Ayakkabı kutusundan Balkan Üniversitesi çıktı

Paralel çete, 17/25 Aralık darbe girişimi sırasında HalkBank Genel Müdürü’nün evinde bulunan paralar için ‘ayakkabı kutulu rüşvet' iftirasını atmıştı. Rüşvet olarak iddia edilen o paralarla Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin yükselmesine katkıda bulunuldu. Makedonya’da kurulan üniversite özel üniversiteler arasında birinci oldu.

Giriş Tarihi 15 Haziran 2015, 00:00 Güncelleme 15 Haziran 2015, 10:16
Ayakkabı kutusundan Balkan Üniversitesi çıktı

İÇİNDEKİLER

Paralel Yapı'nın "rüşvet" diyerek para kutularına el koyup hedef aldığı Uluslararası Balkan Üniversitesi, Makedonya'daki 15 özel üniversite içinde birinci oldu. Paralel örgütün hedefindeki Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "Bu bir devlet projesi. Üniversitemiz herhangi bir cemaate veya düşünceye ait değil. Cemaatler üstü bir kurum" dedi.

KUTULARLA YÜKSELEN ÜNİVERSİTE
17 Aralık darbe girişimiyle HalkBank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde bulunan ve el konulan Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı'na ait paralarla Balkan Üniversitenin önü kesilmek istenmişti. Ancak tüm kumpaslara rağmen Balkan Üniversitesi'nin inşaası için toplanan yardım parası yerine ulaştı, üniversitenin inşaatı bitme aşamasına geldi. Paralel Yapı, Balkanlar'da kendisine rakip gördüğü üniversiteyi akamete uğratmak için paranın bağış olduğunu bile bile operasyon yapmış ve paraya el koymuştu. AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge operasyondan sonra el konulan 4.5 milyon doların, Uluslararası Balkan Üniversitesi'ne yapılan bağışlar olduğunu belirtmişti. Üsküp Eğitim Kültür Vakfı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı olan Bürge "Para vakfımıza iade edilmelidir" açıklaması yapmıştı. Bürge bağışın Üsküp'teki üniversiteye aktarılması için HalkBank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın önerdiği yöntemle Makedonya mevzuatındaki zorlukların aşıldığını ve bu şekilde 500 bin Euro'nun aktarıldığını söylemişti. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te STAR'a konuşan Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz, üniversitelerinin Makedonya'da kar amacı gütmeyen tek yükseköğretim kurumu olduğunu söyledi.

BURASI BİR DEVLET PROJESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projeye büyük katkıları bulunduğunu vurgulayan Gündüz, üniversitenin herhangi bir cemaate, özel şirkete veya camiaya bağlı olmadığını cemaatler üstü bir kurum olduğunu ifade etti. Balkan Üniversitesinin Türkiye ile Balkanlar arasında yüz yıl önce kopan bağları yeniden inşa etme projesi olduğunu anlatan Gündüz, "Bu en az 100 yıl sonrasını hedefleyen bir projedir" dedi.

PARALAR GÖKHAN ŞÜKÜR'DEN
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evindeki paraların kaynağı üniversiteye yollanan yardımlardı. Üniversitenin yapımı için para toplayan Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı'nın da Yönetim Kurulu Başkanı olan Bürge'nin ortağı ise Hakan Şükür'ün kardeşi Gökhan Şükür'dü. O para 16 Aralık'ta bir kurye aracılığıyla Süleyman Aslan'ın evine gönderilmiş, parayı götüren kurye ise Milletvekili Hüseyin Bürge'nin oğlu C. Bürge'ydi. Bağış paraları 16 Aralık'ta eve gönderilince, daha önceden kurulan tuzak hayata geçirilmiş, 17 Aralık'ta paralel polisler baskın yapmıştı. Gülen grubu ve Gezi medyasının ortaklaşa yürüttüğü itibarsızlaştırma politikasında dayanak yaptığı ayakkabı kutusu fotoğrafı da yabancı bir internet sitesinden "çalıntı" çıkmıştı.

