TVYD'den RTÜK ve YSK'nın sansürüne tepki

Yaptığı yayınlar dolayısıyla A Haber'e ve diğer bazı kanallara sansür ve ceza uygulayan YSK ve RTÜK'e Televizyon Yayıncıları Derneği'nden (TVYD) sert tepki geldi.

Giriş Tarihi 30 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 30 Kasım 2015, 17:42
TVYD’den RTÜK ve YSK’nın sansürüne tepki

İÇİNDEKİLER

Seçim döneminde yaptığı yayınlar gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından A Haber ve diğer bazı televizyon kanallarına uyguladığı sansür ve cezalara Televizyon Yayıncıları Derneği'nden sert tepki geldi. Yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kanalların içerik seçme özgürlüğüne değinilerek, "YSK ve RTÜK bu olumsuz tutumuyla, seçim döneminde üye televizyon kuruluşlarımızın yayın politikalarına, haberlerin içeriğine ve veriliş biçimlerine dahi karışır duruma gelmiş, üye televizyon kuruluşlarının bazılarını da adeta yayın yapamaz hale getirmiştir. Bu olumsuz tablo, gelişen ve değişen Türkiye'mize yakışmamaktadır." denildi.

İşte o açıklama:

"Değerli Basın Mensuplarımız,

Ülkemiz son iki yıl içerisinde dört seçim dönemi geçirmiş ve bu dönemlerde üye televizyon kuruluşlarımız Yüksek Seçim Kurulu ve Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından çok ciddi cezalara maruz bırakılmıştır.

YSK ve RTÜK bu olumsuz tutumuyla, seçim döneminde üye televizyon kuruluşlarımızın yayın politikalarına, haberlerin içeriğine ve veriliş biçimlerine dahi karışır duruma gelmiş, üye televizyon kuruluşlarının bazılarını da adeta yayın yapamaz hale getirmiştir.
Bu olumsuz tablo, gelişen ve değişen Türkiye'mize yakışmamaktadır.

Bu sebeple, seçim döneminde yapılacak yayınlara ilişkin olarak televizyon kuruluşlarının yayın politikalarını kendilerinin belirleyebildiği, özgürlükçü nitelikteki yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliği zaruri gözükmektedir.

İlerideki seçim dönemlerinde de aynı sorunların yaşanmaması ve üyelerimizin YSK ve RTÜK'ün benzer tutum ve cezalarıyla karşı karşıya kalarak mağduriyetlerine sebep verilmemesi için, seçim döneminde uygulanan 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun başta olmak üzere, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılmasını yeni Meclis'imizden beklemekteyiz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Televizyon Yayıncıları Derneği"