KADEM'in "Mülteci Kadınlar" araştırması

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin destekleriyle Mozaik Kadın Aile ve Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince Gaziantep'te yaşayan Suriyelilerin durumu incelendi.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 18 Eylül 2015, 20:46
KADEM’in Mülteci Kadınlar araştırması

İÇİNDEKİLER

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Gaziantep'te yaşayan Suriyeli kadınların da katıldığı toplantıda araştırma sonuçlarına ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Toplantıda konuşan KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Suriyelilerin durumlarıyla ilgili genelde uluslararası bazı kuruluşlarca araştırmalar yapıldığını ancak bunların sonuçlarının kendileriyle paylaşılmadığını ifade ederek, buradan hareketle bir araştırma yapmaya karar verdiklerini kaydetti.

Yılmaz, araştırmada Gaziantep'teki sığınmacıların çoğunun coğrafi yakınlık nedeniyle Halep'ten geldiği ancak güney kentleri Şam, Rakka ve Hama gibi kentlerden de misafirlerin bulunduğunun saptandığını ifade etti.



"Ülke tercihlerine" ilişkin soru üzerine ise katılımcıların yüzde 79'u Türkiye'den başka yere gitmek istemediklerini belirttiğini dile getiren Yılmaz, başka ülkeye gitmek isteyenlerin tercihinin ise Avrupa ve Arap ülkeleri olduğunu belirtti.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen Suriyeliler üzerinde yapılan bir araştırmada, sığınmacıların savaş bittikten sonra ülkelerine dönmek istediğinin ortaya çıktığını dile getiren Yılmaz, "Suriyeli sığınmacıların demografik, sosyal ve ekonomik durumlarının ortaya konulması, mevcut ve olası sorunlara çözüm önerileri sunulması hedeflendi. Araştırma sırasında, saha çalışmasını yürütmek üzere 5 koordinatör ile Türkçe ve Arapça bilen 20 anketör görev aldı" dedi.

Kadınlara entegrasyon konusunda önerilerde de bulunan Yılmaz, dil bilmemenin bazı sorunlara yol açtığını ifade ederek, Türkçe öğrenme konusunda mutlaka gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, "Ben sizleri çok iyi anlıyorum. Ailesi Avrupa'ya iş bulmak umuduyla giden ve orada yetişen bir birey olarak inanın sizlerin durumunu çok iyi biliyorum. Bir konuda şanslısınız, misafir bulunduğunuz ülke Müslüman bir ülke. Bizler hem Türk hem de Müslüman olarak Türk ve Müslüman olmayan bir ülkede yaşadık. Entegrasyon çok önemli. Sizlerin de en azından günlük yaşamınızı kolaylaştıracak kadar Türkçe öğrenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Programa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Mozaik Kadın ve Aile Derneği Başkanı Rabia Aldemir ve KADEM Gaziantep Temsilcisi Esra Ercan da katıldı.