Papa Sultanahmet ve Ayasofya'yı ziyaret etti

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Sultanahmet Camisi ile Ayasofya'yı ziyaret etti.

Giriş Tarihi 29 Kasım 2014, 00:00 Güncelleme 29 Kasım 2014, 12:57
Papa Sultanahmet ve Ayasofya’yı ziyaret etti

İÇİNDEKİLER

Papa Francis ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'da. Papa bugün Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'la görüşecek. Programında küçük bir değişiklik yapan Papa, önce Sultanahmet Camii'ni gezdi. Papa camide dua da etti.

Papa ve beraberindeki heyet, İtalya hava yolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan özel uçak ile saat 10.29'da Atatürk Havalimanı'na geldi.


Papa Francis uçaktan indikten sonra kendisini karşılayan heyette yer alan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok ile diğer karşılama heyetiyle tokalaştı. Ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ile kucaklaştı.

Karşılama töreninin ardından beraberindeki heyetle Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne doğru yürüyen Papa Francis'un turkuaz halı üzerinde ayağının takıldığı ve sendelediği görüldü. İstanbul Valisi Şahin ile korumalar, Papa Francis'a kolundan tutarak, yardımcı oldu.

Papa Francis ile heyettekiler, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne geçerek, burada kısa bir süre kaldı.

Papa Francis ve beraberindeki heyet, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul'daki ilk ziyareti için Sultanahmet Camisi'ne geçti. Papa Francis, Sultanahmet Camii'nde İstanbul Müftüsü tarafından karşılandı. İstanbul Müftüsü, Sultanahmet Camii hakkında Papa'ya bilgi verdi. Papa Francis, İstanbul Müftüsi ile birlikte dua etti ve dua yaklaşık 3 dakika sürdü.

Sultanahmet Camii'ni gezen Papa Francis Ayasofya Müzesi'ne geçti.

İstanbul Patrikhanesi'nin kuruluşu ayini aynı gün Papa'nın, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'la özel bir görüşme yapacağı ve avlusunda Ortodoks Patrikhanesine de ev sahipliği yapan ST. George Fener Yunan Ortodoks Kilisesi'nde 'ekümenik dua' gerçekleştireceği de açıklandı.

Papa Francis ziyaretinin son günü olan yarın ise, İstanbul'daki Patrikhane'nin kuruluşuna ilişkin gerçekleştirilecek olan, yine ST. George Kilisesi'ndeki ayine katılacak. Ortodoks Hristiyanların Aziz Andreas Yortusu da 30 Kasım'da yapılıyor.

Bunun ardından Papa ve Patrik Bartholomeos ortak bir deklarasyona imza atacak ve birlikte bir öğlen yemeği yiyecek.

Emerit Papa 16. Benediktus da, 2006 yılında yaptığı Türkiye ziyareti için Aziz Andreas Yortusu'nun kutlandığı günleri seçmişti.

Papa 6. Paul, Papa 2.Jean Paul ve Papa 16. Benediktus'tan sonra Türkiye'yi ziyaret eden 4'üncü Papa olan Francis, selefleri gibi Efes'teki Meryem Ana Kilisesi'nin ziyaretini programına almadı.