Babayiğit

5 yaşındaki Yiğit, Soma faciasında ölen 301 işçiye ağladı. 'Çocuklar babasız kalmasın' diyerek boyundan büyük işlere kalkıştı. Gece gündüz çalışıp, cankurtaran madenci kıyafeti tasarladı. 'Türkiye'nin En Genç Girişimcisi' ödülünü kazandı

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Babayiğit
TÜRKİYE, 13 Mayıs 2014'te Soma'dan gelen acı haberle karalar bağladı. 301 işçi, ekmek parası için girdikleri madenden yeryüzüne çıkamadı. Facianın ardından tam 1 yıl geçti, ancak kanayan yaralar geçmedi! Maden şehitleri tüm ülkeyi yasa boğarken, İstanbul Sarıyer'de yaşayan 5 yaşındaki Ahmet Yiğit Başoğlu, acıdan büyük bir ders çıkardı. Minik Yiğit, Soma'da 301 cana mezar olan faciadan etkilenerek boyundan büyük işlere kalkıştı.

450 BİN LİRALIK DESTEK
5 yaşında olmasına rağmen 4 haftada okuma-yazma öğrenen küçük çocuk, "Madenciler ölmesin, çocuklar ağlamasın" diyerek kolları sıvadı. Dahi seviyesindeki zekasıyla, ekmeğini kara elmastan çıkaran işçileri hayata bağlayacak bir proje hazırladı. Bunun için gece gündüz çalıştı. Bazı geceler uykudan uyanıp çizim yaptı. Yiğit, büyük uğraşlarının ardından, kaza anında işçileri hayata bağlayacak nitelikte madenci kıyafeti tasarladı. "Yaşam odalarına" eş değer biçimde tasarladığı projesiyle bir ilke imza attı. Minik dahi, madenci kıyafeti tasarımıyla Türkiye genelinde her yıl düzenlenen "Fikrin mi var?" yarışmasına katıldı. 5 bin kişiyi geride bırakarak birinci olan Ahmet Yiğit Bayoğlu, projesiyle 450 bin liralık KOSGEP'ten Ar-Ge İnovasyon desteği aldı ve "Türkiye'nin En Genç Girişimcisi" ödülünü kazandı. Küçük dahinin, "Madenciler ölmesin, çocuklar babasız kalmasın" sloganıyla tasarladığı madenci kıyafeti projesi, Türkiye'nin önemli madencilerinden Zuhal Mansfield'dan da tam not aldı.

HERKESE DERS VERDİ
Bilim dünyasını şaşırtan, iş dünyasında bir ilki gerçekleştiren, madencilik sektöründeki uzmanların ise takdirini kazanan Ahmet Yiğit Başoğlu, projesinin amacını ders niteliğindeki şu sözlerle anlattı: "Türkiye'de 190 bin maden işçisi var. Madenciler ölmesin diye bunu çizdim. Soma'da madenciler ölüyor çocuklar gözyaşı döküyor diye yaptım."

HAYAT KURTARAN KIYAFET

KÜÇÜK dahi Ahmet Yiğit Başoğlu'nun olası bir faciada madencilerin hayatta kalmasını sağlamak için geliştirdiği kıyafet, yaşam odalarının giysi versiyonu olarak tanımlanıyor. Kıyafet, facia sırasında üzerindeki kask ile oksijen sağlıyor. Üzerindeki elektronik devreler ve çipler ile genel merkeze sinyal gönderiyor. Ayrıca kamera ve GPS sayesinde takip sistemi sağlıyor. Arkasında bulunan oksijen tankı, ortalama olarak bir madencinin 2.5 saat rahat nefes almasına yardımcı oluyor. Bu giysinin maliyeti ise 2 bin-2 bin 500 TL arasında değişiyor. Yiğit'in tasanladığı madenci kıyafeti, oksijen desteği vererek, kaza anında hayatta kalma şansını artırıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.