'Devlet' töreni

Eski MİT'çi Mahir Kaynak, deşifre edilen ilk istihbaratçı olarak tarihe geçti. 81 yaşında hayata veda etti. 'Türkiye'nin beyni', çok sayıda bürokrat, siyasetçi ve işadamının katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2015 Güncelleme 17 Şubat 2015, 00:00
’Devlet’ töreni

İÇİNDEKİLER

MİTtarihinin önemli isimlerinden olan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Mahir Kaynak, dün gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Daire Başkanı Kaynak, 9 Mart darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında kilit rol oynadı. Cuntanın içine sızarak darbe girişimini ifşa etti. İstihbarat tarafından deşifre edilen ilk istihbaratçı olarak tarihe geçti. Eski MİT'çi iktisatçı, yazar Prof. Dr. Mahir Kaynak (81), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 14 Şubat'ta hayata veda etti.

ÖNEMLİ İSİMLER CENAZEDE
Kaynak'ın cenazesi, dün öğle saatlerinde Ataşehir Mimar Sinan Camii'ne getirildi. Eşi Şükran Kaynak ile kızları Deniz Ülke Arıboğan, Melike Beykoz ve damadı Lütfü Arıboğan cami girişinde taziyeleri kabul etti. Kaynak'ın cenazesine İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgenaral Salih Zeki Çolak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Emin Gürses ve Ergin Ataman'nın da aralarında bulunduğu siyaset, iş ve spor camiasından çok sayıda kişi katıldı.

'HİZMETLERİ OLDU'
Cenazeye katılan Mehmet Eymür, "Sevdiğimiz bir abimizdi. Hizmetleri oldu. Ankara'da beraber çalıştık. Deşifre olunca sıkıntı çekti. Kendisini ispat etmesi zor oldu" şeklinde konuştu. MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş de Mahir Kaynak'ın aile büyüğü olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin bir büyüğüydü, bir beyniydi. Onu her zaman anacağız" dedi. Gazeteci Ergün Diler ise "Türkiye, en vatansever ve akıllı insanlarından birini kaybetti. İnşallah yeri doldurulabilir" ifadesini kullandı.

'MÜSTEŞAR' ÇELENGİ
Kaynak'ın
cenaze törenine çok sayıda çelenk gönderildi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TSK'ın çelenklerinin yanı sıra MİT Müsteşarlığı'nın gönderdiği ve üzerinde sadece "Müsteşar" yazan çelenk ise dikkatlerden kaçmadı. Eski MİT'çi Mahir Kaynak'ın cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Erdoğan YAPIK