Okyanus Medyası kimin emrinde?

"Baskı var" diyerek Türkiye'yi dünyaya şikayet eden Okyanus Medyası gerçekte ne kadar özgürlükçü? Gezi provokasyonu öncesi bazı kanallar nasıl finanse edildi? Her fırsatta baskı gördüğünü iddia eden Okyanus Medyası Gülen Cemaati'nin sesi olmayı reddeden gazetecilere yönelik nasıl bir tavır takındı?

Giriş Tarihi 12 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 12 Şubat 2015, 23:20
Okyanus Medyası kimin emrinde?

İÇİNDEKİLER

Okyanus Medyası'nın temeli Gezi provokasyonunun hemen öncesinde atıldı. Birbiriyle zıt gibi görünen gazete ve televizyonlar benzer manşetleri atmaya ve aynı kara propagandayı yapmaya başladı. Halk TV, Gezi olayları sırasında okyanus medyasının öne çıkan yayın organlarının başında geliyordu.

Cemaatle iş birliği yapan CHP'nin sesi olarak nitelenen Halk TV 31 Temmuz 2012 sabahı 500 bin dolar borcu nedeniyle Digitürk'ten çıkarıldı. Ancak ne tesadüftür ki kanal Gezi olaylarından sadece iki ay önce 18 Şubat 2013'te borcu ödenerek tekrar yayına başladı. Kulaktan kulağa yayılan bilgi Halk TV'nin borcunun Pensilvanya'dan gelen paralarla ödendiği yönündeydi.

Kılıçdaroğlu- Gürsel Tekin mikrofon azizliği: "Halk TV hepsini vermiştir efendim"


Gezi provokasyonu öncesi Halk TV'nin dışında bir başka kanal daha yayın hayatına merhaba dedi. Şu anda Halk TV'de görev yapan gazeteci Uğur Dündar kanalın kurucu ismiydi. Artı 1 TV'nin kuruluş sürecinde CHP'li belediyelerden para toplandı.. Vermeyen CHP'li belediyeler dışlandı. Hala akıbeti meçhul olan o paraların nereye gittiğiyle ilgili CHP yönetimi suskunluğunu koruyor. Söz verilen paranın kaybolmasının ardından Uğur Dündar ve ekibi Artı 1 TV'den ayrıldı. Kanalın CHP ve Cemaat güdümlü yayını da sona erdi.

Kendi dışındaki medyayı maddi destekle köleleştiren paralel yapı aykırı seslere tahammülsüz davrandı. Okyanus Medyasında çalışan ve Cemaat'in sesi olmayı reddeden birçok gazeteci ya işten çıkarıldı ya da birbiri ardına ayrılmak zorunda bırakıldı. CHP milletvekili Durdu Özbolat'ın sahibi olduğu Yurt gazetesi ve Kanal Sokak'ta çalışan gazeteci Hulki Cevizoğlu onlardan biriydi. Cevizoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdiği için kovuldu. Talimatı bizzat Kılıçdaroğlu'nun kendisinin verdiği iddia edildi.

Benzer bir kıyım Okyanus Medyası'ndaki diğer yayın organlarında da sürdü. Ahmet Taşgetiren, Hüseyin Gülerce, Etyen Mahçupyan, Gülay Göktürk, Leyla İpekçi, Mustafa Ulusoy gibi çok sayıda gazeteci Okyanus Medyasının amiral gemisi Zaman ve Bugün gazetesi ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. Okyanus Medyasının milli iradeyi savunan isimlere tahammülü yoktu.

Aynı dönemde Taraf gazetesinden 23 gazeteci yayın çizgisi değişikliği nedeniyle patronla ayrı düştüğü için gazeteden ayrılmak zorunda kaldı. Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar istifaya zorlanırken Yıldıray Oğur, Markar Esayan gibi yazarlar da gazete ile yollarını ayırdı.

Kendi içinde büyük bir temizlik harekatına girişen Okyanus Medyası özgür basına tahammülsüzlüğünü her olayda gösterdi. Kimi zaman gazetecilere şiddet uygulamaktan bile çekinilmedi..