VIP dinlemede 1 numara Akyürek

Siyasetçiler, yargı mensupları ve bürokratların da dahil olduğu 48 ismi 4 yıl dinleyen istihbarat şubedeki Paralel unsurlara, Ankara merkezli 14 ilde operasyon yapıldı. ‘VIP dinleme soruşturması’nda bir numaralı isim, tutuklu polis müdürü Ramazan Akyürek... Akyürek’in halefi Ömer Altıparmak’la birlikte, 34 şüpheliden 25’i gözaltına alındı

Giriş Tarihi 12 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 12 Mayıs 2015, 05:35
VIP dinlemede 1 numara Akyürek

İÇİNDEKİLER

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na çöreklenen ve aralarında siyasetçi, gazeteci, vali, yargı mensubu, emniyet görevlisi, mühendis ve işadamlarını da bulunduğu 48 kişiyi 4 yıl boyunca değişik tarihlerde usulsüz dinleyen Paralel istihbaratçılara yönelik, dün 14 ilde operasyon düzenlendi. Soruşturmada Hrant Dink davası kapsamında tutuklu bulunan eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, VIP dinleme soruşturmasında bir numara olarak tanımlanırken, halefi Ömer Altıparmak ile eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in de aralarında bulunduğu 34 şüpheliden 25'i gözaltına alındı. Gözaltı listesinde Ömer Altıparmak ile Recep Güven'in yanı sıra, eski Bitlis Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele'den sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, eski İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcıcı Coşkun Çakar, 17 birinci sınıf emniyet müdürü ile emniyet amiri, başkomiser, komiser ve polis memurları bulunuyor. Gözaltı listesindeki emniyet amiri Yılmaz Angın Van'daki "Paralel Yapı" soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Şüphelilerden Komiser Yardımcısı Ahmet Şentürk'ün ise ABD'deki Türk Büyükelçiliği'nde misyon görevlisi olarak bulunduğu belirtildi.

ERBAKAN TERÖRE BAĞLANMIŞ
İşte soruşturmada öne çıkan çarpıcı detaylar:

- Eski Başbakan merhum Necmettin Erbakan'ın, "Huvzullah Gültekin" takma ismiyle İBDA-C terör örgütüne bağlanarak dinlendiği belirlendi. 9 Temmuz 2009'dan itibaren 3 ay süreyle dinlenen Erbakan hakkında, dinleme talep eden isim ise eski İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Sadettin Akgüç'ün olduğu ortaya çıktı.

- CHP'yi genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri üzerinden izleyen Paralel Yapı, Kemal Kılıçdaroğlu'nu da özel kalem müdürü Şükran Kütükçü üzerinden kayda aldı. Kütükçü, 25 Eylül 2008 ve 26 Aralık 2008'e İBDA-C ile ilişkilendirilerek alınan dinleme kararıyla, 6 ay boyunca kayıt altına alındı.

BAHÇELİYE DE YAKIN TAKİP

- İstihbaratçı polisler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Koruma Müdürü Murat Mantuş ve Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker'i de aylarca suç örgütü ile ilişkilendirerek telekulağa bağladı.

- 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur da 'Tahir Erdem Öztürk' kod ismiyle, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı suçundan dinlendi.

- Paralel örgütün, Aselsan, TÜBİTAK, TAİ gibi savunma sanayisinin kalbi olan kuruluşları da takibe aldığı belirlendi. İnsansız Hava Aracı Projesi Müdürü Mehmet Demir Çiğdemoğlu. organize suçtan aylarca dinlendi. Örgütün Türkiye'nin savunma sanayisindeki önemli projelerini de hedef aldığı böylece ortaya çıkmış oldu.

MESLEKTAŞLARINI DA DİNLEMİŞLER
Paralel Yapı'nın istihbaratçı polisleri, kendi meslektaşlarına da kulak kabartmış. Usulsüz dinlendiği belirlenenler arasında, eski EGM Yardımcısı Emin Arslan, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun ile Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy, Gafur Cem Cehdioğlu, Mustafa Aral, Murat Nemutlu gibi birçok emniyet mensubu bulunuyor.

İŞTE DİNLENEN VIP İSİMLER
Necmetin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, eski emniyetçiler Sabri Uzun ve Emin Arslan ile eski bakanlar Şevket Kazan ve Ömer Vehbi Hatipoğlu, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, gazeteciler Fikret Bila, Abdülkadir Selvi, Mehmet Akif Beki, Ertuğrul Özkök ve Zeynep Koç'un bulunduğu müfettiş raporlarıyla tespit edildi. Sahte isimler üzerinden suç örgütleriyle ilişkilendirilip aylarca dinlenen; Mustafa Destici, Yılmaz Ateş, Zuhal Topçu, Koray Aydın, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Memduh Dizdar, Hüsamettin Cindoruk, Namık Kemal Zeybek, Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur ise şikâyetçi olmadı.