Paralel örgüt ABD'de de köşeye sıkıştı

ABD’nin en çok satan gazetelerinden USA Today, paralel örgütün ABD Kongresi’ne verdiği evrakların sahte olduğunu ortaya çıkardı. Kendisini Gelir İdaresi'ne (IRS)'e kayıtlı kâr gözetmeyen kuruluşlar ya da hayır kuruluşları olarak tanıtan örgüt çatısındaki bazı derneklerin gezi harcamalarını ABD'den sakladığının ortaya çıkmasıyla paralel örgüt ABD'de iyice köşeye sıkıştı.

Giriş Tarihi 30 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 30 Ekim 2015, 09:39
Paralel örgüt ABD’de de köşeye sıkıştı

İÇİNDEKİLER

2008'den beri ABD Kongre üyeleri ve yardımcıları için Türkiye ve Azerbaycan'a 200'den fazla gezi düzenleyen Gülen yapılanmasına ait dernekler Kongre'ye yalan söyledi. Bu dernekler kendilerini ABD Gelir İdaresi'ne (IRS)'e kayıtlı kâr gözetmeyen kuruluşlar ya da hayır kuruluşları olarak tanıtırken, USA Today'in araştırması bunun doğru olmadığını ortaya çıkardı. Gezileri organize eden ve IRS'e kayıtlı olan Gülen dernekleri ise söz konusu formlarda geziler için yaptıkları ödemelere yer vermedi. Bu da gezilerin bu dernekler tarafından değil, gizlice finanse edildiğini kanıtlıyor. Örneğin Teksas merkezli Turkuvaz Amerikalılar ve Avrasyalılar Konseyi (TCAE), 2011'de 3 Kongre üyesi ve 7 yardımcısının gezileri için 54 bin dolar harcadığını belirtirken, IRS'e verilen kayıtlarda bundan hiç bahsedilmiyor ve 33 bin dolarlık özel gezi harcaması yapıldığı belirtiliyor.

800 BİN DOLARDAN FAZLA

Resmi rakamlara göre Gülen grubuna ait derneklerin düzenlediği gezilerin toplam maliyeti 800 bin doları buluyor. Fakat evraklarda yapılan oynamalar gerçek rakamın milyonlarca doları bulabileceğini gösteriyor. 2013 yılında Kongre üyesi Mike Honda'yı 8 günlük bir geziye çıkaran Gülencilere ait Pacifica Enstitüsü, Kongre'ye verdiği formda "kâr amacı gütmeyen kuruluş" olduğunu iddia ediyor. Fakat IRS, Pacifica'yı bu kuruluşlar arasında kabul etmiyor. Pacifica Nisan 2011'de ve 2013'te düzenlediği iki ayrı gezi için kendisini Küresel Kültürel Bağlantılar (GCC) ve Batı Amerika Türk Konseyi (WATC) adlı derneklerin alt kuruluşu olarak öne sürdü. GCC ve WATC, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar statüsüne sahip olmalarına rağmen IRS'e verdikleri vergi formlarında Kongre üyelerinin harcamalarıyla ilgili hiçbir bildirimde bulunmadı.

YASALAR İHLAL EDİLMİŞ OLABİLİR

Gazete, ABD Kongresi Etik Ofisi'nin Ekim başında yayınladığı rapora da atıf yaparak, Temsilciler Meclisi'ne yanlış ve sahte beyanlar verildiğini, Kongre üyelerinin yanlış bilgilendirilerek yönlendirildiğini ve tüm bunların ABD Federal yasalarını ihlal edebilecek boyutlara vardığını söyledi.

SABAH YAZMIŞTI
Haberde aynı zamanda SABAH gazetesi tarafından geçen hafta ortaya çıkarılan ve Gülencilerin gezileri gizlice finanse etmek için kullandıkları İstanbul merkezli dernek hakkında da bilgi verildi. Kongre Etik Ofisi'nin raporuna göre Gülen grubu Mayıs 2013'teki Kongre gezinin gizli finansmanı için resmi evraklarda yer almayan Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk ve İşbirliği Derneği (BAKİAD)'ı kullandı. Resmi belgelere girmeyen pek çok masrafın daha önceki 38 gezide de tekrarlandığı ortaya çıkmıştı. Gülen grubu resmi olarak 136 bin dolar harcadığını belirtse de, bu rakamların ne kadarı kayıtlı resmi kuruluşlarca karşılandı belli değil.

