"Amerika'da padişahlık mı var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber'de başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 29 Ocak 2015, 00:00 Güncelleme 30 Ocak 2015, 02:02
Amerika’da padişahlık mı var

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Başkanlık sistemi"ne ilişkin "İngiltere bile bir yarı başkanlıktır. Orada hakim olan Kraliçe'dir. Amerika'da şimdi padişahlık mı var? "Hızlı gidip de ne olacak" diyorlar. Ne demek ne olacak? Bizim hız yapmamız lazım ki, aradaki mesafeyi kapatalım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şunları söyledi:

"Bu konu hakkında çok fazla spekülasyonlar yapılıyor. Özellikle birçok alışkınları değiştirmeye yönelikl adımlar attıldığında bu tür şeyler oluyor. G20 içerisinde 10'u başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Birçok lider bu sistemin faydalı olacağını dile getiriyor. Nasıl muasır medeniyetler seviyesine çıkarız? Bunun derdindeyiz. Türkiye bu süreci milletvekilleriyle işleyecek. Denetimsiz bir anlayışın olması çok çok sıkıntılar doğurur. Başkanlık sisteminde denetleme olacak. Eğer yaşayarak bir şeyi yapıyorsanız netice almanız daha kolaydır.

Bizim önümüz birçok kez tıkanmıştır. Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı çok daha ileride olurduk. Yargıyla sürekli bir sürtüşme içinde olursanız ülke yönetiminde sorunlar yaşanır. Başkanlık sisteminde bu sorunlar tamamen ortadan kalkmış olacak.

Şimdi kararlar alırken birini atarken bile 3 kişiden onay geçmesi gerekiyor ve sürekli engelliyor. Bizde yargı engelliyor. Böyle ülke yönetilmez ki... Benim için parlamenter sistemin en büyük eksikliğidir."

AMERİKA'DA PADİŞAHLIK MI VAR?

İngiltere bile bir yarı başkanlıktır. Orada hakim olan Kraliçe'dir. Amerika'da şimdi padişahlık mı var? "Hızlı gidip de ne olacak" diyorlar. Ne demek ne olacak? Bizim hız yapmamız lazım ki, aradaki mesafeyi kapatalım.

Türkiye'de muhalefetin kalkınma gibi bir derdi yok. Biz bugüne kadar ne dediysek onlar hep aksini söylemiştir. Beyaz dediysek siyah demişlerdir, siyah dediysek beyaz demişlerdir.

SİYASİ İRADEYİ GÜÇLÜ KILMAMIZ LAZIM
Siyasi iradeyi güçlü kılmamız lazım. Çünkü sorumluluk siyasi iradede. Bu da birinci derecede milli iradeye dayanır. Milli iradenin size verdiği yetkiyi en iyi şekilde kullanmanız lazım. Ben şimdi o yetkiyi geniş şekilde kullanamıyorum. Bize oy verenler, yarın öbür gün halkın huzuruna gittiğimizde sormaz mı "ne yaptın" diye. Ben cumhuriyn beklentilerini, kamuoyu araştırmalarıyla çok iyi biliyorum.