Umut Oran'ı hediyeyle kandırmışlar

CHP'li Umut Oran'ın paralel yapıyla ilişkisinin yıllar öncesine dayandığı hatta göreve gelen eski istihbaratçı Ufuk Gürsoy Yavuz'un Oran'a pahalı hediyeler yolladığı iddia edildi.

Giriş Tarihi 09 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 09 Mart 2015, 11:40
Umut Oran’ı hediyeyle kandırmışlar

İÇİNDEKİLER

Sümeyye Erdoğan'a yönelik suikast planıyla gündeme gelen CHP'li Oran ile paralel yapının ilk bağlantısı yıllar öncesine dayanıyor.
Sabri Uzun'un kitabına göre, eski istihbaratçı Yavuz, göreve geldikten sonra Oran'a 'kişisel ve pahalı' hediyeler gönderdi. Yavuz, ABD'lilere Ergenekon brifingi verirken de, yanında Yurt Atayün vardı.

Paralel yapı, Twitter'da fuatavni ile Sümeyye Erdoğan'a yönelik suikast planlarını konuşan CHP'li Umut Oran'a kancayı yıllar önce 'özel hediyeler'le attı. Eski istihbaratçı Sabri Uzun'un kitabında açığa çıkan detaylara göre, ABD'lilere Ergenekon davası ve Deniz Baykal aleyhine bilgi verdiği Wikileaks belgeleriyle ortaya çıkan eski EGM İstihbarat Dış İlişkiler Şube Müdürü Ufuk Gürsoy Yavuz, Oran'a hediye gönderdi.

PARALEL YAPININ CHP PLANI

Kitabında, "Baykal aleyhine brifing veren Yavuz'un CHP'li Oran'a yılbaşı hediyesi göndermesindeki çelişki nasıl açıklanacak" diye soran Uzun, hediyenin, paralel yapının CHP üzerindeki planını açığa çıkardığını savunuyor. Paralel yapı ile kurduğu kirli ilişkilerini deşifre eden STAR ve Akşam'a hakaretler yağdıran ve tehditler savuran CHP İstanbul Milletvekili Oran'la ilgili şok bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun'a göre, cemaat gönderdiği hediyelerle Oran'a kanca attı. Uzun, yazdığı "İN" isimli kitabında, cemaatin istihbarattaki müdürleri üzerinden Oran'a gönderdiği hediyenin asıl amacının bu olduğuna dikkat çekiyor.

ORAN VE İSTİHBARAT İLİŞKİSİ
Kitabının 179. sayfasında 'Umut Oran ile istihbarat arasında nasıl bir ilişki var' diye soran Uzun; Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Dış İlişkiler Şube Müdürü Ufuk Gürsoy Yavuz'un, Oran'a bin lira değerinde deri cüzdan, kemer ve anahtarlıktan oluşan Polo marka set hediye ettiğini, ancak bu hediyelerin iade edildiğini hatırlatıyor. Yavuz'un, hediyeyi gönderirken İstihbarat Daire Başkanlığı adresinin yazılı olduğu kartviziti kullandığının altını çizen Uzun, usul olarak İstihbarat Daire Başkanlığı'nın işbirliği içinde olduğu kişi, kurum ve şirketlerde hediye gönderdiğini vurguluyor. Hediye vermenin bir dostluk ifadesi olduğunu belirten Uzun, asıl can alıcı noktaya dikkat çekiyor ve şu ifadeleri kullanıyor:

ARKASINDA CEMAAT VAR
"Umut Oran ile İstihbarat Daire Başkanlığı'nın bir işbirliği var mıdır? CHP Genel Başkanı Deniz Baykal aleyhine ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne brifing veren Ufuk Gürsoy Yavuz'un yine CHP milletvekili Umut Oran'a yılbaşı hediyesi göndermesindeki çelişki nasıl açıklanacaktır?… Acaba Umut Oran'a önce küçük hediyelerle, sonra pahalı hediyelerle ve en sonunda da parayla cemaate çekmek için bir kanca mı atılmıştır? Adım gibi eminim ki, Umut Oran'a hediye gönderilmesinin perde arkasında da cemaat planı vardır."

BAYKAL'DAN HABERİ VAR MI?
Uzun kitabında dikkat çektiği noktalar birleştirildiğine ise, akıllara şu sorular geliyor; Kaset olayıyla CHP Genel Başkanlık koltuğunu Kemal Kılıçdaroğlu'na bırakmak zorunda kalan Deniz Baykal'ın aleyhine Amerikalılara bilgi veren Ufuk Gürsoy Yavuz ile Umut Oran arasında nasıl bir ilişki var? Umut Oran'ın istihbaratla ilişkisi ne kadar geçmişe dayanıyor? Yavuz'un Baykal aleyhine olan bilgileri Amerikalılara verdiğinden Umut Oran'ın haberi var mıydı? Baykal'a yönelik komploda Umut Oran'ın payı ve bilgisi var mıydı? Oran ve Yavuz birbirlerini önceden tanıyorlar mı? Tanımıyorlarsa Yavuz tanımadığı birine neden istihbarat kartvizit ile hediye göndersin?

Birlikte brifinge gittiler
Ufuk Gürsoy Yavuz, İstihbarat Daire Başkanlığı Dış İlişkiler Şube Müdürü olduğu dönemde, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile birlikte ABD'li diplomatlara brifing vermişti.

DEŞİFRE OLDULAR
Wikileaks belgeleriyle deşifre olan görüşmelerde, Yavuz ve Atayün'ün 2008'de iki kez ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde, Ergenekon ve diğer önemli konularda Amerikalı diplomatlara brifing verdiği belirlenmişti. Bu gizli görüşmelerin ortaya çıkmasının ardından Yavuz kızağa çekilmişti. Yurt Atayün ise 'casusluk' suçundan geçen yıl tutuklandı.

Kaynak: Akşam