İşte haberin tam metni:

TÜRK DİNİ HAREKETİ, KONGRE ÜYELERİ VE YÖNETİCİLERİ İÇİN 200 SEYAHATİ GİZLİCE FONLAMIŞ

Paul Singer, Paulina Firozi

USA Today, 29 Ekim 2015

WASHINGTON- USA TODAY'ın araştırması, Türk dini bir hareketin 2008'den bu yana Kongre iç tüzüğünü ihlal ederek ve belki de federal hukuka aykırı bir şekilde 200'u aşkın seyahati gizlice fonlayarak kongre üyelerini Türkiye'ye götürdüğünü tespit etti. Bir din adamı olan Fetullah Gülen tarafından yönetilen dünya çapındaki bu dini hareket, Türk Hükümeti tarafından, darbeye teşebbüs edip hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanıyor. Türk yöneticiler, Gülen'in, 20 yıldır yaşadığı Pennsylvania yakınlarında yerleşkesinden Türkiye'ye iadesini, ABD'den talep ediyorlar.

HÜKÜMETİN KUYUSUNU KAZMAKLA SUÇLANDI
Gülen Hareketi, ABD ve dünya çapında yüzlerce okulları ve kendi medya kuruluşları olan ve Türkiye'deki iktidarla iki yıl öncesine kadar çok iyi ilişkileri olan bir organizasyon. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen'i ülke içinde 'paralel bir devlet' kurup hükümetin kuyusunu kazmakla suçladı. Yaklaşan seçimler öncesi Türk polisi Gülen ile bağlantılı medya organlarına baskın düzenledi.

AÇIKLAMALARIN ÇOĞU HATALI VEYA EKSİK
Gülen Grubu'na ait onlarca farklı organizasyon 2008'den bu yana, Kongre'nin de gerçekliğini ve Gülen Hareketi tarafından fonlandığını doğruladığı, Kongre üyelerini içeren seyahatler düzenledi. Kongre Etik Denetleme Komitesi, seyahatlerin Gülen Grubu'nun başvuruları üzerine düzenlediğini onayladı. Fakat USA TODAY araştırmaları sonucunda bu açıklamaların çoğunun hatalı veya eksik olduğuna ulaştı.

Gülen Grubu'na ait ve kar amacı gütmediği iddia edilen bazı kuruluşlar eyalet ve/veya mali sistemin kayıtlarında öyle görünmüyor. Mali sisteme kayıtlı olan ve vergi beyanında bulunan bu kuruluşların ilgili yıllara ait vergi beyannameleri ilgili Kongre seyahatleri için ödeme yapmadıklarına işaret ettiler.

800 BİN DOLARIN NEREDEN GELDİĞİ BELLİ DEĞİL
Bu yılın başında, bu kuruluşlardan beşi, Kongre müfettişlerine, Kongre'den Türkiye'ye yapılan bu seyahatlerin masraflarının Gülen Grubu'na ait Türkiye'deki bir kaynak tarafından gizlice karşılandığını itiraf ettiler. Gülen Grubu tarafından fonlanan Kongre üyesi ve bürokratları içeren bu bedava seyahatlerin 800.000 dolardan fazlaya mal olduğu ortaya çıktı. Bu rakamın bu seyahatlerde ülke içinde yapılan harcamaları göze almadığı muhtemel, kaldı ki bu seyahatlere adı karışan kuruluş ve organizasyonların bu tür masraflı seyahatleri düzenleyecek kaynaklara sahip olmadıklarına göre 800 bin doların nereden geldiği de belli değil.

