CHP'de bir emlak vurgunu daha

CHP’li Kartal Belediyesi'nin, imar planı değişikliği ile Şevket ve Ali Sabancı’nın sahibi olduğu Esas Holding’e 300 milyon TL’lik rant sağladığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Altınok Öz'ün, plana itiraz eden bazı meclis üyelerini ise disipline sevk ettiği öğrenildi.

Giriş Tarihi 20 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 20 Temmuz 2015, 09:48
CHP’de bir emlak vurgunu daha

İÇİNDEKİLER

Şevket ve Ali Sabancı'ya ait Esas Holding, İstanbul Kartal'da 23 Ağustos 2013'te satın aldığı ve imar planında "park alanı" olarak geçen yeşil alanı diğer arazileriyle birleştirip yüz milyonlarca liralık bir toplu konut ve ticaret alanı yapmak istedi. Parkla birlikte kendisine ait 3 arsayı birleştirmek ve arazilerin arasından geçen yolu satın alıp tüm arsalarını tek parselde toplamak isteyen holding, imar planı değişikliğ için CHP'li Kartal Belediyesi'ne başvurdu.

YOLU VE YEŞİL ALANI ARAZİSİNE EKLEDİ
Değişiklikle yeşil alanla toplam büyüklüğü 129 dönüme ulaşan E-5 karayolunun yanındaki arazinin birleştirilmesiyle zaten fahiş değerdeki arazinin daha da değerlenmesi ön görülüyordu. Şevket Sabancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı, Ali Sabancı'nın ise Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Holding, Soğanlık mevkiindeki 26 dönümlük park alanı ile toplamda 4 farklı parselde araziye sahip. Geçtiğimiz nisanda belediyeye başvuran holding, kamuya ait yolun da kendilerine satılmasını ve o bölgede kamuya ait herhangi alan kalmamasını talep etti.



10 BİN METREKARE YEŞİL ALAN YOK OLDU
Belediye Başkanı Altınok Öz'ün nisanda belediye meclisine havale ettiği tadilat plan teklifiyle kamuya bırakılması gereken 10 bin metrekarelik yeşil alan da ortadan kaldırıldı. Ancak AK Partili belediye meclis üyelerinin muhalefetiyle, plan holdingin talep ettiği haliyle kabul edilmedi ve değişikliğe uğradı. Değişiklikte imar planında park alanı olarak görünen 26 dönümlük yeşil alanın ranta açılmak istenmesi etkili oldu. Belediye Meclisi'nin aldığı bu karar belediye başkanı tarafından da onaylandı. Belediye Meclisi kararıyla tüm taleplerin kabul edilmemesi ve ticari çıkarların tehlikeye girmesi üzerine holding avukatları belediye başkanına dilekçe vererek karara itiraz etti. Tam o süreçte holding yöneticilerinin belediyeye ziyaretleri sıklaştı.

İBB KARAR VERMEDEN GÜNDEME ALDI
Başvuru üzerine Öz, kendi onayladığı plan teklifinin holdingin istediği şekilde yeniden değiştirilip kabulü için konuyu meclise taşıdı. Plan Yapı Yönetmeliği'ne göre nisanda değiştirilmiş olan plan, İBB Meclisi tarafından verilecek kararın ardından kesinleşebiliyor ve bu sürede itiraz veya değişiklik mümkün değil. Belediye kaynakları, İBB tadilatı görüşüp hakkında herhangi karar vermeden meclisin onayladığı kararın yeniden gündeme alınmasını "açık bir usulsüzlük" olarak nitelendiriyor.



PLAN ÖNCE BİR OY FARKLA REDDEDİLDİ
Holdingin itirazı, yönetmeliğe aykırı olarak 1 Haziran'da meclis gündemine alındı ve AK Parti Meclis Grubu'nun muhalefetine rağmen kabul edilerek İmar Komisyonu'na havale edildi. 3 gün sonra yapılan ilk oylamada belediye başkanının yoğun uğraşlarına rağmen 19 red 18 kabul oyu çıktı ve holdingin istediği plan teklifi yine reddedildi. Oylamada AK Partili üyelere birlikte 3 CHP'li üye de red oyu kullandı. Belediye İmar Komisyonu Başkanı Şehir Plancısı Dila Damla Öner, Gürbüz Çiftçi ve Medet Kıskanç'ın holding rantına karşı AK Partililerle birlikte muhalefet yapması belediyeyi küplere bindirdi. Bir yerel gazetede hain ilan edilen CHP'li üyeler "ihraç" talebiyle İl Disiplin Komisyonu'na sevk edildi.

BAŞKANIN ÇİFT OYUYLA KABUL EDİLDİ

CHP'li muhalif üyelerin pasifize edilmeye çalışılmasının ardından Başkan Öz, teklifi üçüncü kez meclis gündemine gönderdi. Başkan tarafından el yazısıyla havale evrakı oluşturarak gönderilen plan tadilatı teklifi geçtiğimiz 7 Temmuz'da oylandı. Oylamada bu kez 18-18 eşitlik durumu doğdu. Mevzuata göre eşitlik halinde meclis başkanının oyu 2 sayılıyor. Meclisi yöneten Başkan Öz'ün çift sayılan oyuyla plan tadilatı Esas Holding'in istediği gibi kabul edildi. Oylamada 15 Ak Partili üye ile ihracı istenen 3 CHP'li yine red oyu kullandı.



KARŞI ÇIKANLARA İHRAÇ

CHP'nin ihraç talebiyle disipline sevk ettiği 27 yaşındaki İmar Komisyonu Başkanı Damla Öner, CHP'nin ön seçimde birinci olarak belediye meclis üyeliğine aday olmuştu. Kartal CHP örgütünden bazı yetkililer de Öner'in teknik bilgi ve birikim olarak öne çıktığını belirtiyor. Öner aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'na CHP'li üyeler arasında yapılan seçimden birinci çıkarak seçilmişti.

BAŞKAN ÖZ'DEN 'YA BEN YA ONLAR' DAYATMASI

CHP'nin imar rantına karşı oy kullandığı için disipline sevk ettiği üyeler eğer kınama cezası bile alırsa herhangi bir komisyonda çalışma haklarını kaybedecek. Bazı CHP'li yetkililer, Belediye Başkanı Öz'ün CHP İl Yönetimine baskı yaparak "Ya bu üç üyeyi de ihraç edersiniz ya ben CHP'den istifa ederim" dediğini
iddia ediyor.



FAZLADAN 350 DAİRE
Konuyla ilgili Ak Partili Kartal Belediye Meclis Üyesi Mimar Yunus Fırat Aydın, "Plan Yapı Yönetmeliği'ne açıkça aykırı şekilde kabul edilen plan tadilatıyla bir holdinge 350 dairelik ve en az 300 milyon TL'lik bir rant oluşturulmuştur" dedi. Plan tadilatlarına itirazların İBB'de askıyı çıktıktan sonra yapılabildiğine vurgu yapan Aydın, "Plan tadilatı zaten Nisan ayında belediye meclis kararı ve belediye başkanını onayıyla değişikliğe uğrayarak kabul edilmişti. Aynı ay meclis toplantısında başka bir vatandaşın yaptığı plan tadilatı başvurusu da değişikliğe uğramıştı. Ancak belediye başkanı sade vatandaş için göstermediği çabayı büyük bir holdingin isteği üzerine gösteriyor. Hem ihsas-ı reyde bulunuyor hem de herkesin belediye başkanı olması gerektiği mecburiyetini göz ardı ediyor. Bu durumu kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yeni Şafak