İnce Memed yetim kaldı

Yaşar Kemal, 92 yaşında aramızdan ayrıldı. Geride İnce Memed ile birlikte çok sayıda eser bırakan ünlü romancı, sevenlerini ağlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2015 Güncelleme 01 Mart 2015, 00:58
İnce Memed yetim kaldı

İÇİNDEKİLER

Türk edebiyatına sayısız eser kazandıran usta yazar Yaşar Kemal, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 14 Ocak 2015'de solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Kemal'in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı.

EŞİNDEN İLGİYE TEŞEKKÜR
Usta yazar, 1.5 ay sonra dün 92 yaşında hayata veda etti. Yaşar Kemal'in ölümü tüm kesimde üzüntüyle karşılandı. "O iyi insanlar, O güzel atlara binip gittiler" şiir dizeleriyle 7'den 70'e herkesin gözlerini buğulandıran efsane yazar, ölüm haberinin alınmasının ardından gözlerde yine yaş bıraktı. Eşi Ayşe Semiha Baban, Kemal'in de gazetecilik yaptığını anımsatarak "Medyanın büyük ilgi, sevgi ve saygıyla izlemesi bizi çok memnun etti. Meslektaşınız olarak her şeyden önce Yaşar Kemal'in de çok gurur duyacağı bir şeydi. Ben burada bugün sadece teşekkür etmek istiyorum. 40 günü aşkın bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi'nde olabilecek en iyi bakım, ihtimam, sevgi ve saygıyla yolcu ettik" şeklinde konuştu.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
başta olmak üzere, siyaset, sanat, sinema ve edebiyat dünyasından çok sayıda kişi ve kuruluş, Yaşar Kemal'in ölümüyle ilgili başsağlığı mesajı yayınladı. Erdoğan, "Eşine, derin bir teessürümüz olduğunu kendilerine de ifade ettim. Ayrıca kendisine ben Allah'tan rahmet yakınlarına ve edebiyat camiamıza da başsağlığı diliyorum" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yaşar Kemal'i Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülüyoruz" dedi. Abdullah Gül: Yaşar Kemal, Homeros'tan Dede Korkut'a; Kürt destanlarından Evliya Çelebi'den Sait Faik'e uzanan edebi zenginliğimizi anıtsal eserlere dönüştürdü. Mekanı cennet olsun. 8. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel "Bu büyük insan hep sevgi ve saygıyla anılacaktır" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise hastaneye gelerek eşi Baban'a başsağlığı diledi. HDP Eş Başkanları ve CHP'liler de üzüntülerini dile getirdi.

SAYISIZ ÖDÜL ALDI
Yaşar Kemal'in, odalara sığmayacak çoğunlukta ulusal ve uluslararası ödülleri vardır. 1955 Gazeteciler Cemiyeti Başarı Armağanı, 1966 Uluslararası Nancy Tiyatro Festivali Birincilik Ödülü, 1977 Fransa Eleştirmenler Sendikası En İyi Yabancı Roman Ödülü, 1978 Fransa'da En İyi Yabancı Kitap Ödülü, 1979 Fransa "Büyük Jüri" En İyi Kitap Ödülü 1982 Uluslararası Cino Del Duca Ödülü, 1984 Fransız Legion d'Honneur Ödülü Commandeur payesi, aldığı ödüllerden sadece bir bölümüdür...

BABASI ÖLDÜRÜLDÜ
Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Yaşar Kemal'in ilk öykü kitabı Sarı Sıcak, ilk romanı ise efsane İnce Memed'ti. PEN Yazarlar Derneği üyesi ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar, kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büydü. Babasının camide öldürülüşüne 5 yaşındayken tanık oldu. Ortaokul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşılığı, Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği yaptı.

iŞTE ESERLERi
Öyküleri:Sarı Sıcak, Bütün Hikâyeler Romanları: İnce Memed (3 cilt), Teneke, Orta Direk, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu, Akçasazın Ağaları / Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufcuk Yusuf, Yılanı Öldürseler, Al Gözüm Seyreyle Salih, Allahın Askerleri, Kuşlar da Gitti, (uzun öykü), Deniz Küstü, Hüyükteki Nar Ağacı, Yağmurcuk Kuşu Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Karıncanın Su İçtiği, Tanyeri Horozları, Çıplak Deniz Çıplak Ada, Tek Kanatlı Bir Kuş, FİLMİ ÇEKİLENLER: Beyaz Mendil, Namus Düşmanı, Alageyik, Karacaoğlan'ın Sevdası, Ölüm Tarlası, Ağrı Dağı Efsanesi, Yılanı Öldürseler, İnce Memed, Yer Demir Gök Bakır.