Sansürcü Doğan işbaşında!

Doğan Grubu, Diyarbakır Baro Başkanı'nın CNN Türk'te ifade ettiği 'PKK terör örgütü değildir' sözleri üzerine atılan 57 tweetin engellenmesi için mahkemeye başvurdu. Her fırsatta 'ifade özgürlüğüne' atıfta bulunan ve özellikle sosyal medyada sansür karşıtı kampanyalar düzenleyen Doğan Grubu'nun bu talebi Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edildi. Sansür kararını alan Twitter, 57 kullanıcıya da e-posta ile bildirim gönderdi.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 16 Kasım 2015, 02:04
Sansürcü Doğan işbaşında!

İÇİNDEKİLER

Doğan Grubu'na ait CNN Türk televizyonunda Ahmet Hakan'ın sunduğu 'Tarafsız Bölge' programına geçtiğimiz aylarda konuk olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, skandal sözlere imza atarak "PKK, terör örgütü değildir. PKK'nın bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan toplum çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir" demişti. Söz konusu ifadelerin yer aldığı görüntüler de sosyal medya aracılığıyla paylaşılarak, geniş yankı buldu.

HER FIRSATTA SAVUNDUKLARI 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ'NE SANSÜR
Yeni Şafak'ın haberine göre, Doğan Grubu yetkilileri, CNN Türk'te PKK'ya yapılan övgü dolu sözlerin yorumlandığı 57 tweet için engelleme başvurusunda bulundu. Her fırsatta 'ifade özgürlüğü'nde bahseden Doğan Grubu'nun sansür talebi Bakırköy 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

DOĞAN'DAN 'TİCARİ İTİBAR' TALEBİ
Doğan Grubu, sunduğu dilekçesinde, "Gerçeğe aykırı bilgilerle toplum nezdinde hedef gösterildiklerini, kişilik haklarının ve ticari itibarın sarsılmasını amaçlar nitelikte kimi yayınların yapıldığını" belirtti. Bunun üzerine de ilgili sitelere erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etti.

HAKİM: DOĞAN GRUBU RENCİDE OLDU
Hakim Nedim Akalın'ın aldığı kararın gerekçesinde, "CNN Türk'teki programda sadece konuşmacının kendi fikirlerini beyan ettiği, programı düzenleyenlerin terör örgütü propagandası yapmak gibi herhangi bir amaçlarının bulunmayıp sadece gazetecilik görevlerini icra ettikleri ve söz konusu paylaşımlarda Doğan Grubu'nu rencide edici yorumlar bulunduğu" belirtildi.

Doğan Grubu'nun kaldırılmasını istediği paylaşım;



TWİTTER: İŞLEM YAPABİLİRİZ
Twitter, söz konusu kararı sansür istenen tweetleri yazan kullanıcılara e-posta ile duyurdu. Twitter, mahkeme kararının şu ana kadar yürürlüğe konulmadığını fakat ileride işlem yapılabileceğinin altını çizerek, kullanıcılara bahsi geçen tweetleri kendi istekleri ile kaldırıp kaldırmayacaklarını sordu. Twitter, kullanıcıların mahkeme kararına itiraz etme durumlarında kendilerinin de haberdar edilmesi gerektiğini de hatırlattı.

Twitter yönetiminin, erişim engeli getirdiği 57 kullanıcısına gönderdiği e-posta

İşte Doğan Grubu'nun sansür uyguladığı paylaşımlardan bazıları:



AYDIN DOĞAN DAHA ÖNCE DE SANSÜR UYGULAMIŞTI
Daha önce de benzer bir taleple; Cüneyt Özdemir'in PKK'lı teröristle yaptığı röportajın telif hakları gerekçe gösterilerek Youtube'da yayınlanmasına izin verilmemişti. Videoyu izlemek isteyen Youtube kullanıcılarını 'Bu video, kullanıcı tarafından kaldırıldı' notu karşılıyor