

Giriş Tarihi 08 Ocak 2016, 00:00 Güncelleme 08 Ocak 2016, 17:18
Davutoğlu 3. Köprü’yü havadan denetledi

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte 3. Boğaz Köprüsü inşaatında incelemelerde bulundu.

Davutoğlu incelemenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada Başika kampı hakkında "Başika kampındaki askerlerimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Güvenlikleri bağlamında herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmamıştır. Dün ve daha önce bazı münferit saldırılar söz konusu olduğunda da silahlı kuvvetlerimiz anında mukabele edip, gerekli cezalandırmada gerektiğinde teröristlere dönük bulunuyorlar. Başika kampında yürütülen faaliyet sadece ve sadece DAEŞ'e karşıdır. Irak Merkezi Hükümeti bütün bu toprakları, egemenliğini koruyacak şekilde tümünü kontrol altına aldığında zaten Türkiye'nin orada bulunmasına ihtiyaç kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

"MÜCADELEMİZDEN TAVİZ VERMEDİK"

DEAŞ'e karşı mücadele hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, "Geçmişte Türkiye'yi DAEŞ'e karşı yeterince mücadelede bulunmuyor diye eleştirmeye kalkanlar, şimdi DAEŞ'e en doğrudan, Musul bağlamında söylüyorum, etkide bulunacak, mücadele edecek oradaki Iraklıları eğittiğimiz ve bulunduğumuz için eleştiri yönelten kesimler olabiliyor. Biz teröre karşı mücadelede hiçbir zaman herhangi bir taviz vermedik ve Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine sonuna kadar saygılıyız, sadığız. Orada bulunuşumuz; Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak içindir" dedi.

"DAEŞ BİR BAŞKA ÜLKEDEN DAHA ÇOK TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETMEKTEDİR"

Başbakan Davutoğlu ayrıca, "Tutumumuz Amerika tarafına açık bir şekilde aktarılmıştır. Bu tutumun parametreleri bellidir. Bir; Türkiye uluslararası terör faaliyetlerine karşı uluslararası toplumla birlikte, koalisyonla birlikte, Irak hükümetiyle birlikte bir çaba yürütmektedir. İki; Başika'daki varlığımız bu çabanın doğal bir sonucudur ve sadece teröristlere karşıdır. Üç; Musul'un kurtarılması, Kuzey Irak, Türkiye için de bir ulusal güvenlik alanı halindedir. Çünkü PKK'nın ve DAEŞ'in mevcudiyeti herhangi bir başka ülkeden daha çok Türkiye'yi tehdit etmektedir. Dört; Bütün bu faaliyetler Irak'ın toprak bütünlüğü ve Irak egemenliğine saygı çerçevesinde yapılmaktadır, başka herhangi bir gündemi, gizli bir hedefi yoktur" şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA
Yeni anayasa çalışmaları hakkında da konuşan Başbakan Davutoğlu, "Bundan sonra artık TBMM'nin değerli Başkanı Sayın İsmail Kahraman tarafından çalışmalar yürütülecek. O da dün bir açıklama yaptı. Partilere, Anayasa Komisyonu'na üye verme konusunda davette bulundu. Biz de AK Parti olarak değerlendirmelerimizi yetkili kurullarımızda yapacağız ve arkadaşlarımızı tespit edeceğiz, Sayın Meclis Başkanımıza bildireceğiz. Önümüzdeki hafta MYK'yı topladığımızda bunları istişare eder, bildiririz" dedi.

DÜNYA BİRİNCİSİ KÖPRÜ
"Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyada köprü mimarisi anlamında bir ilk niteliği taşıyor" diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

"Bu anlamda da sadece ülkemize ve İstanbulumuza değil, dünyadaki bu yöndeki çalışmalara da katkı mahiyetinde. Çünkü genişlik itibarıyla dünyanın en geniş asma köprüsü. 59 metre genişlik, 322 kule yüksekliğiyle dünyada genişlik ve kule yüksekliği bağlamında dünya birincisi bir köprü. Bu iki konuyu bir araya getiren yegane köprü. 3. Köprü İstanbulumuzun bu tarafında bulunan ekolojik denge de en detaylı şekilde çalışmalarla, hesaplarla korunacak. Hiçbir şekilde yeşil dokudan bir kayıp yaşanmıyor, yaşanmayacak. Bu konuda da gerekli bütün tedbirler alındı."

PROJENİN YÜZDE 88'İ GERÇEKLEŞTİ
"Şu ana kadar projenin yüzde 88'i gerçekleşti" diyen Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Bağlantı yollarıyla köprünün birlikte bu yaz içinde açılmasına, inşallah olağanüstü bir durum söz konusu olmazsa, karar verdik. Dolayısıyla köprü ve bağlantı yollarını birlikte, inşallah bu yaz içinde mümkün olan en erken vakitte İstanbulumuza ve ülkemize kazandırmış olacağız."