Hilekâr!

Aydın Doğan rantta sınır tanımadı. Neredeyse bedavaya aldığı Dışbank'ı 1.1 milyar dolara sattı! Petrol Ofisi operasyonunda ise 1.6 milyar dolarlık rekor bir kâra imza attı. Hilton Oteli'nin inşaatından da 3 milyar rant sağlamaya çalıştı. Ancak planı bozulunca çıldırdı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2015 Güncelleme 23 Ekim 2015, 02:05
Hilekâr!

İÇİNDEKİLER

Aydın Doğan, 'ağaçları bahane ederek' Gezi olayları üzerinden algı operasyonu yaptı. Ancak Hilton Oteli'nin bahçesindeki anıt değeri taşıyan bin 56 ağacı kesip yerine AVM, otel ve villalar yapmak için kolları sıvadı. Sırf 3 milyar dolarlık rant elde etmek için 150 yıllık ağaçları kestirme kararı aldırdı. Anıtlar Kurulu bu planı engelleyince Doğan ve ekibi çıldırdı. Ancak Doğan'ın rant sevgisi sadece Hilton'la sınırlı kalmamıştı. Doğan daha önce de pek çok ihale üzerinden kâr yapmıştı. Banka sahibi oluşunun hikâyesi de dillere destandı.

CEBİNDEN HİÇ PARA ÇIKMADI

Doğan, İş Bankası'nın satışa çıkardığı Dışbank'ı, Frankfurt İş Bankası'ndan gelen ballı krediyle satın aldı. Cebinden hiç para çıkmadı. Buna göre İş Bankası alacaklısı olduğu Lapis'ten Dışbank'ı geri aldı. Ancak zarardaki bankayı hemen satışa çıkardı. Bankaya Doğan talip oldu. Bunun üzerine o zamanki İş Bankası yönetimi Aydın Doğan'a 20 Kasım 1994'te Frankfurt İş Bankası kanalı ile libor artı 2 faizle 6 yıl sonra ödemeli 7 milyon dolar kredi verdi. Ardından aynı banka tarafından Doğan'a 7 yıl vadeli, benzer faizli 11 milyon 468 bin Alman Markı daha kredi sağlandı. Böylece Doğan, cebinden bir kuruş çıkarmadan 14 milyon dolar kredi ve ödemeye de 6 yıl sonra başlamak kaydı ile Dışbank'ın sahibi oldu. Bankayı 2005'te Fortis'e 1.1 milyar dolara satarak rekor bir kârı cebine attı. Aydın Doğan, İş Bankası'nı 'çırak' çıkardığı Petrol Ofisi operasyonunda ise 1.6 milyar dolarlık rekor bir kâra imza attı. Borsadaki küçük yatırımcının kandırıldığı, devletin vergi kaybına uğratıldığı Petrol Ofisi süreci, Aydın Doğan'ın en tatlı kâr ettiği operasyonlardan oldu. Birleşme işlemiyle tüm borç Petrol Ofisi'ne yıkılırken, İş Bankası'ndaki hisseler de 'tehdit ve algı' operasyonuyla ucuza kapatıldı. POAŞ'ın tamamına 930 milyon dolara sahip olan Aydın Doğan, şirketin OMW'ye satışından 1 milyar 589 milyon dolar net kâr elde etti.