BİRİNCİ OLDU
Paralel Yapı'nın 17-25 Aralık darbe soruşturmasıyla hedef aldığı Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesi tüm engellemelere rağmen Makedonya'da başarının zirvesine çıktı. Uluslararası Balkan üniversitesi Makedonya'da ki 15 özel üniversite arasında en kaliteli eğitim hizmeti verenler arasında birinci sıraya yükseldi.

ÜNİVERSİTEMİZ HER YIL YÜZDE 30 BÜYÜYOR
2006 yılında kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin 5. dönem mezunlarını verdiğini belirten Şinasi Gündüz, "Kuruluş sürecinde kısıtlı imkanlarla bir şeyler yapılmaya çalışıldı ancak son üç yıl içinde üniversite çok hızlı bir şekilde büyüdü. Her yıl yaklaşık yüzde 30 büyüme oranına ulaştık. Şu anda yedi fakülte ile hizmet veriyoruz. Hukuktan, mühendisliğe eğitim fakültesine kadar geniş yelpazede eğitim hizmeti veriyoruz. Bin civarında lisans öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin yüzde 78'i balkan ülkelerinden gelen öğrenciler" dedi.

TÜM BALKAN ÜLKELERİNDEN ÖĞRENCİ VAR
Sadece Makedonya'ya hizmet vermediklerini ifade eden Prof. Şinasi Gündüz, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, Karadağ gibi tüm balkan ülkelerinden öğrencileri olduğunu söyledi.

Üniversitelerinde Türkiye'den de öğrencileri olduğunu belirten Gündüz şunları söyledi: "Üniversitede eğitim dilimiz İngilizce ve Türkiye'de ki muadilleriyle kıyaslandığında çok kaliteli bir İngilizce ile hizmet ediyoruz. Çok güçlü bir İngilizce hazırlık sınıfımız var. Hazırlık sınıfından sonra da Türk olmayan tüm öğrencilerimize Türkçe öğretiyoruz. Bu projeyi de Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte yürütüyoruz. Okul bittiğinde tüm öğrencilerimiz Türkçeyi çok iyi bir şekilde öğrenmiş oluyorlar. Balkanlarda en önemli sorun ön yargılardır. 100-150 yıllık çatışmanın beslediği bir ön yargı var. Buranın hala ders kitaplarında Osmanlının emperyalist bir ülke olduğu ve 450 yıl boyunca buraları sömürdüğü yazılıyor. Tarih kitaplarında bunlar var. Yaz aylarında Mevlana ve Erasmus değişim programları kapsamında öğrencileri Türkiye'ye gönderiyoruz."

"KUMPASLA BİZİ ENGELLEYEMEDİLER"
Paralel Yapı'nın 2013 yılında yaptığı 17-25 Aralık darbe soruşturmalarının üniversitelerini de etkilediğini belirten Gündüz, "Şu an kiradayız. Yeni kampüs binalarımız bitmek üzere. Bitince 5 bin öğrenciye hizmet vereceğiz inşallah. Biz Balkanlarda en iyi eğitim hizmeti veren bir üniversite olacağız. Üsküp Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Hüseyin Bürge daha önce o soruşturmaların ve o paraların ne olduğunu açıklamıştı. O dönem de biz eğitim faaliyetlerimize devam ettik. Ancak bağışlar noktasında olumsuz etkileri oldu. Hayır sahipleri dolaylı olarak inşaat alanında etkili oldu. Zaten bu soruşturmalar öncesinde de burada malum yapının bizimle hiçbir olumlu ilişkisi olmadı. Burada birçok kolejleri var ancak tek bir öğrencileri dahi bize gelmedi" dedi. Makedonya Milli Eğitim Bakanı Abdülhakim Ademi de Balkan Üniversitenin ülkesi için büyük bir imkan olduğunu belirtti.