Görmez Şii din alimlerin yüzüne haykırdı

İran'ın başkenti Tahran'da konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez İslam dünyasına çok önemli mesajlar verdi. Görmez " Kanın Sünnisi Şiisi olur mu, kardeş kanına göz yumulur mu? Kimyasal silahlar ve bombalarla halkını katledenler ve onlara destek olanlar, ahiret gününde Allah'a hesap verecekler" dedi.

Giriş Tarihi 27 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 27 Aralık 2015, 14:09
Görmez Şii din alimlerin yüzüne haykırdı

İÇİNDEKİLER

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Dünya İslam Mezhepleri Yakınlaştırma Birliğince düzenlenen 29. Uluslararası Vahdet Konferansı'nın "İslam dünyasında mevcut krizler" başlıklı açılış oturumunda bir konuşma yaptı.

Görmez, hiçbir stratejinin Müslüman kanının dökülmesini önlemekten daha değerli olmadığını belirterek, "Hiçbir siyaset, Müslümanların parçalara ayrılarak birbirini katletmesini önlemekten daha önemli değildir" diye konuştu.

TEFRİKA HANÇER GİBİ SAPLANDI
Bölgede yaşananlara hiçbir mümin vicdanın sessiz kalamayacağını ve kalmaması gerektiğine işaret eden Görmez, "Fitne ve tefrika (sürekli anlaşmazlık) ateşinin İslam ümmetini her taraftan kuşattığı günümüzde işgal ve istibdatlardan sonra bugün her türlü şiddet ve cinayeti caiz gösteren, kendilerinden olmayan herkesi tekfir ederek (kafir sayarak) ötekileştiren anlayış, İslam dünyasının kalbine bir hançer gibi saplanmış durumdadır" değerlendirmesinde bulundu.

MÜSLÜMAN ALEYHİNE ACIMASIZ PROPOGANDA
Müslümanların izzet ve onurunun tarihte hiç olmadığı kadar bugün bizzat birbirlerinin eliyle yok edildiğini vurgulayan Görmez, İslamofobiyi oluşturmak isteyen endüstrinin, İslam dünyasındaki çatışmaları ve yaşanan manzaraları gösterip Müslümanlar aleyhine acımasız bir propaganda yaptıklarının altını çizdi.

HİÇBİR STRATEJİ MÜSLÜMAN KANINI DÖKMEYİ ÖNLEMEKTEN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL
Bu buluşmanın bir vahdet buluşması olduğunu hatırlatan Görmez, şöyle dedi:
"İslam dünyasından barut kokusu yükselirken acımız ortak, derdimiz ortak, duamız ortak olmalıdır. İslam ümmetinin yeşerttiği mümtaz medeniyetleri, bu medeniyetlerin ortaya koyduğu büyük tecrübeleri yok sayarak yol alamayız. Bütün bu müktesebatı dışlayan, ümmetin vahdetine aykırı yorum ve dayatmalar içeren, şiddet ve zorbalık öngören nevzuhur dini akımlara karşı hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Hiçbir strateji, Müslüman kanının dökülmesini önlemekten daha değerli değildir. Hiçbir siyaset, Müslümanların parçalara ayrılarak birbirini katletmesini önlemekten daha önemli değildir."

KANIN SÜNNİSİ ŞİİSİ OLUR MU? KARDEŞ KANINA GÖZ YUMULUR MU?
Konuşmasında, "Yetmedi mi bunca akan kan, yetmedi mi bunca işkence ve musibetler?" diye seslenen Görmez, şöyle devam etti:

"Siyonizmin, emperyalizmin kıskacında bunca aşağılanma yetmedi mi? Çıkalım salonlarımızdan, çıkalım havzalarımızdan, çıkalım camilerimizden, tekkelerimizden, Hüseyniyelerimizden. Kalemlerimizi, zihinlerimizi, kalplerimizi, gönüllerimizi devreye sokalım. Sesimizi ve çığlıklarımızı yükseltelim. Ümmetin ocağı yanıyor, Ümmetin diyarında ateşler yükseliyor. Bu fitneyi söndürmemiz gerekiyor. Akan kan Müslüman kanı. Dökülen kan Müslüman kanı olduktan sonra Sünni olmuş Şii olmuş ne fark eder? Kanın Sünnisi Şiisi olur mu, kardeş kanına göz yumulur mu? Hangi akıl, hangi delil, hangi gerekçe bunu haklı gösterebilir? Cinayet şebekeleri, Hz. Peygamberin ismini flamalarının üstüne yazarak tekfir beyannameleri yayınlarken bizler nerelerdeydik? Bunda bizim hiç mi kusurumuz yok? Ey alimler, bu kin ve nefret eken konuşmalara, bu ötekileştiren hezeyanlara karşı bizler ne yaptık?." dedi.