Vali Şahin ve Topbaş'tan vatandaşa uyarı

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vatandaşlara kar yağışı uyarısında bulundu. Toplu taşımanın tercih edilmesini, zorunlu haller dışında trafiğe çıkılmamasını isteyen Şahin ve Topbaş, vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini söyledi.

Giriş Tarihi 18 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 18 Şubat 2015, 13:08
Vali Şahin ve Topbaş’tan vatandaşa uyarı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ne (AKOM) gelerek kar çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte kameralar karşısına geçen Vali Şahin, yapılan çalışmaları anlattı. İstanbul'da kar yağışının tipi şeklinde etkili olduğunu söyleyen Vali Şahin, "Zaman zaman seyir güzergahlarında görüş mesafesi 5 metreye düşüyor. Bundan kaynaklı kazalarla kaşı karşıya kaldık. Bu kazalar ana arterlerde tıkanmalara sebep oldu. Bugün hem bu konuları hem de alınması gereken tedbirleri konuştuk dedi.

Sürücülere uyarılarda da bulunan Şahin, "Sürücülerimiz tedbirli olmalı, zincir, halat bulundurmaları gerekli. Ağır tonajlı vasıtaların zincirsiz kesinlikle yola çıkarılmayacağını bilmelerini gerektiğini ifade ediyorum. Gerekmedikçe özel araçlarımızla lütfen yollara çıkmayalım. Toplu ulaşım noktasında bir sıkıntısı yok. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyorum. Bir taraftan da süratli şekilde karla mücadele hizmetleri devam ediyor. Dün iki büyük tıkanma yaşadık. Edirne güzergahımızda. Bu da TIR'larımızın tedbirsiz yola çıkmasından kaynaklanan kaymalar neticesinde oldu. Onlara ulaşmak belli bir zaman alıyor. Bu zamanda zaten yoğun olan trafik iyice tıkanma noktasına geliyor. Ağır tonajlı vasıtalar mutlaka zincirle yola çıkması lazım. Hem karayolları hem trafik ekiplerimiz kontrolleri yapıyor. Tüm sürücülerimizden oluşabilecek kazalar karşı emniyet şeritlerini boş bırakmalarını rica ediyoruz. Çünkü emniyet şeridi tıkalı olunca olaya müdahale etme imkanı zorlaşıyor ifadelerini kullandı.

"BU TÜR DURUMLARI OLAĞANÜSTÜ HAL DİYE DEĞERLENDİRMEK LAZIM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbul genelinde 5 bine yakın personel ile çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bin 50 civarında aracımız arazide. Yer yer 60 santimi bulan kar yağışı devam ediyor. Köy yollarımız dahil birçok alanlarda büyükşehire ait yerlerde yol problemi yok. Toplu taşıma sefer sayılarını attırdık. Deniz hatlarında bazı bölgelerde problemler var. Boğaz'da bazı hatlar çalışamıyor. Marmaray bu konuda önemli bir hizmet veriyor. Sokaktaki evsizlerle ilgili ciddi bir çalışma var. Sokak hayvanları ile ilgili bulundukları noktalarda ihtiyaçlar karşılanıyor. Su kesintisi yaşanmıyor. Doğalgazda kısmen bir iki mahallede sıkıntı var. Onu da saat 12.00 itibariyle çözmüş olacağız ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan toplu taşıma araçları kullanmalarını isteyen Topbaş, "Gerekli olmadıkça yola çıkmasınlar. İstanbul 15 milyon nüfus ile devlet ölçeğinde. Günlük hareketlilik var. Uluslararası geçiş noktası olması nedeniyle trafik baskısı var. 3. köprünün açıldığı zaman inşallah bu TIR'lar, ağır vasıtalar günde 40 bin civarında artık İstanbul merkezinde olamayacaklar. Dün 850 civarında kaza ortaya çıktı. Valiliğimiz önemli destek veriyor. Atatürk Havalimanı'ndaki çalışmalara da destek veriyoruz. 15 bin ton tuz atıldı. Bu güne kadar bu ölçekte tuz atılmamıştı şeklinde konuştu.
Hayatın normale dönmesi için vatandaşların da çalışmalara destek olması gerektiğini anlatan Topbaş, şunları söyledi:
"Bu durumları biraz teyakkuz durumu, olağanüstü hal diye değerlendirmek lazım. Yurttaşlarımız da hassasiyet gösterirlerse biz daha başarılı hizmet veririz. Umarız. Bundan sonraki saatlerde kar yağışı çok daha fazla sıkıntı yaşatmadan mevsim güzelliğini İstanbullulara tattırır. Bir taraftan barajlarımız yüzde 95 üzerinde olduğunu ifade etmek isterim. Bazı noktalarda baraj kapaklarını açmak zorunda kaldık.