Bakan Bozkır'dan AB'ye "14 Aralık" tepkisi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 14 Aralık 2014'te İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonunda, AB'nin tutumunun kendisinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Giriş Tarihi 12 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 12 Şubat 2015, 19:24
Bakan Bozkır’dan AB’ye 14 Aralık tepkisi

İÇİNDEKİLER

Düşünce Kuruluşu Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi ve MÜSİAD'ın ortaklaşa düzenlediği "Türkiye&AB: Yeni Meydan Okumalar ve Yeni Fırsatlar" toplantısında konuşan Bozkır, "14 Aralık'ta sabah erken saatlerde adli süreç başladı ve bazı isimler gözaltına alındı ya da ifade için savcılığa çağrıldı. Saat 11.00 civarında Avrupa'da bazı önemli kurumlardan açıklamalar gelmeye başladı. Gerçekten büyük ve derin hayal kırıklığına uğradım. Çünkü eğer AB ile ilişkimiz varsa, eğer benim elektronik postam ve cep telefonum varsa, diğer bakanların da varsa neden aynı ifadeler içeren açıklamalar, Pazar sabah 11.00'de art arda geliyor? Benimle ya da başka bir bakanla konuşulmuyor? Bu bende hayal kırıklığı yarattı" ifadesini kullandı.

Bozkır, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın kendisini 15 Aralık akşamı telefonla aradığını ve "Türkiye'de ne oluyor" diye sorduğunu, bunun üzerine kendisinin "Açıklamanı yaptın şimdi bana soruyorsun" dediğini anlattı.

Bozkır, bunun üzerine Hahn'ın, "Bunu neden yaptınız? Pazartesi (8 Aralık'ta) Türkiye'deydim. Pazar bunu yapıyorsunuz" derken kendisinin "Yargının ne yapacağını bilmeyiz. Bizim bir sözümüz olamaz. Yargının ne zaman harekete geçeceğine karar veremeyiz. Eğer bu imkanım olsaydı Noel'de yapardım, sen de benimle konuşmak yerine kayak yapardın" cevabını verdiğini aktardı.

Volkan Bozkır, Hahn'a hükümet olarak sadece anayasa ve yasalarda öngörülen hükümlere, tutukluluk sürelerine ve yargı sürecine bağlı kalınacağı ve kötü muamele olmayacağı güvencesini verbileceklerini söylediğini açıkladı.