Gülen hortum

Paralel yapının en tepesindeki mahrem hizmetler sınıfı imamı Cevdet Türkyolu, kızı Büşra aracılığıyla Bank Asya'dan kaçırdığı paraları Pensilvanya'ya gönderdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2015 Güncelleme 09 Şubat 2015, 01:31
Gülen hortum

İÇİNDEKİLER

Gülen örgütünün karanlık ve kirli işleri bir bir gün yüzüne çıkıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan ve hesapları didik didik edilen Bank Asya'daki paraların da örgüt ve örgüt lideri tarafından nasıl hortumlandığı belgelendi. Paraların Bank Asya'dan Fethullah Gülen'e, bankayı yöneten 122 hayalet işadamından birisi olan Cevdet Türkyolu'nun hesap oyunuyla gittiği ortaya çıktı. Cevdet Türkyolu, 7 Ocak 2015 tarihinde Bursa'daki Bank Asya şubesinden kızı Büşra Türkyolu adıyla 120 bin dolar parayı Pensilvanya'ya transfer etti. Üstelik bu transferin belgesi de bulundu. Bank Asya'nın BDDK'dan gizlice içinin boşaltıldığı, deyim yerindeyse sıfırı tükettiği anlaşıldı. TMSF yetkililerinin yaptığı araştırmalarda da, kişisel ve küçük gibi görünen rakamlar ile hesapların aslında Pensilvanya tarafından hortumlandığı saptandı. 2014'ün sadece 9 aylık döneminde bankanın adeta içi boşaltılarak 2.1 milyardan fazla para bankadan kaçırılmış. Batık kredilerde son bir yılda yüzde 161, 2014'ün 9 aylık döneminde ise yüzde 83 artış oldu. Buna göre bankacılık sektöründe yüzde 2.9 olan takipteki kredi oranı, Bank Asya'da yüzde 17.7'ye ulaştı.

KAÇIRMAK İÇİN HER YOLU DENEDİLER

Yetkililer para transferinin altından ticari bir çalışma görüntüsü yattığını belirtti. Yani büyük paraların transferleri genelde şirket hisse satışları, yurt içi veya yurt dışı şirketler arası yapılan iş anlaşmaları, protokoller tutularak giriş veya çıkışı yapılıyor. Bir diğer para akışı ise sağlık sektöründeki alımlarla sağlanıyor. Öyle ki; röntgen cihazı gibi teknolojik cihazların satın alınmasıyla gerçekleşiyor. Ufak paralar ise genelde kişisel mevduat çıkışı ile oluyor. Tıpkı Büşra Türkyolu hesabında olduğu gibi.

İŞTE ACI TABLO

Rakamlar, TMSF'nin Bank Asya yönetimine el koymasının ne kadar haklı olduğunu gözler önüne serdi. Bankanın 2012 yılında verdiği kredilerin yüzde 4.05'nin yani 648 bin lirasının takibe düştüğü belirtildi. Bu rakamın 2013 yılında 1.158 milyar TL olduğu, ancak 2014 yılının 9 aylık sürecinde ise yüzde 17.76'ya çıktığı belirlendi. Bank Asya'nın Haziran sonunda 1 milyar 561 milyon liralık batık kredileri, 2014'te 2 milyar 113 milyon liraya çıktı.

MEVLÜT YÜKSEL