YILLIK 33 BİN DOLAR ÖDEME BEYAN EDEN VAKIF O YIL 54 BİN DOLARLIK GEZİ ORGANİZE ETTİ
Gülen Grubu'na ait olan Texas merkezli Turquoise Council of Americans and Eurasians, 2011 yılında 3 kongre üyesi ve 7 yönetici için düzenlenen ve 54.000 dolara mal olduğu ifade edilen Türkiye seyahatinin tek sponsoru olarak gösterilmiş. Fakat bahse konu Texas merkezli kuruluş o yıla ait vergi beyannamesinde kamu yöneticilerine ait seyahatler için o yıl sadece 33.000 dolar ödeme yaptığını beyan ediyor.

İLİŞKİ AĞLARI OLDUKÇA KARMAŞIK

Gülen Hareketi'nin ilişki ağları oldukça karmaşık. BBC, 2013 yılındaki bir araştırmasında "hareketin etkisi Türkiye'nin çok ötelerine uzanıyor. Hareket, Kenya'dan Kazakistan'a kadar yüzlerce İslami okulu, düşünce kuruluşunu ve medya uzantılarını fonluyor. Hareket, milyonlarca takipçiyi cezbediyor ve milyarlarca dolar para topluyor" diye bilgi aktarıyor.

2013 yılında, Demokrat Kongre üyesi(California) Mike Honda, Pacifica Institute(Kongre belgelerinde, Pacifica Institute'un Amerikan mali sistemi tarafından onaylanmış ve kaydı yapılmış, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğu beyan ediliyor) tarafından masrafları(5.700 dolar) karşılanmış 8 gün süren bir Türkiye seyahatine katılıyor. Fakat Maliye kayıtları incelendiğinde Pacifica Institute'un kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak Amerikan Mali Sistemi'ne kayıtlı olduğu bilgisi yok. Kongre üyesi Honda'nın sözcüsü Lauren Smith "Honda, tamamen Kongre tarafından onaylanmış basit bir seyahate katıldı" diye açıklama yaptı.

MASRAFLARINA DAİR HİÇBİR BEYANDA BULUNMAMIŞLAR
Pacifica Institute, Nisan 2011'de de iki farklı seyahate sponsor olmak için Kongre Etik Denetleme Komitesi'ne başvuruda bulunmuş. Bu başvurulardan birinde, Demokrat Kongre üyesi Bob Filner(California)'in seyatine sponsor olurken Pacifica Institute, Global Cultural Connections adlı başka bir grubun yan kuruluşu olarak gösterilmiş. Başka bir başvuru da ise Pacifica Institute kendisini West America Turkiç Council (Batı Amerika Türk Konseyi)'in yan kuruluşu olarak beyan etmiş. Hem West America Turkic Council hem de Global Cultural Connections Amerikan Mali sistemine kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak kayıt edilmiş olmalarına rağmen o seyahatlerin yapıldığı yıllara ait mali beyannamelerinde ilgili seyahatlerin masraflarına dair hiçbir beyanda bulunmamışlar.

KONGRE İÇ TÜZÜĞÜ İHLAL EDİLDİ
Wikileaks'in ifşa ettiği notlarda, 2008 yılında, Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nin merkeze geçtiği bir notta, Pacifica Institute'den bahsederken "BAKİAD( Bosphorus-Atlantic Association of Cultural Cooperation and Friendship) in bir yan kuruluşu" olarak ifade edilmiş. Kongre Etik Merkezi bu ay yayınladığı bir raporda BAKİAD'ın 10 Kongre üyesi ve 32 bürokratın katıldığı Azerbaycan seyahatini gizlice fonladığını ifade ediyor. Raporda "Gülen Grubu'na ait 4 kuruluşun BAKİAD'ı kongre üyelerine ait Türkiye seyahatlerinin finansı için kullandıkları" ifade ediliyor. Raporda "Daha da önemlisi BAKİAD'ın bu seyahatlerdeki rolü Kongre Etik Denetleme Komitesi'ne beyan edilmemiş. BAKİAD, Kuzey Amerika'ya düzenlenecek gezi ve seyahatleri koordine etmek için 2006 yılında kuruldu" ifadeleri yer alıyor. BAKİAD'in, ABD'li federal ve yerel yöneticilerin, din adamları, öğretmenler, ve sivil toplum liderlerinin katıldığı binlerce seyahate sponsor olduğu da raporda ifade ediliyor. Rapor " BAKİAD'ın gizli sponsor olarak Kongre üyelerine seyahatler düzenlediği, bu seyahatlerde müsadesi ve müsamahası mümkün olmayan hediyeler verdiği bunun Kongre iç tüzüğü ve düzenlemeleri ihlal ettiği kanaatine varmak için önemli sebebler bulunduğu" ifadesi ile son buluyor.

