Özel kuvvetler ŞAHlandı

Türk askeri, "Şah Fırat" ile tarih yazdı. Operasyonun perde arkasına ise TAKVİM ulaştı. Buna göre, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı 130 kişilik ekip, harekattan iki gün önce bölgeye sızdı. Güvenliği sağladı. Arapça ile Kürtçe bilen ve yerel kıyafetlerle sınırı geçen hayalet tim, hem güzergahı belirledi hem de bölgedeki birimlerle kontak kurarak operasyona müdahale edilmesini önledi!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2015 Güncelleme 24 Şubat 2015, 01:43
Özel kuvvetler ŞAHlandı

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin cumartesi gecesi Suriye toprakları içinde bulunan Süleyman Şah Türbesi ile Saygı Karakolu'na yaptığı Şah Fırat Operasyonu'nun perde arkasına TAKVİM ulaştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden alınan bilgilere göre operasyon için Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Bordo Bereli askerler devreye girdi. Özel yetiştirilmiş yüksek rütbeli 130 asker, Arapça ve Kürtçe gibi yerel dilleri çok iyi konuşan kişilerden seçildi. Söz konusu ekip, operasyondan iki gün önce düğmeye bastı. Yerel kıyafeler giyinip Suriye içlerine sızdı. Şah Fırat Operasyonu'nun başarıyla tamamlanması için ön hazırlığı yapan ekip, sınırın 70 kilometre içlerine kadar giderek güzergahın güvenlik altına alınması için çalıştı. Gidiş ve geliş güzergahlarını işaretleyen ekip, aynı zamanda yollar üzerinde mayın taramasında bulundu.

EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA
130 özel asker, güzergah ve çevresinde bulunan yerel gruplarla iletişime geçti. Bu kişiler aracılığıyla operasyon sırasında kimsenin güzergaha yaklaşmaması bilgisini yaydı. İki gün boyunca titiz bir çalışma yapan ekip, Şah Fırat Operasyonu'nun başlamasıyla Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu tahliye edecek olan ve Eşme Köyü'nde yeni türbe alanını çeviren ekiplere uzaktan refakat etti. Operasyonun 19'uncu kilometresinde tankın üzerinde fotoğraf çekerken başına kapak düşen ve ağır yaralanan Astsubay Başçavuş Halit Avcı'ya ilk yardımı da Özel Kuvvetler'in içerisinde bulunan acil yardım ekibi yaptı. Ekip, gece 23:00 sıralarında yaralı B aşçavuş Halit Avcı'yı alması için gelen helikoptere de koordinatları kılavuzladı. Operasyonun bitmesiyle bölgeyi terk etmeyen ekip, dün itibariyle yurda döndü. Eş zamanlı operasyonda ise 572 asker ve 100 zırhlı araç kullanıldı.

TÜRBE HAZIRLANDI DÜĞMEYE BASILDI
ŞAH Fırat Operasyonu, öncesi ve sonrası ile tarihe geçti. Operasyona başlanmadan neredeyse 1 ay önce yeni türbenin nereye, nasıl bir türbe yapılacağı Ankara'da ele alındı. Önce türbenin Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan tasarımı yapıldı. Türbenin hızlı ve kolay şekilde Suriye tarafında inşa edilmesi için de prefabrik olması kararlaştırıldı. Operasyonla arazisi belirlenen türbenin inşası ise vakit kaybedilmeden
başlatılacak.

VATAN TOPRAĞINA EMANET
Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukası, dün Mehmetçik'in omuzlarında Hudut Komutanlığı'na taşındı. Ecdad yadigarı emanetler, dualar eşliğinde geçici türbede koruma altına alındı.
Türkiye yine tarihi bir operasyona imza attı. Türk Ordusu, 130 kişilik özel ekip, 100 zırhlı araç ve 572 askerle sınır ötesine geçti. Tehdit altındaki Süleyman Şah Türbesi ile içindeki 38 asker başarılı bir şekilde tahliye edildi. 9 saatlik operasyon büyük takdir topladı. Dün ise Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ndeki Kara Kuvvetleri Komutalığı'na bağlı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığı'nda hem dini hem de askeri tören vardı.

YENİ İSTİRAHATGAH YAPILIYOR
Operasyon kapsamında türbeden alınan Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukası, ambulanslarla komutanlığa getirildi. Ecdad yadigarı emanetler için Hudut Komutanlığı'nda tören düzenlendi. Törene Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü ile askerler katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bu sırada, binanın girişindeki direğe Türk Bayrağı çekildi. Kur'an-ı Kerim'in okunduğu, duaların edildiği törenin ardından askerler, geçici türbenin önünde saygı nöbeti tutmaya başladı. Taşınan türbeden getirilen toprak da sandukaların yanına konuldu. Öte yandan Kara Kuvvetleri 3'üncü Hudut Alayı, 7'nci Hudut Bölük Komutanlığı'nda törenle muhafaza altına alınan Süleyman Şah naaşının 1-2 gün içinde Suriye Eşmesi'ndeki yeni vatan toprağına defnedilecek. Yine askeri ve dini törenle sınır ötesine götürülecek olan Süleyman Şah'ın, emanetleri de yeni türbede yer alacak.

OYUN BOZULDU
Geçici köy korucuları temsilciler kabulünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Askerlerimi- zin güvenliği için uygulanan geçici yöntem Muhalefet ile Esed'i aynı çizgiye getirdi" dedi. Erdoğan, konuşmasında "Taşınma işlemiyle oradaki askerleri Türkiye'ye karşı şantaj olarak kullanmak isteyenlerin oyunları bozuldu. Biz bu oyunları bozarken, içerideki bir takım çevrelerin ağır ifadelerle kendi devletine, hükümetlerine ithamlar yöneltmesi çok üzücüdür" diye konuştu. Bu arada Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi'nin Komutanı Binbaşı Oğuzhan Şimşek ile telefonda görüşerek operasyon ile ilgili bilgi aldı.

