İzmir'in adı artık 'kokan şehir' oldu

İzmir'de koku kabusunun yeniden hortladığı bu günlerde vatandaşlar, Büyükşehir'i topa tuttu. İç körfezdeki çalışmaları yetersiz bulan vatandaşlar, "İzmir'in adı kokan şehre çıktı" dedi

Giriş Tarihi 18 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 18 Mayıs 2015, 03:50
İzmir’in adı artık ’kokan şehir’ oldu

İÇİNDEKİLER

İzmir'de yaz sıcaklarının bastırmasıyla özellikle Meles, Arap ve Bostanlı derelerinin denize döküldüğü yerlerden kötü kokular çevreye yayılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iç körfezdeki pis kokuyu önlemek için milyonlarca lira harcasa da bastıran yaz sıcakları bu çalışmalardan istenen sonucun çıkmadığını ortaya koydu. Kokudan büyük bir rahatsızlık duyan İzmirliler, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını yetersiz bulurken, "Derelerindeki kirlilikten dolayı İzmir'in adı kokan şehre çıktı. Çalışmalar yeterli değil. Yeterli olsa zaten koku olmazdı. Bu manzara İzmir'e yakışmıyor. Kokuya neden olan kirliliği kaynağından yok etmek gerekiyor" görüşünde birleşti.

Çevre yolundan araç ile bile geçerken ağır kokuyu hissettiklerini söyleyen 24 yaşındaki Ozan Mercan, "Kokudan dolayı aracımızın camını bile açamıyoruz. Klimadan bile koku içeri giriyor. Buradan geçmek adeta bir işkence. Halkapınar yakınından yürüyerek bile geçemiyoruz. Burnumuzu tıkamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu. Lise 10. sınıf öğrencisi Ilgaz Akgün (16), "Okula giderken Halkapınar Aktarma İstasyonu'nu kullanıyorum. Halkapınar'da okuluma kadar yürüyorum. Yürürken derelerden çok ağır kokular yükseliyor. Bu beni çok rahatsız ediyor. Belediye ekiplerinin bu soruna artık kalıcı bir çözüm bulmasını istiyorum" dedi. 18 yaşındaki lise öğrencisi Yunuscan Yaramaz ise, "Okula gidip gelirken burnumuzu tıkamadan geçemiyoruz. Hem görüntü kirliliği var, hem de çevre kirliliği. Bu manzara İzmir'e yakışmıyor. Belediyenin yaptığı çalışmaları da yetersiz buluyorum. Yeterli olsa zaten şu an koku olmazdı" dedi.

KESİN ÇÖZÜM ŞART

Berk Pepeoğlu (16), "Okulumuz hemen dere yatağının yanında. Sınıfta klima olmadığı için yazın camları açmak durumunda kalıyoruz. Kokudan dolayı ders yapamıyoruz. Büyükşehir Belediyesi buraya kesin çözüm bulmalı" dedi. İşi gereği şehir dışı seyahatler yaptığını anlatan 25 yaşındaki Onur Mercan, "Türkiye'nin her yerinde İzmir kokmasıyla anılıyor. Geçtiğimiz günlerde iş için Adana'ya gitmiştim. Adana'da bile İzmir'in koktuğu söyleniyor. Şehrimizin böyle anılması hiç hoş değil. Bir an önce bu koku sorununa çözüm bulunmalı. Yapılanlar ve alınan önlemler yetersiz" şeklinde konuştu.

50 YILDIR AYNI

Memur Şükrü Deşik (35), "Haftanın en az 2 günü buradan geçiyorum. Koku dayanılmaz derecede. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte koku daha da arttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin derelerde yaptığı çalışmaları yetersiz buluyorum. Beklentimiz büyüktü ancak yapılan çalışmalardan sonra kokunun devam ettiğini gördükçe hayal kırıklığına uğradık. Kepçeyle çamuru temizlemekle bu koku sorunu çözülmez. Kokuya neden olan kirliliği kaynağından yok etmek gerekiyor" dedi. Ev hanımı Meynur Demet (50), "50 yıldır İzmir'de yaşıyorum. Yaz aylarında Halkapınar'a ne zaman gelsem bu kokuyu duyuyorum. Dayanılacak gibi değil. Yapılan çalışmalar yetersiz. 50 yıldır İzmir'de bu koku sorununun çözüldüğünü görmedim. Belediye de günü kurtarmanın derdinde. Doğru düzgün bir değişiklik olmadı. Aynı koku yıllardır devam ediyor" dedi.

PENCERE AÇAMIYORUZ

Memur Vildan Selçuk (28), "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin derelerdeki çalışmalarını yeterli bulmuyorum. Halkapınar'da ulaşım çilemize bir de bu koku sorunu eklendi. Hem otobüs sırası bekliyoruz hem de kokudan duramıyoruz. Belediyenin bu sorunlara çözüm bulmasını istiyoruz. Geçen yıl ve bu yıl derelerde yapılan çalışmalarla sorun ortadan kalkmadı" diye sitem etti.

MİDEMİZ BULANIYOR

19 yaşındaki öğrenci Tuğçe Doğru, "Yazın pencereleri açamıyoruz. Kokudan dolayı midem bulanıyor. Hatta bu nedenle midem ile ilgili rahatsızlık bile yaşadım. Dayanılacak gibi değil. Büyükşehir belediyesinin çalışmaları doğru ve yeterli değil. Koku gittikçe artıyor" dedi.

SABAH