23 BİN DOLARLIK TÜRKİYE GEZİSİ
2012 yılı Haziran ayında Gülen'e bağlı kuruluşlardan 'İstanbul Center', Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Mo Brooks (Alabama), eşi Marta ve dört çalışanının Türkiye'de 9 gün süren ve dört şehri kapsayan 23.000 dolar tutarındaki gezilerine sponsor oldu. ABD Kongresi'nin Etik Komitesi'ne sunulan bilgilendirme formlarında İstanbul Center adlı kuruluşun 'Global Spectrum Foundation' isimli vakfın bir birimi olduğu kaydedildi. Bilgilendirme formları hem gezinin finansmanının hem de yemekler, konaklama ve ülke içi ulaşım için sponsor/bağışçı bulunmasının BAKİAD tarafından üstlendiğine işaret ediyor. Lakin söz konusu bağışçı veya sponsorların kimliklerine ilişkin bir ibare bulunmuyor. İstanbul Center'ın Amerikan Milli Gelirler İdaresi'nde (IRS) vergiden muaf ve kar amacı gütmeyen kuruluş olarak kaydı bulunmuyor. Global Spectrum Foundation tarafından doldurulan 2012 tarihli vergi formunda ise söz konusu geziye ilişkin hiçbir masraf gösterilmiyor!

Kongre Üyesi Brooks'un sözcüsü Lauren Vandıver, "Gezilerin onaylanmasına ilişkin mesuliyet Kongre Etik Komitesi'ne ait ve biz, Komite'nin gezinin sponsoru tarafından sunulan bilgilerde karşılaştıkları herhangi bir sorun karşısında uygun hareket edeceklerine eminiz. Kongre üyesi Brooks ve çalışanları, söz konusu gezinin masraflarının nasıl ödendiği hususunda bilgi sahibi olmadıklarından bu meseleyi araştırılması ve gereğinin yapılması için Etik Komitesi'ne havale etmiştir" dedi.

"HERHANGİ BİR GEZİ ORGANİZE ETMEDİM"
USA TODAY bu makalede ismi geçen Gülen Hareketi'nin ilgili organizasyonlarına ulaşmak için, Washington'daki merkezlerine uğramak da dahil, defalarca kez girişimlerde bulundu. Sadece İstanbul Center'dan yanıt alabildi. Akademik İşler Sorumlusu Mustafa Şahin, "Kongre üyeleri ve çalışanlarıyla ilgili herhangi bir gezi organize etmedim ve böyle bir gezinin finansal kısmının nasıl halledilebileceği ile ilgili bir fikrim yok." dedi. Ayrıca, o dönem çalışanlarının şu an organizasyonda olmadığını belirtti.

214 KONGRE GEZİSİ TESPİT EDİLDİ
USA TODAY Gülen Hareketi'nin sponsor olduğu 214 Kongre gezisi tespit etti. Geziler genellikle aynı seyahat planına sahipler. Benzeri tarihi yerleri, Gülenist gazeteciler, hukukçular, işadamları ve ilgili derneklerini ziyaretleri içeriyorlar.

