Can Dündar'dan çirkin benzetme!

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Eşme köyüne Türkiye bayrağı diken askerler için skandal bir benzetmede bulundu.

Giriş Tarihi 22 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 22 Şubat 2015, 18:23
Can Dündar’dan çirkin benzetme!

İÇİNDEKİLER

Türk ordusu sabaha karşı Suriye'de bulunan Süleyman Şah Kargı Karakolu'na bir operasyon düzenledi ve türbenin nakledileceği bir başka Suriye toprağına da Türk bayrağı dikti.

Cumhuriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni Dündar, gece yarısı Süleyman Şah Karakoluna yapılan operasyon sonrası Türk bayrağının Eşme Köyü'nde göndere çekildiği fotoğrafı 2. Dünya savaşında çekilen işgalci ABD askerlerinin fotoğrafına benzetti.

Dündar, "Operasyon fotoğrafı, tipik proraganda çalışması. 2 Dünya Savaşı'nda Amerikalılar denemişti. Ama burada ricatı örtüyor." tweetini paylaştı.

Dündar'ın kastettiği olay şuydu: 1945 yılında Japonlarla Iwo Jima adasında yaşanan kanlı muharebe esnasında ABD askerlerinin bayraklarını bir tepeye dikmelerini gösteren fotoğraf yayınlanmıştı. Bu fotoğrafın hikayesi ise daha sonra ortaya çıktı. Bayrağın ilk dikildiği anda fotoğraf çekilemediğinden daha sonra askerlerin benzer bir sahneyi kurgulamışlardı.

Bu fotoğraf Pentagon tarafından ABD kamuoyunda hem savaşa desteği arttırmak hem de o dönem çıkan 'savaş tahvilleri'nin satışını desteklemek için bir reklam kampanyasında da kullanıldı.

Oysa Türk askerinin operasyon adresi uluslararası anlaşmalara göre "Türk toprağı sayılan" Süleyman Şah Saygı Karakolu'ydu.