Yeni karikatür krizi kapıda

Danimarka'da İslam ve Müslüman karşıtı bir dernek olan SİAD, "Stop İslamiseringen af Danmark - Danimarka'nın İslamlaştırılmasını durdur", Amerika'dan elde edilen bazı Hz. Muhammed karikatürlerinin Danimarka'da sergilenmesi için harekete geçtiklerini duyurdu.

Giriş Tarihi 08 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 08 Temmuz 2015, 18:46
Yeni karikatür krizi kapıda

İÇİNDEKİLER

Derneğin başkanı Anders Gravers karikatürlerin 3 Mayıs'ta Dallas'ta sergilenen ve saldırıya uğrayan sergide bulunan karikatürler olduğunu ve bunların ne pahasına olursa olsun bir şekilde sergileneceğini ifade ederek, "Karikatürler Danimarka'da ve biz bir çok yerle görüştük. Henüz cevap alamadık ama tabii ki sergilenecekler. Daha yeni terör saldırılarına uğradık. Eğer tehditlere boyun eğeceksek o zaman bu hem demokrasimizin hem de fikir özgürlüğümüzün tehlikede olduğunu gösterir" diye konuştu.

Basın özgürlüğü derneğinden Kathrine Winkel Holm karikatürleri sergilemek isteyenlerin bunu yapmaya hakkı olduğunu savunurken, Danimarka medyasının artık bu cesareti gösteremediğine vurgu yaptı ve bunun bir yenilgiyi kabul etmek anlamına geldiğini savundu.

Kuran-ı Kerim uzmanı Thomas Jöhnk Hoffmann ise Danimarka'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük uluslararası krize neden olan karikatürlerin benzerlerinin yayımlanması ya da sergilenmesinin benzer sıkıntılar doğurabileceğine dikkati çekti.

Afganistan kökenli hukukçu Khaterah Parwani ise kendisinin böyle bir duruma sinirlenmeyeceğinin altını çizerken, "Bu, onların peygamberi nasıl gördüğünü gösteriyor. Onların çizdiği peygamber ile benim peygamberim aynı olacak diye bir şey yok" yorumunu yaptı.

- Karikatürler Amerika'da sergilenmişti

SİAD'ın sergilemek istediği karikatürler, derneğin Amerika'daki kolu olan "Amerika'nın İslamlaşmasını durdur" grubu tarafından, 3 Mayıs'ta, Dallas yakınlarındaki Garland'da sergilenmiş ve İslam karşıtı Pamela Geller'in yanı sıra Hollandalı siyasetçi Geert Wilders'in de katıldığı sergiye iki kişi tarafından saldırı düzenlenmiş ve her ikisi de güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

SİAD'ın geçtiğimiz ay Bornholm adasında yapılan ve 100 bin kişinin katıldığı halk toplantısı ve Kopenhag'daki Kraliyet Kütüphanesinde karikatürleri sergilemek istediği, ancak her iki yerden de ret cevabı aldığı belirtildi.