Kerbela şehitleri Aşura Meydanı'nda anıldı

Hazreti Hüseyin'in Kerbala'da şehit edilişinin 1376. yılında İstanbul'da bulunan Halkalı Aşura Meydanı'nda anma töreni yapıldı.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 23 Ekim 2015, 16:56
Kerbela şehitleri Aşura Meydanı’nda anıldı

İÇİNDEKİLER

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin 1376. yılında, Halkalı'daki Aşura Meydanı'nda anma töreni yapıldı.

Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Aşura Meydanı ve Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen matem töreni, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Burada konuşan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, tüm şehitleri minnet ve şükranla andığını söyledi.

Türkiye'deki Caferilerin kırmızı çizgisinin bu cennet vatanın, bu milletin birliği olduğunu belirten Özgündüz, "Bu milletin Türk'üne, Kürt'üne, Laz'ına, Boşnak'ına, tamamına kurban olurum. Biz, buraya misafir gelmedik, burası bizim vatanımız. Tüm İslam ülkeleri bizim için önemlidir. İçinde değer verdiğimiz şeyler var. Biz, kimsenin kartı değil, bu ülkenin fedaileriyiz. Bu camia içinde vatan haini çıkarsa ipini ben çekerim" diye konuştu.

Hazreti Ali'nin yaşamından örnekleri anlatan Özgündüz, şunları kaydetti:

"Adı Türkiye olan bu cennet vatanda adalet ve özgürlük içinde yaşayacağımız bir dünya istiyoruz. Birlik içinde, dirlik içinde bu gemiyi sahibine ulaştırmamız lazım. Cennetin efendisi, Hazreti Hüseyin'dir. Milletçe Hüseyin'in tarafındayız. Kürt'ü, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'iyle biz, Hüseyin'in tarafındayız. Bu dünyada en barışçıl Hüseyin'dir. Hüseyin'i alçakça öldürdüler. Hazreti Hüseyin'i öldüren Yezid'in hilafeti ise ancak 4 yıl sürdü."

Şiddetin her türlüsüne karşı çıktıklarını ve her türlü şiddeti reddettiklerini vurgulayan Özgündüz, "Bizde insan öldürmek yoktur. İslam dini, kimseye bu hakkı tanımamıştır. Çocuk kafası kesenlerle değil aynı din, aynı mezhepten değiliz. İnsan canına kıyan bizden çıkarsa aforoz ederiz" ifadelerini kullandı.

Dünya Caferi Alimler Birliği Başkanı Hasan Karabulut da Hz. Hüseyin'in yasını tutmaya geldiklerini söyleyerek, "Hz Muhammed Mustafa'nın yasına ortak olmaya geldik. Muaviye çağdaş Firavun olmuştu, Yezid de onun devamı" dedi.

"EHLİBEYT SEVGİSİ ABDEST GİBİDİR"
Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ise tüm şehitler ile bu yıl ki hac ibadeti sırasında vefat edenleri rahmetle andı.

"Ehlibeyit sevgisi, abdest gibidir" diyen Karadeniz, "Nasıl ki abdestsiz namaz olmaz ise ehlibeyitsiz de Kur'an ve sünnet anlaşılmaz. Ehlibeyite aşık insanlar olarak Kur'an-anlayabiliriz. Peygamberimizin sakalına gösterdiğimiz saygıyı O'nun ehlibeyitine göstermezsek O'nun sünnetini anlayamayız."

Törene, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Müftüsü Mustafa Temel, CAFERİDER Başkanı Sinan Kılıç ve Alevi derneklerinin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

TÖRENDEN NOTLAR

Günün ilk saatlerinden itibaren İstanbul'un çeşitli semtlerinden Aşura Meydanı'na gelen vatandaşlar, Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti. Siyah elbiseler giyen katılımcılar, "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb", "Her Gün Aşura, Her Yer Kerbela" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Meydan ve çevresindeki alanlara, ev ve iş yerlerine, Kerbela olayını tasvir eden resimler, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nin içine de Hz. Muhammed ve Hz. Hüseyin'in sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

Mekanın dışında kalan kalabalık ise töreni barkovizyondan izledi.

Azerbaycanlı tiyatro sanatçısı Hilal Mahmutoğlu Hasanov ile Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kasım Alcan yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan "Kerbela'nın Dolunayı" adlı tiyatro gösterisi gözyaşlarıyla izlendi.

Törene katılanlar, Azerbaycanlı Ehlibeyit meddahı Seyyid Taleh Boradigahi'nin okuduğu mersiyelere eşlik etti.

Emniyet güçlerinin yanı sıra Zeynebiye güvenlik görevlileri de Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi, Aşura Meydanı ve çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

Öte yandan Türkiye Kızılayı'nın "Kan Ver, Hayat Kurtar" sloganıyla düzenlediği kampanya kapsamında çok sayıda katılımcı kan bağışında bulundu.