GÜLENİST GAZETECİLER İÇİN YARDIM İSTEDİ
Belli ki Gülen Hareketi Kongre'de dostlar edinmekten büyük faydalar sağlıyor. Şubat 2015'te Kongre üyesi Matt Salmon, Dışişleri Bakanı John Kerry'e mektup yollamaları için kongre üyelerini organize etti. Amaçları, Gülen ve Erdoğan arasındaki savaşta Türk hükümeti tarafından tutuklanan Gülenist gazetecileri savunması için Kerry'den yardım istemekti. Kongre üyeleri Kerry'e yazdıkları mektupta "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve yöneticilerine ulaşıp, onları barışçıl ve uygun bir şekilde bu sorunları çözmesi yönünde yönlendirmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz." şeklinde çağrıda bulundular.

2014'TE TÜRKİYE SEYAHATİNE KATILMIŞTI
Kongre üyesi Salmon, Gülen Hareketi'nin sponsor olduğu Türkiye seyahatine 2014 yılında katılmıştı. Gülen Hareketi'nin sponsor olduğu Türkiye seyahatlerine katılan Honda, Brooks ve 5 diğer kongre üyesinin de Kerry'e yazılan mektupta imzası vardı. Ayrıca çalışanları için Gülen organizasyonlarının gezi sponsorluğunu kabul eden 23 Kongre üyesinin de mektup da imzası vardı.

Salmon'un Sözcüsü Tristan Daedalus, "Bizim gezimiz, Kongre üyesi geziye çıkmadan önce Kongre Etik Komitesi tarafından bütünüyle hem izhar edilmiş hem de detaylı incelenmişti. Türk hükümetinin muhalif medyayı susturma yönündeki kabul edilemez adımları Amerikan basınında geniş yer buldu. Bahsettiğiniz geziye çıkmadan önce de kendisi, ifade hürriyetini kullanmaya çalışan çok sayıda ferdin hapsedilmesi konusunu görüşmek gayesiyle Türk Büyükelçiliği ile görüşmüştü" dedi.

KONGRE ÜYELERİNİN CEZAYA ÇARPTIRILMASI BEKLENMİYOR

Kongre'de hiç kimsenin uygunsuz bir geziyi kabul ettiği için cezaya çarptırılması beklenmiyor. Temmuz ayında Etik Komitesi, 2013'te Azerbaycan'a yapılan geziyi değerlendirdikten sonra "gezileri gerçekleştiren ABD Kongresi üyeleri ve çalışanlarının tamamının Etik Komitesi'nin gezi tekliflerini kabul hususundaki onayını aldıktan sonra geziye çıktıkları" sonucuna varmıştı. Ne Komite ne de (Etik Komitesi'ne soruşturma tavsiyeleri veren) Kongre Etiği Bürosu (OCE) tarafından herhangi bir Kongre üyesi veya çalışanının kasti bir ihlal gerçekleştirmediği saptandı.

"KONGRE'YE YALAN SÖYLEYEREK SUÇ İŞLEDİLER"
Diğer taraftan hem Komite hem de OCE, Temsilciler Meclisi dışındaki bazı tarafların hem Komite'ye hem de gezilere davet edilen Temsilciler Meclisi üyeleri ve çalışanlarına yalan söylediği veya 'bildiklerini gizlediği' yönünde delillere ulaştı. Bu nedenle de Komite, "üçüncü tarafların Kongre'ye yalan söyleyerek açık bir şekilde suç işlemiş olmaları sebebiyle gerekli adımların atılabilmesi için konuyu Adalet Bakanlığı'na taşınacağını" ilan etti.

Bir etik gözlem grubu olan Campaign for Accountability'nin Direktörü Anne Weismann, "Kongre üyeleri ve çalışanlarının bol keseden harcama yapılan ücretsiz gezileri sponsorunun kim olduğunu bilmeksizin kabul ettiklerini düşünmek saflık olur. Daha da kötüsü, Etik Komitesi'nin Kongre üyelerinin özel çıkar grupları tarafından ödenen egzotik tatillere çıkmasına sözde "onaylama" denilen bir süreçle izin vermiş olmasıdır." dedi.

KAYNAK: SABAH