Paralel okullara TÜBİTAK desteği!

Yasa dışı dinleme davası sanıklarından TÜBİTAK Eski Başkanvekili Hasan Palaz, yeni bir iddiayla gündemde. Palaz döneminde TÜBİTAK'ın paralel yapıya yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye destek adı altında büyük miktarda para aktardığı öne sürülüyor.. Paralel üniversiteye verilen destek iki milyon liranın üzerinde. Bu meblağ Hacettepe üniversitesine verilen desteğin bile iki katı..

Giriş Tarihi 13 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 13 Şubat 2015, 21:56
Paralel okullara TÜBİTAK desteği!

İÇİNDEKİLER

Yasa dışı dinleme davası sanıklarından TÜBİTAK eski başkanvekili Hasan Palaz, Paralel Yapı'ya yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye para akıtmakla suçlanıyor. Para akıtılan üniversite daha önce KPSS sorularının çalınmasıyla da gündeme gelmişti.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Hasan Palaz'ın TÜBİTAK'ta oluşturduğu paralel kadrolar, kurumun bilimsel desteklerini Paralel Yapı'ya yakın üniversitelere aktardı.

2013'e ilişkin TÜBİTAK tıp destekleri dağıtılırken Paralel Yapı'ya yakın olan Ankara'daki üniversiteye Türkiye'nin en büyük tıp fakültesine sahip Hacettepe Üniversitesi'nin 2 katı sağlık desteği verildi.

2013'te kabul edilerek 2014'te dağıtılan toplam TÜBİTAK desteği 180 proje için 29 milyon TL olarak belirlendi. Para aktarılan üniversite, 10 projeyle 2.034 milyon destek alarak toplam desteğin yüzde 8'ini elde etti.



Hacettepe Üniversitesi'nin 11 projesine ise sadece 1 milyon 117 bin TL destek aktarıldı. Paralel üniversitenin ise aynı alanda 2011'de 2, ertesi yıl ise 3 projesi onaylandı. Üniversite 2013'te 10 projeyle başvuru yaptı ve tüm başvurular arasında en yüksek desteği aldı.

Üniversitenin bir yıl önce 3 projesine de 1 milyon 22 bin TL'lik yüksek meblağ verildi. Bu rakam, bir yıl sonra Hacettepe Üniversitesi'nin 11 projesinin toplamına verilen destek ile aynı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi 7 projeyle 1 milyon 268 bin TL, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne sahip İstanbul Üniversitesi 5 proje ile 790 bin TL destek alabildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ise 7 proje karşılığında 882 bin TL destek verildi.

Paralel üniversiteyi desteklemek üzere kurulan Düşünce ve Hamle Derneği'nin, 2010 KPSS sorularının çalınmasına ilişkin soruşturmada adı geçmişti. KPSS sorularının, derneğin mail adresi üzerinden şüphelilere ulaştırıldığı iddia edilmişti.