"Tahşiyecilere kumpas" iddianamesi mahkemede

Paralel Devlet Yapılanması'nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla, Fetullah Gülen'in 19 yıldan 34 yıla, diğer 32 şüphelinin ise 11,5 yıldan 26 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianame, terör suçlarına bakmakla görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi

Giriş Tarihi 18 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 18 Eylül 2015, 19:13
Tahşiyecilere kumpas iddianamesi mahkemede

İÇİNDEKİLER

Paralel Devlet Yapılanması'nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun onayına sunulan iddianamenin, bugün onaylanarak terör suçlarına bakmakla görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği öğrenildi.

64 mağdur ve müştekinin yer aldığı iddianamede, bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından toplam 19 yıldan 34 yıla, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu diğer 32 şüphelinin ise, "silahlı örgüte üye olmak", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından toplam 11 yıl 6 ay'dan 26 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 2014'ün Aralık ayında operasyon düzenlendi.

Bu kapsamda 2009'da ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, "suç ve delil uydurdukları", "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan, "Sungurlar" dizisinin yönetmeni Engin Koç, "Tek Türkiye" dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı, şüphelilerden Karaca'nın da aralarında yer aldığı 4 kişi tutuklandı.

Soruşturma kapsamında, Fetullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı.

Soruşturmanın ikinci dalgasında ise 17 Haziran'da İstanbul'un da arasında yer aldığı 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen polislerden 4'ü tutuklandı. Toplamda soruşturmayla ilgili 15 kişi tutuklu bulunuyor.

Soruşturmanın üçüncü dalgasında ise "suç ve delil uydurdukları", "kumpas kurdukları" iddia edilen 8 polis hakkında gözaltı kararı alındı, aralarında rütbelilerin de yer aldığı polislerden 7'si yakalandı. Gözaltına alınan bir polis müdürünün evindeki aramada, bazı telefon dinleme kayıtlarının kopyaları bulundu ve bu kayıtlar incelemeye alındı.