Akdoğan: Ne yanlış yaptı da korkacak?

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, MİT Müsteşarlığı'ndan istifa eden Hakan Fidan'ın koruma zırhı, koruma kalkanı içerisine girmek gibi bir durumunun olmadığını belirterek "Niye korksun Hakan Fidan, ne yanlış yaptı da korkacak? Yani kurulan kumpaslar, komplolar... Biz bunlarla mücadele ederek bugünlere geldik" dedi.

Giriş Tarihi 08 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 08 Şubat 2015, 15:45
Akdoğan: Ne yanlış yaptı da korkacak?

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, CNN Türk'te yayınlanan "Hafta Sonu Keyfi" programında gazeteci Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

"HAKAN FİDAN NE YANLIŞ YAPTI DA KORKACAK"
Yalçın Akdoğan, iddia edildiği gibi Fidan'ın koruma zırhı, koruma kalkanı içerisine girmek gibi bir durumunun olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Niye korksun Hakan Fidan, ne yanlış yaptı da korkacak? Yani kurulan kumpaslar, komplolar... Biz bunlarla mücadele ederek bugünlere geldik. Bunlar dün de vardı, bugün de olur, yarın da olabilir. Bunlardan korkumuz olsaydı bu işe girmezdik. Hakan Fidan da böyle bir şeyden korkacak bir karaktere sahip değildir. Bulunduğu pozisyonda bu açıdan hukuki bir şeye de sahip bir yerdir. Bunun için milletvekili olmasına falan da gerek yok. Hakan Fidan değerli bir devlet adamıdır. Onun üzerine bu tür farklı siyasi kurgular, senaryolar uydurmak da doğru değildir. Benim de şahsen çok sevdiğim, değer verdiğim, güvendiğim bir arkadaşımdır Hakan Fidan. Gerçekten son dönemde AK Parti iktidarında çok değerli bürokratlar ortaya çıktı, büyük bir tecrübe oluştu, bunların belki de en önemli isimlerinden birisi de Hakan Fidan'dır."

FİDAN BAŞBAKAN OLACAK MI SORUSUNA CEVAP
"Hakan Fidan'ın Başbakanlığı gibi bir ihtimal söz konusu mu?" sorusu üzerine Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bu tür şeyler çok yanlış. Böyle bir ihtiyaç mı var, böyle bir konu mu var Türkiye'de? Şu anda Türkiye'de Başbakan bellidir, AK Parti'nin Genel Başkanı bellidir, böyle bir arayış da yoktur, Hakan Fidan'ın böyle bir düşüncesi de yoktur. Bu tür şeylere çekmek Hakan Fidan'ı ve Başbakan'ı yıpratmaya dönük yorumlardır. Bunları bir kere tamamen gündem dışında tutmak lazım. Hakan Fidan da buna karşı bir senaryonun içerisinde olacak kişi değildir. Ahmet Davutoğlu'nun yanında yer alacak, arkasında duracak en çok güvendiği isimlerden biridir. Hepimiz bir ekibiz, ekip olarak hareket ederiz, bu bir takım oyunudur, biz de bu hareketin, AK Parti ailesinin bir ferdi olarak hep birlikte hizmet ederiz. Bu tür yakıştırmaların, fitne fesat çabasının bir parçasıdır sadece."

Akdoğan, Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de "Bu tür siyasi görevlendirmeler Genel Başkan'ın, Başbakan'ın takdirinde olan konulardır. Elbette Cumhurbaşkanı'nın da onay merciyi olarak bir iradesi vardır. Onun ötesinde bizim yakıştırma yapmamız doğru olmaz. Hakan Fidan değerli, tecrübeli bir arkadaşımızdır. Her pozisyona da layıktır, ama onun ötesinde biz yorum yapamayız, bu siyasi takdirdir" dedi.

"KİŞİSEL TERCİHİDİR"
Akdoğan, bir soru üzerine, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı bir televizyon programında, "Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığında başarılı olduğu, aslında milletvekilliğine çok anlam veremediği, Başbakan da olamayacağı" yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi.

Programı izlemediğini söyleyen Akdoğan, "Bu Hakan Fidan'ın kendi kişisel tercihidir, elbette Sayın Başbakan ile de istişare etmiştir, değerlendirme yapmıştır ve kendi kararını vermiştir diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Akdoğan, "Acaba Hakan Fidan'ın karar almasını etkileyen şey Sayın Davutoğlu'nun daveti mi oldu?" sorusuna karşılık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın Başbakanımızın burada bir değerlendirmesi, takdiri elbette olmuştur. Yani MİT Müsteşarı pozisyonundaki kişi, kendi kendine böyle bir karar alamaz. Dediğim gibi, biz bir ekibin parçasıyız, bu ekibin başında Sayın Başbakanımız var, onun rızasını almıştır. Burada tabii Hakan Fidan'ın neticede kişisel tercihi. Kolay bir görev değil MİT Müsteşarlığı, 5 yıldır bu görevi yürütüyor. Ne tür sıkıntılar yaşandığını hepimiz gördük, yaşadık. Bundan dolayı farklı bir görevde bulunmak istemiş olabilir. Buna da saygı duymak gerekir."

"FİDAN'IN VARLIĞI ÇOK ÖNEMLİ"
Hakan Fidan sonrasında "Hakan Fidan'sız bir MİT, böylesine bir dönemde bir dizi soruna neden olabilir gibi yoruma katılıp katılmadığı sorulan Akdoğan, şunları söyledi:

"Bunlar Cumhuriyet döneminin en önemli kurumlarıdır. Hakan Fidan bu kurumun dönüşümünde, son dönemdeki performansını yükseltmesinde çok önemli katkılar yapmıştır. Onun oradaki varlığı da çok önemliydi. Elbette bu kurumsal yapı kendini bir şekilde devam ettirecek. Orada da çok değerli arkadaşlarımız var bu işi yapabilecek. Bir kurumun başarıyla devam etmesi kişilerden sonra o kişinin başarısıdır zaten. Eğer onu devam ettiremiyorsa orada, o kişide bir eksiklik aramak gerekir. Bu kurumun başarıyla devam etmesinde de Hakan Fidan'ın oradaki yaptıkları, dönüşümünün etkisi vardır, bu da Hakan Fidan'ın başarısı olur."