ONUR GECESİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Muhalefetin eleştirilerine tepki gösteren Davutoğlu, şunları söyledi: "Bizim için Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece onur gecesiydi ama muhalefetin yorumları tarihe kara leke olarak geçecektir. O mirasa sahip çıkmak, Osmanlıca'ya yabancı dil diyen Kılıçdaroğlu'nun haddi değil. Bahçeli, Orhun Anıtları'na bile sahip çıkamadı. Bu başarı, TSK'nın operasyon kabiliyeti açısından dünyaya örnek teşkil etmiştir."

HERKES ZİYARET EDEBİLİR
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat Operasyonu hakkında dün TBMM Genel Kurulu'na bilgi verdi. "Kaybedilen bir vatan toprağı yoktur" diyen Yılmaz, şunları söyledi: Bu operasyona karşı çıkan dış güçlerin kim olduğuna bakıldığında bu operasyonun ne kadar doğru olduğu da görülecektir. Suriye Eşme'sindeki yeni türbe ülkemize yaya yürüme mesafesindedir. Ecdadına bir Fatiha okumak isteyenleri ziyarete bekliyoruz. Orada da bayrak dalgalanmaktadır."

DEVLET ANA'YA AKIN
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin operasyonla değiştirilmesinin ardından, Süleyman Şah'ın eşi Hayme Ana'nın (Devlet Ana) Kütahya'nın Domaniç İlçesi'nde bulunan türbesi de gündeme geldi. Devlet Ana'nın Çarşamba Köyü'ndeki kabri ziyaretçi akınına uğrarken, türbeye gelen vatandaşlar Kur'an okuyup, dua etti. Kütahya İl Genel Meclisi ise Süleyman Şah'ın naaşının, eşi Hayme Ana'nın yanına getirilmesini istediklerini belirtti.

SURİYE'YE NOTA İLETİLDİ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili konuştu. Kalın, "Operasyon öncesinde müttefiklere bilgi, Suriye yönetimine de nota verildi" dedi. PYD başta olmak üzere örgütlerle temas ve yardımlaşma söz konusu olmadığını vurgulayan Kalın, Suriye'nin açıklamaları için de "Karşılığı yoktur. O rejim meşruiyetini yitirmiştir" ifadelerini kullandı.

CAHİL MEDYA
Şah
Fırat Operasyonu, savaş çığırtkanlığı yapan paralel basını çılgına çevirdi. Akademisyenler ise operasyonu çok başarılı buldu.
Oğuz Çelikkol (Atina, Şam, Tel Aviv eski B.elçisi): Bölgedeki karışıklığın oluşturduğu ciddi riskin kaldırılması gerekiyordu.
Ozan Ceyhun (Almanya SDP eski vekilli): Operasyon Almanya, Fransa, İngiltere gibi iddialı ülkelerin gıpta edeceği bir tarzda gerçekleştirildi. Takdire şayan bir iş oldu.
Prof. Ebubekir Sofuoğlu (Sakarya Üniversitesi): Bu 'toprak kaybı' değildir, taktiktir. Buna 'toprak kaybı' demek cahilliktir.
Vehbi Baysan (Yeditepe Üniversitesi): Bu duruma 'zaaf' denemez. Savaş çağrılarının temkinli yapılması gerekir.

SURİYE'DE MANŞET
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, Şah Fırat Operasyonu'nu sert bir dille eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını günün en önemli haberleri arasında ilk sıraya aldı. 'Önemli Haberler' başlığı altında yer alan açıklama, "Kılıçdaroğlu: Suriye topraklarına girilmesi Türkiye için rezalettir" başlığıyla görüldü. CHP logolu fotoğrafla yayınlanan haberin içeriğinde, "CHP lideri, iktidarın Suriye topraklarına yönelik bariz saldırısını 'Türkiye için utanç verici' olarak niteledi."

MUHALEFETİN SÖZLERİNİ TEESSÜFLE KARŞILIYORUZ
Bakanlar Kurulu'nun ardından soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, Şah Fırat operasyonunun bir başarı hikayesi olarak yıllarca anlatılacağını belirtti. Arınç, "Muhalefetin temelsiz, dayanaksız, milli menfaatlerimizi göz ardı eden açıklamalarını teessüfle karşılıyoruz. Operasyonu başarıyla sonuçlandırdık. Türkiye'nin dostluğu herkes için önemlidir, kimse Türkiye'nin düşmanlığını kazanmak istemesin" dedi.

DÜNYANIN OPERASYONU
Şah Fırat Operasyonu dünyada büyük yankı uyandırdı. ABD'den İsveç'e, İspanya'dan Katar'a kadar birçok devlet, Türkiye'ye tebrik
mesajı geçti.
Şah Fırat Operasyonu'nun ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun diplomasi trafiği devam ediyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Bakan Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walström, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İspanya Dışişleri Bakanı Garcia Margallo Y. Marfil, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve Norveç Dışişleri Bakanı Börge Brende ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ÇOK BAŞARILI BİR İŞ YAPILDI
Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi'nin nakledilmesi konusunda bilgilendirme yapan Çavuşoğlu'nun, mevkidaşlarıyla ayrıca güncel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Çavuşoğlu, Pazar günkü temaslarında, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal, Katar Dışişleri Bakanı Attiyah ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefon görüşmeleri yapmıştı. Diplomatik kaynaklar, Çavuşoğlu'nun mevkidaşları ile temaslarının hepsinde, 'Türkiye'nin icra ettiği başarılı askeri operasyonu" tebrik ettiklerini belirtti.


MEVLÜT YÜKSEL