Obama: Türkiye büyük bir yük kaldırıyor

Obama: "Türkiye, Lübnan, Ürdün devletleri şu anda inanılmaz büyük bir yük kaldırıyor. Bu ülkeleri mülteciler karşısında tek başına bırakamayız." dedi.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 17 Kasım 2015, 02:14
Obama: Türkiye büyük bir yük kaldırıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Barack Obama,Uluslar arası Basın Merkezi'nin 2 numaralı salonunda basın toplantısı düzenledi.

Obama, Suriye'de DAEŞ'e koalisyon güçleri olarak 8 bin hava saldırısı yapıldığını belirterek, "DAEŞ'i yok ediyoruz. DAEŞ'in geri çekileceğini gördük. DAEŞ bugün Suriye ve Irak'ta daha az toprağa sahiptir. Bu kazanımların devam etmesi gerekirse daha fazla devletin katılımı gerekir. DAEŞ'i Irak ve Suriye'de yenmek yeterli değildir. Türkiye, Lübnan, Ürdün devletleri şu anda inanılmaz büyük bir yük kaldırıyor. Bu ülkeleri mülteciler karşısında tek başına bırakamayız. Bütün ülkelerin güvenliğine önem veriyoruz. Suriyeliler de dahil olmak üzere daha fazla mülteci almaya devam ettikçe terör sorunlarının yanında mağdurlarda artıyor. Mültecilere kapılarımızı açmak zorundayız. Ama güvenliği de sağlamak zorundayız" dedi.

ABD Başkanı Obama, G20'de teröre karşı birlik içinde durdukları yönünde sarsılmaz bir mesaj verdiklerini söyledi.

Obama, Suriye'de diplomatik çözüm noktasında, hala taraflar arasında Suriye Devlet Başkanı Esed'in durumu konusunda farklılıklar bulunduğunu belirterek, "Bizim görüşümüz hala onun Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığı yönünde" dedi.

Obama, DAEŞ ile mücadelede "güvenli veya uçuşa yasak bölge"nin "amaca zarar verici" olduğunu belirterek böylesi bir alan kurmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi.

ABD Başkanı Obama, DAEŞ'e karşı uyguladıkları stratejiyi değiştirecekleri yönündeki beklentileri boşa çıkararak günün sonunda işleyecek stratejinin mevcut strateji olacağını söyledi. Obama, Ortadoğu'ya Amerikan askeri gönderilmesinin "yanlış" olacağını kaydetti.

ABD Başkanı Obama, "(Suriyeli sığınmacılara) kalbimizi kapatmamalıyız. Kimse Türkiye kadar sığınmacı yükü taşımıyor" dedi.