Yılmaz: Şiddet mahkemeleri kurulmalı

A Haber'de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj programına katılan KADEM Başkanı Yard. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, kadına şiddete yönelik özel mahkemelerin oluşturulması gerektiğin söyledi.

Giriş Tarihi 02 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 02 Aralık 2015, 21:37
Yılmaz: Şiddet mahkemeleri kurulmalı

İÇİNDEKİLER

KADEM Başkanı Yard. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz A Haber'de Zeynep Bayramoğlu'nun sunduğu Kadraj programına konuk oldu.

Şuan yürürlükte olan yasaların yeterli caydırıcılıkta olmadığını belirten Sare Aydın Yılmaz, KADEM olarak önerilerinin neler olduğunu sıraladı. Şiddet mahkemeleri kurulması gerektiğini söyleyen Yılmaz, kadına şiddetle ilgili olan suçların diğer suçlardan farklı kendi içinde çözüm oluşturabilecek nitelikte karar mekanizmasına sahip olması gerektiğini söyledi.

"ŞİDDET MAHKEMELERİ KURULMALI"
► Biz kadına yönelik şiddeti ne yapıyoruz? Bütün adam bıçaklama sonucunda ceza alan kişiyle aynı konumda değerlendiriyoruz. Oysa ki, kadına yönelik cinayet çok başka bir şey ya da çok başka bir şey; bıçaklama, yarala çok başka bir şey. O kadın cinsiyetinden dolayı buna maruz kalıyor. O kadın fiziksel olarak erkek kadar güçlü olmadığı için, ona karşılık veremediği için buna maruz kalıyor, o kadın toplumun erkeğe ve kadına yüklediği rollerden dolayı maruz kalabiliyor, o kadın kültürel kodlardan dolayı maruz kalabiliyor.

"CEZALAR CAYDIRICI OLMALI"
► Kadın cinayet vakalarının ve şiddet vakalarının tek başına ele alındığı, tek başına süreçten geçtiği bir mahkeme olarak işliyor İspanya'da. Biz de diyoruz ki Türkiye'de, önce 'Özgecan yasası' kapsamında cezalar caydırıcı olsun, özel ceza infaz sistemi getirilsin, şiddet mahkemeleri kurulsun ve haksız tahrik indirimi ya da iyi hal indirimi gibi indirimler kadına yönelik şiddetin sonucunda gerçekleşen cinayetlerde ya da tecavüz vakalarında, töre-namus cinayetlerinde kullanılmasın. En ağırından verilsin. Ağırlaştırılmış müebbet hapis ise bu müebbet hapse dönmesin haksız tahrik indiriminden dolayı.