Davutoğlu'ndan yeni anayasa çağrısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu TRT Haber'de önemli açıklamalar bulundu. Yeni anayasa çalışmalarıyla alakalı muhalefet liderini görüşmeye davet eden Başbakan Davutoğlu, başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi.

Giriş Tarihi 10 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 10 Kasım 2015, 15:37
Davutoğlu’ndan yeni anayasa çağrısı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyledi.

1 Kasım akşamı rahattım çünkü görevimi yapmıştım. Bize destek veren milletimize bir kez daha şükran borçluyum. Yanlış bir adım atmış olsaydık 1 Kasım'da başarıyı elde edemezdik.


"BİZ SEÇİMİ 7 HAZİRAN'DA KAZANDIK"
Biz aslında 1 Kasım seçimini 7 Haziran akşamı kazandık. Genel olarak 13 yıllık iktidarın ardından 7 Haziran'dan zafer konuşması yapmak kolaydır dedim. Esas konuşmam 7 Haziran akşamı yapmış olduğum konuşmamdı. Milletimize dönüp mesajınızı aldık dedim.

Hep anayasal meşruiyet içerisinde kaldık. 7 Haziran'da millet bize aynı zamanda kendinize çeki düzen verin demişti, o anlamda da kongreye gittik. Kongrede eğer partimizin birliğini bütünlüğünü koruyamamış olsaydık istemediğimiz bir sonuçla karşı karşıya kalabilirdik. Parti içinde de istişarelere devam ettik.

"TÜRKİYE'Yİ KAOSA SÜRÜKLEYEBİLİRLERDİ"
20 Temmuz da kritik eşikti. Suruç saldırısında biz gerekli tepkiyi vermemiş olsaydık. Terörle mücadeleyi başlatmamış olsaydık, daha sonra DEAŞ ve PKK'ya yakın unsurlar Türkiye'yi kaosa sürükleyebilirlerdi. Şu ana kadar terörle mücadelede mükemmel bir gelişme sergiledik.

Ankara saldırısının ardından da yasımızı tuttuk. İlkeli ve ahlaki bir tutumun içinde olduk. Burada katkıda olan parti yönetimine teşekkürü bir borç bilirim.

"BİZ NEREDE HATA YAPTIK DİYE DÜŞÜNSÜNLER"

Korku siyasetini egemen kılmak isteyenler DAEŞ ve PKK gibi terör örgütünü kullananlardır. Korku siyasetini egemen kılmak isteyenlerle mücadele ettiğimiz için Doğu ve Güneydoğu'da oylarımız arttı. Son derece açık ve net bir zafer kazandık. Kimse bu zaferin üstünü örtmeye kalkmasın. Muhalefet partilerine tavsiyem 'biz nerede hata yaptk' diye düşünsünler.

"SEÇİMLER ÜZERİNDEN KİMSE SPEKÜLASYON YAPMAYA KALKMASIN"
Seçimleri izlmeye gelen hiçbir gözlemcinin raporunda seçimlerin adil olmadığına dair bilgi yok. Türkiye'de seçimlerin adil olmadığına dair tek bir ölçü gösteremezler. Türkiye'de seçimlerin üzerinden kimse spekülasyon yapmaya kalkmasın.

"ÖNÜMÜZDE KEMİKSİZ DÖRT YILLIK SÜREÇ VAR"

Diğer partiler dalgalanma içindeyken AK Parti yoluna devam ediyor. Türkiye'de kutuplaşmadan uzlaşarak, sevgi tohumları ekerek tekrar kader birliği içerisinde olmalıyız. Önümüzde kemiksiz dört yıllık bir süreç var. Önümüzdeki dönemde hedefim her kesimle konuşarak tansiyonu düşürmek.

"HAYIR OYU VERDİĞİM 12 EYLÜL ANAYASASI'NI İÇİME SİNDİREMİYORUM"
Orta ve uzun vadede yapısal reform süreci başlatacağız. İlan ettiğimiz tüm projelerin takvimlendirilmesini yapacağız. Hükümet kurulmasından kısa bir süre sonra hükümet programını açıklayacağız. Yargı bir reform sürecinden geçmek zorunda. Kimse kendi geleceği ile ilgili kaygı duymamalı. Hayır oyu verdiğim 12 Eylül Anayasası'nı içime sindiremiyorum.

MUHALEFET LİDERLERİNE ÇAĞRI
Hükümeti kurduktan sonra Yeni Anayasa da dahil bütün konuları görüşmek üzere muhalefet liderleriyle görüşmek istiyorum. Hiç kimsenin siyaset kurumunun alanına girmesine izin vermeyeceğiz. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ounusunda hepimizin aynı hassasiyeti göstermesi lazım.