HeSaB Cinliği!

Dünya bu kez 'Swisleaks' ile çalkalandı. Bir grup gazeteci İngiliz bankası HSBC'nin İsviçre'deki merkeziyle ilgili belgeler yayınladı. Bankanın zengin müşterilerinin milyonlarca dolar vergi kaçırmasına aracı olduğu ortaya çıktı. Toplanan para miktarının 120 milyar dolara ulaştığı anlaşıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Şubat 2015 Güncelleme 10 Şubat 2015, 01:46
HeSaB Cinliği!

İÇİNDEKİLER

İngiltere'nin önde gelen uluslararası bankası HSBC, bir grup gazetecinin şokuna uğradı! Buna göre 70 ülkeden 150 gazeteci Fransız yayın organı Le Monde'un öncülüğünde toplandı. Söz konusu gazeteciler HSBC'nin İsviçre'deki hesaplarına ulaştı. "Swisleaks" başlığıyla bankanın belgelerini yayınladı. O belgelere göre HSBC, 10 ülkeden 30 binden fazla hesap aracılığıyla, zengin müşterilerinin vergi kaçırmasını sağladı.

10 ÜLKE VAR...
Banka bu yöntemini İsviçre'den 11 bin 235, Fransa'dan 9 bin 187, İngiltere'den 8 bin 844, Brezilya'dan 8 bin 667, İtalya'dan 7 bin 499, İsrail'den 6 bin 554, ABD'den 4 bin 183, Arjantin'den 3 bin 625, Türkiye'den 3 bin 105 ve Belçika'dan 3 bin 2 hesap için kullandı. Yaklaşık hacmi 120 milyar doları aşan 30 bin hesap içinde Türkiye'ye ait hesapların hacminin 3.4 milyar dolara yaklaştığı kaydedildi. En çok paranın ise 31.2 milyar dolar ile İsviçreli müşterilerde bulunduğu belirtildi. HSBC'nin gizli hesaplar yardımıyla milyarca dolar vergi kaçırıldığı, toplanan para miktarının ise 120 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. HSBC bu iddiaları kabul ederken "Geçmişteki uyum ve kontrol kusurlarını kabul ediyor ve sorumluluğu üstleniyoruz" açıklamasında bulundu. HSBC'nin hesaplarında şu ana kadar ismiyle yer alan tek Türk işadamı Selim Alguadiş'ti. Alguadiş EKA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaparken 2009 yılında İran ve Libya'ya nükleer santral parçaları sattığı için ABD tarafından mali kara listeye alınmıştı.

FORLAN VE ALONSO
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, bu bilgilerin yanında bankada hesabı bulunan bazı tanınmış isimlerle ilgili ayrıntıları yayımladı. İsviçre'de 1.4 milyon doları bulunan Uruguaylı futbolcu Diego Forlan ile 42.3 milyon doları bulunan efsanevi F1 pilotu Fernado Alonso, listede en çok dikkat çeken isimler arasında yer aldı.

SİLAH SATICILARI
Ayrıca Ürdün Kralı Abdullah'ın İsviçre'deki hesaplarda 41.8 milyon dolar, Ermeni Ortodoks Kilisesi Lideri II. Karakin'in ise 1.1 milyon doları bulunuyordu. Öte yandan "Swisleaks" başlığıyla yayınlanan belgelerde ilginç bir iddia daha yer aldı. O belgelere göre HSBC sadece zenginlere vergi kıyağı yapmakla kalmayıp, dünyanın en kirli savaşlarında kullanılan silahların satılmasına aracı

SON MODEL ŞOK
Skandala adı karışan ünlü bir isim de Avrustralyalı model Elle MacPherson. Ünlü modelin, HSBC'de açılmış yedi hesapla bağlantısı var. Bunlardan beşi MacPherson'a ait. Diğer iki hesap "Elle MacPherson Sermaye A/C" ve "Elle MacPherson Gelir A/C" adlarıyla açılmış. Ancak bu hesaplarla bağlantısının ayrıntıları net değil.

SKANDALA KARIŞAN ÜNLÜLER
Abdülkerim Dan Azoumi (Orta Afrika Cumhuriyeti/ Elmas ihracatçısı) Diane Halfin von Fürstenberg (Modacı) Diego Forlan (Futbolcu) 2'nci Karekin (Ermeniler'in ruhani lideri) Ürdün Kralı Abdullah Fas Kralı 6'ıncı Muhammed Aliko Danigote (Afrikalı iş adamı) Marat Safin (Tesnisçi) Phil Collins (Britanyalı müzisyen) Umman Kralı Kabus Valentino Garavani (Modacı) Valentino Rossi (Motosiklet yarışçısı)

YİNE ROTHSCHİLD AİLESİ
Her taşın altından çıkan Yahudi Rothschild Ailesi HSCB'ye uzandı. Ailenin finanse ettiği Alman I.G Farben şirketi, Yahudi toplama kamplarında kullanılan ölümcül gazları Naziler için üretmişti. İngiliz Kraliyet Ailesi'ni Çin'le savaşa ikna etmeyi başaran Lord Rothschild, bu sayede çıkarılan 'Afyon Savaşı'nın ardından HSBC'yi Hong Kong'da kurmuştu. HSBC, kara para aklama konularında defalarca ceza yedi. Ancak ailenin gücü sayesinde bu cezalar en alt limitten ödendi.

ALGUADİŞ YALANLADI
HSBC skandalına ismi karışan tek Türk Yahudi asıllı Selim Alguadiş oldu. Elektrik mühendisi olan Alguadiş, EKA adlı şirketinde güç kaynakları üretiyordu. Adı 2005'te nükleer madde kaçakçılığına karıştı. Ancak babasının adı Simon annesinin adı Zelda olan Alguadiş, iddiaları yalanladı. Alguadiş, "Ne İngiltere'de ne İsviçre'de ne de Türkiye'de hesabım yok. Çünkü ben iflas ettim" dedi.

İLGİNÇ LOGO
Sloganı "Dünyanın Yerel Bankası" olan HSBC'nin merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunuyor. HSBC logosuyla da dikkat çekiyor. Zira bankanın logosu kum saati. Kum saati, Süleyman Mabedi inşaatı esnasında çalışma saatlerini ölçen bir alet... Bu inşaat sırasında kullanılan her şey daha sonra Masonluğun simgesi haline dönüştü!