AK Parti'den Kılıçdaroğlu'na cevap

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu'nun "Ben Oslo belgelerini gördüm, hükümet bunun altında eziliyor" sözlerine ilişkin, "Hemen 1 saat içinde açıklasın, bu belgelerde neler varmış. İddiasını ispat edemiyorsa istifa etmelidir" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 22 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 22 Ekim 2015, 12:30
AK Parti’den Kılıçdaroğlu’na cevap

İÇİNDEKİLER

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik gündeme ilişkin açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Oslo belgeleriyle ilgili sözleri sorulan Çelik, "Ben Oslo belgelerini gördüm, hükümet bunun altında eziliyor' demesi yerine, ilk yapması gereken, çıkmalı kamuoyu önüne, 'Bakın bu belgelerde dönemin Başbakanının imzası var, bu sözler verilmiş' demesi gerekir. Bu ispat edilirse hükümet gereğini yapar. Ülkenin böyle önemli bir konusunda, iddianın sahibi ispat edemiyorsa istifa etmelidir" dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Beş parti' açıklamasının da doğruyu yansıtmadığını belirten Çelik, "Sayın Bahçeli sadece AK Parti ile ilgili konuşuyor. MHP'yi iktidar yapma iddiası yok, iktidar ortağı yapma iddiası da yok" diye konuştu.

Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Ankara'daki menfur terör saldırısında 1 Kasım seçimleri hedef alındı.
Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin meselesi olmaktan çıkmıştır. 20 bin kişiyi almak için Avrupa Birliği'nin ülkelerinde ciddi tartışmalar yürüyor. Bu tartışmalar duyarsızlığın hala devam ettiğini gösteriyor. Aynı şekilde terör meselesi sadece Türkiye'nin meselesi değildir. Ankara'da meydana gelen bir güvenlik sıkıntısı Avrupa başkentlerini de ilgilendiriyor; Avrupa başkentlerindeki güvenlik sıkıntısı Ankara'yı da ilgilendiriyor.
Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik yok. Esed'in kalıcı olduğu hiçbir formül Türkiye açısından makbul değildir.

ESAD-PUTİN GÖRÜŞMESİ
Suriye'de iç savaş başladığından beri Esed ilk defa yurt dışına çıkıyor. Esed'e bir meşruiyet verme şeklinde sonuçları olursa, tabii ki bu oradaki halkın meşru demokratik mücadelesine büyük bir zarar vermiş olur. Sayın Cumhurbaşkanımız da aradı, Sayın Putin'den bilgi aldı. Kim ne derse desin, her türlü siyasi çözümün aranması gereken şartı, burada Suriye halkının iradesi var mıdır? Önemli olan Suriye halkının iradesinin ne söylediğidir. Bütün siyasi çözüm arayışları, Suriye halkının beklentilerine karşılık versin, hepimiz bu çağrıyı yapalım.

"YENİ ANAYASA YAPILMASI GEREKİYOR"
Bizim Türkiye'deki en büyük arzularımızdan biri, Türkiye'nin çağdaş anayasasını yapmasıdır. 2023 hedeflerine hızlı ilerlememiz için yeni bir anayasa yapılması gerekiyor. Bizim bu konuda çok iyi bir hazırlığımız var. Ama muhalefet partilerinin uzlaşmaz tutumu nedeniyle bu olmadı. 400 vekil meselesi de, gerek Cumhurbaşkanımız, gerek Başbakanımız tarafından bir temenninin ifadesi olarak söylenmiştir. Bu, Türkiye ile ilgili iyi dileklerin ifadesidir.

KILIÇDAROĞLU'NUN 'OSLO BELGELERİ' AÇIKLAMASI

İktidar her rejimde var, ancak muhalefet sadece demokrasilerde var. Muhalefet, dünyanın ileri demokrasilerinde kendisini iktidar alternatifi olarak görür. Bunun için de muhalefetin güven icra etmesi lazım. "Ben Oslo belgelerini gördüm, hükümet bunun altında eziliyor" demesi yerine, ilk yapması gereken, çıkmalı kamuoyu önüne, "Bakın bu belgelerde dönemin Başbakanının imzası var, bu sözler verilmiş" demesi gerekir. Bu ispat edilirse hükümet gereğini yapar. Ülkenin böyle önemli bir konusunda, iddianın sahibi ispat edemiyorsa istifa etmelidir.
Biz, yaptığımız hiçbir işin altında ezilmeyiz. Doğru yaptığımız işin arkasındayız, yanlış yaptıysak düzeltiriz. Hemen 1 saat içinde açıklasın, bu belgelerde neler varmış, biz de merak ediyoruz. Bunu açıklasınlar, biz de gereğini yaparız. Ülkenin sorumluluğu sadece birinci partinin sırtında değildir. Madem ki Meclis'teyiz. Türkiye'nin sorumluluğu tek başına AK Parti'nin sırtında diyorlarsa, biz bu sorumluluğu kaldırırız. Ama Türkiye'nin sorumluluğu herkesin üzerindedir. "Birtakım belgeler gördüm, tavizler verilmiş" deniyorsa, bunun hemen açıklanması lazım. İkincisi, bu belgeleri size kim getirdi? Bunun sorulması lazım. AK Parti kadrolarından bu milletin razı olmayacağı tek bir siyaset çıkmaz.

BAHÇELİ'NİN 'BEŞİNCİ PARTİ' AÇIKLAMASINA CEVAP
Sayın Bahçeli sadece AK Parti ile ilgili konuşuyor. MHP'yi iktidar yapma iddiası yok, iktidar ortağı yapma iddiası da yok. Sayın Bahçeli'den beklenen şudur: MHP'nin geleceği ile ilgili ne söylüyor? Bugün seçime gidiyoruz, MHP teşkilatları da çalışıyorlar, peki MHP teşkilatları ne için çalışıyorlar? Sayın Bahçeli önlerine bir şey koyuyor mu? Bahçeli'nin dediği şu: Siz ne kadar çalışırsanız çalışın, ben sizi iktidar ortağı yapmayacağım. Peki ne öneriyor? Bekleyin AK Parti'nin içinde bölünme olacak. AK Parti içerisinde böyle bir tartışma yok. Zaten gördünüz, 7 Haziran'dan sonra AK Parti bir blok halinde Meclis Başkanını seçti.