Anatomik yarış!

Tüp bebek yönetiminde tercih edilen metot dünyanın en iyi yarış atları üzerinde kullanıldı. Mikro çip uygulaması ile yeni doğan taylar bir robot gibi çevik ve son sürat hıza sahip oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ekim 2015 Güncelleme 12 Ekim 2015, 00:00
Anatomik yarış!

İÇİNDEKİLER

At yarışları artık daha çetin geçecek! Yeni düzende atlar tam anlamıyla süper kahraman olacak... Amerika'da Harvard Üniversitesi'nde geliştirilen, Türkiye'de tüp bebek uygulamasında başarı şansını artıran 'Mikro Akışkan Çip' yarış atlarına da uygulandı. Sonuçlar ise olumlu çıktı. Türkiye'de elde edilen sevindirici sonuçlar sayesinde tüp bebek uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaya başlayan mikroçip yarış rekorları kırabilecek atlara da imkan tanıyacağı ifade edildi. Bu uygulamayı "DNA'sı en kaliteli, kırıksız, en sağlıklı spermlerin seçilmesine yardımcı olan bir aygıt" olarak tanımlayan merkezi İzmir'de bulunan Koek Biyoteknoloji Firması'nın Kurucu Ortağı Doç. Dr. Selçuk Kılınç, bu teknolojinin Amerika'da yarış atlarında da denendiğini söyledi. Bu uygulamanın kullanılmasıyla, atların sakatlanması, hastalanması gibi tipik sorunların önüne geçildiği doğan tayların, çok hızlı ve çevik olduğu söylendi.

OLUMLU SONUÇ
Doç. Dr. Kılınç, "Amerika'da Colarado eyaletinde Texas ta ve İsveç'te büyük bir at üretme çiftliğinde çipler denendi ve çok başarılı sonuçlar elde edildi. Türkiye'de ise Eskişehir ve Bursa'daki at üretme çiftliklerinde ilerleyen dönemlerde Arap atlarında denenecek. Tüp bebek uygulamalarında bilindiği gibi erkekten alınan spremler daha önce "Yüzdürme" denilen yöntemle ayıklanıyor ve en sağlıklı sprem bulunmaya çalışılıyordu. 'Mikro Akışkanlı Çip' dediğimiz yeni teknoloji ise aynı görevi görüyor ancak, başarı oranı çok daha fazla. Hepsinden önemlisi de sprem ayıklama sırasında DNA hasarı oluşması önleniyor. Bugüne kadar elde edilen sonuçlara göre, erkek kısırlığındaki tüp bebek uygulamalarında başarı şansını 2-3 kat artırıyor. Bu yöntemin, Amerika'da atlarda da uygulanarak, olumlu sonuçlar verdiği tespit edildi" şeklinde konuştu. Mikro akışkanlı çip teknolojisi ile en sağlıklı, en hızlı koşan atların elde edildiğini anlatan Kılıç, "Uygulama ile DNA'sı en sağlam sperm milyonlarcası arasından seçilebiliyor" ifadelerini kullandı.


Aynı tekniğin Türkiye'de de uygulanacağını kaydetti.