Çavuşoğlu'ndan Suudi muhabire Rusya cevabı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suudi Arabistan ziyareti kapsamında eşlik eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir muhabirin kendisine sorduğu "Türkiye neden Rusya'nın Suriye halkına yaptığı saldırılara karşı suskun?" sorusuna, "Bir kaç gün önce açıklama yaptık sanırım takip etme imkanınız olmadığı için Türkiye'nin sessiz olduğunu iddia ettiniz." diye cevap verdi

Giriş Tarihi 30 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 30 Aralık 2015, 11:31
Çavuşoğlu’ndan Suudi muhabire Rusya cevabı

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan ziyaretine eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Adel Aj Jubeiri ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığında baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman'ın başkanlığında gerçekleşen heyetlerarası görüşmelere katıldıklarını ve bu görüşmede gündeme gelen konuların ayrıntılarını Aj Jubeiri ile ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Suudi Arabistan Kralı ikili işbirliğinin daha da derinleştirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır. Siyasi, ekonomik, askeri, ulaşım, enerji alanlarında işbirliğimizi daha da ileri noktaya götürme konusunda kararlılığımız tamdır. İki lider bölgesel konularda da görüş alışverişinde de bulunmuşlardır. Başta Suriye olmak üzere Irak, Yemen, Libya'daki durum, Filistin, Mescid-i Aksa'daki gelişmeleri de ele almışlardır. Bu konulardaki görüşlerimizin ortak olması ve de her konuda Suudi Arabistan ile Türkiye'nin mutabık kalmasından büyük bir mutluluk duyduğumuzu da vurgulamak isterim" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul'da Nisan 2016'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul Zirvesi'ne Suudi Arabistan Kralı Selman'ı davet ettiğini ve iki liderin gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına da karar verildiğini söyledi. Bu Konsey ile siyasi, ekonomik, ticaret, enerji, kültür, eğitim, güvenlik, askeri ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğinin en üst seviyeye ulaştırılmasının hedeflendiğini anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha önce 19 ülkeyle oluşturduğu bu mekanizmanın dost ve kardeş ülke Suudi Arabistan ile de oluşturmasından büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Çok değerli kardeşim Adel Aj Jubeiri ile Suriye, Irak konusunda, terörle mücadele ve Libya, Yemen konusunda uluslararası alanda bizimle olan dayanışması ve buralara bir siyasi çözüm getirme konusunda yakın işbirliği, dostluğu, kardeşliği için çok teşekkür ediyorum diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistanlı bir gazetecinin Türkiye, İslam Askeri koalisyona nasıl bakıyor Suriye meselesine Rusya'nın müdahil olmasından sonra Türkiye'nin sessiz olmasından şaşkınız, neden Türkiye, Rusya'nın Suriye halkına yaptığı saldırılara suskundur sorusuna şöyle yanıt verdi:

"SANIRIM TAKİP ETME İMKANINIZ OLMADI"

"Öncelikle Suudi Arabistan'ın terörle karşı İslami dayanışma girişimini Türkiye olarak destekliyoruz. Riyad'da kurulacak mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız, içinde yer alacağız. Teröre karşı dayanışma ve terör sebebiyle de artan İslamofobya karşı da dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. 24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya ile ilişiklerimizde maalesef bir kriz var, biz bunun böyle olmasını istemezdik. Ama biz başından beri tüm ikili görüşmelerimizde ve tüm açıklamalarımızda Suriye'de katil Esad rejimiyle mücadele eden muhaliflere yönelik saldırıları hep gündeme getirdik ve bunu kınadık. Son zamanlarda Rusya'nın özellikle muhaliflere yönelik saldırılarını hep gündeme getirdik ve bu saldırıları sonucunda maalesef çocuklar, kadınlar hayatını kaybetmiştir, bunu da gündeme getirdik. Birkaç gün önce yayınladığımız açıklamayla bunu şiddetli şekilde kınadığımızı ve uluslararası camianın artık Rusya'yı dur demesi gerektiğini söyledik.

Sanırım bunları takip etme imkanınız olmadığı için Türkiye'nin sessiz olduğunu iddia ettiniz, kesinlikle doğru değildir. Türkiye, haksızlıklar, zulüm karşısında her zaman sesini yükseltmiştir, bundan dolayı hedef olmuştur. Bugün Türkiye ile beraber Suudi Arabistan'ın da haksızlıklar karşısında güçlü duruş sergilediğini görüyoruz, bundan gurur duyuyoruz. Suudi Arabistan ve Türkiye haksızlıklara karşı güçlü duruş sergilemeye devam edecektir."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir başka soru üzerine Türkiye'nin Yemen'de koalisyonun yürüttüğü operasyona daha ilk günden destek verdiklerine işaret ederek, Orada da halkın oylarıyla seçilmiş bir lideri düşürme gayretleri oldu. Bunun arkasında kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu düşüncelerimizi Tahran'da da söyledik, Ankara'da da söyledik, gittiğimiz her yerde söyledik. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız, Suudi Arabistan Kralı ile yaptığı telefon görüşmesinde Suudi Arabistan'ın ve koalisyonun neye ihtiyacı varsa o desteği vereceğini çok net söylemiştir dedi. Türkiye'nin Suriye ve Yemen'de siyasi süreci desteklediğini, Suriye'deki siyasi süreçte Suudi Arabistan ile birlikte yer aldığını belirten Çavuşoğlu, Yemen'de de siyasi diyalog ve müzakere sürecinin belli bir noktaya gelmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "Tüm savaşların kesin çözümü siyasi çözümdür. Bu konuda Suudi Arabistan'ın da önemli bir rolü vardır" dedi.