THK'ya ihale yolsuzluğu ve rüşvet operasyonu

"İhaleye fesat karıştırmak, yolsuzluk ve rüşvet" iddiasıyla düzenlenen operasyonda, Türk Hava Kurumu Başkan Osman Yıldırım ve Gökçen Havacılık Genel Müdürü Volkan Yılmaz'ın aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı

Giriş Tarihi 29 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 29 Ekim 2014, 00:00
THK’ya ihale yolsuzluğu ve rüşvet operasyonu

İÇİNDEKİLER

Kurum bünyesinde gerçekleştirilen eğitim uçakları, Sağlık Bakanlığı'nın kiraladığı ambulans helikopterler ile Kapadokya'da kullanılan uçan balon ihalelerine fesat karıştırıldığı ve yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü. Mali Şube ekiplerinin, bir yıldır sürdürdüğü teknik ve fiziki takip sonucu şüphelilerin yürüttüğü tüm yasa dışı faaliyetler belgelendi, dün sabah operasyon için düğmeye basıldı

Rüşvet alışverişine ilişkin suçlamaların yer aldığı dosyada "Türkkuşu" projesi ile ilgili bilgilerin sosyal medya üzerinde sızdırılmasına da yer verildi. Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından şüphelilerin hesap hareketleri ve mal varlıklarının incelendiği dönen para miktarının ise milyonlarla ifade edildiği öğrenildi

Başkent Ankara dün güne, Türk Hava Kurumu (THK) yöneticilerine yönelik "İhaleye fesat karıştırmak, yolsuzluk ve rüşvet" iddiasıyla düzenlenen operasyonla başladı. Mali Şube ekiplerinin düzenlediği operasyonda, THK Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım'la birlikte yakınları ve çalışanların bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

1 YILLIK TEKNİK VE FİZİKİ TAKİP

"THK'da ihalelere fesat karıştırıldığı, yolsuzluk ve rüşvet" iddiaları üzerine, Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar ve Suç Gelirleriyle Mücadele Şubesi ekipleri, savcılık talimatıyla düğmeye bastı. Yaklaşık bir yıl önce başlattığı teknik ve fiziki takip sonucunda, şüphelilerin yürüttüğü tüm yasa dışı faaliyetleri belgeledi. Kurum bünyesinde gerçekleştirilen eğitim uçuşları, Sağlık Bakanlığı'nın kiraladığı ambulans helikopterler ile Kapadokya bölgesindeki uçan balon ihalelerine fesat karıştırıldığı ve yolsuzluk yapıldığı belirlendi.
Teknik ve fiziki takibe alınan şüphelilerin yasa dışı tüm faaliyetleri kaydedilirken, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) da hesap hareketleri ve mal varlıkları incelendi. MASAK incelemesinde, şüphelilerin, milyonlarla ifade edilen hesap hareketleri ve mal varlıklarının bulunduğu ortaya çıktı. Son olarak, "Türkkuşu" projesi ile ilgili bilgilerin sosyal medya üzerinde sızdırılması üzerine Mali Şube ekipleri, dün sabah operasyon yapıldı.

BAŞKANLA BİRLİKTE 8 KİŞİ GÖZALTINDA

Dün sabah saatlerinde zanlıların evlerine giden polis ekipleri, THM Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım'ı Ümitköy'deki evinde, yakın akrabaları, kurum çalışanları ve Gökçen Havacılık Genel Müdürü Volkan Yılmaz da ev adreslerinde gözaltına aldı. 9 kişiyi gözaltına alan polisin 2 kişiye ise ulaşamadığı kaydedildi. THK ile bağlı kurumlar ve şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda bulunan bilgisayarlara el konuldu.

YAKINLARA İŞ, İHALELERE FESAT, RÜŞVET

Osman Yıldırım'ın yakın akrabalarını THK'ya yerleştirdiği, bir süre önce baş komiserlikten emekliye ayrılan kardeşi Selami Yıldırım'ı da aynı kurumda bir birimin başında görevlendirdiği öne sürüldü. Polisin hazırladığı dosya kapsamında kurum içinde yapılan birçok ihaleye fesat karıştırıldığı ve yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Rüşvet çarkını da izleyen mali polisin, eğitim uçakları ile Sağlık Bakanlığı'nın kiraladığı hava ambulans helikopterler ile Kapadokya'da kullanılan sıcak hava balon ihalelerinde döndürülen kirli tezgahı ortaya çıkardığı öğrenildi. Soruşturmaya konu olan helikopter sayısı 17 ile ifade edilirken, MASAK görevlilerinin yaptığı incelemede şüphelilerin mal varlıklarında ciddi artış olduğu belirlendi.

"TÜRKKUŞU" AÇIKLAMASI

Çok sayıda gayrimenkule sahip olduğu ve lüks bir hayat yaşadığı ileri sürülen Yıldırım'ın, THK'da özellikle kendi yakın akrabalarını istihdam etmesine de dikkat çekildi. İhalelerdeki yolsuzluk ve rüşvet çarkının yanı sıra "Türk Kuşu Uçağı" projesi bilgilerinin sosyal medyaya sızmasının da soruşturma dosyasında yer aldığı öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan THK Basın Yayın Müdürü İsmail Çanak, "Türk Kuşu Uçağı'nın üretim planlarının sosyal medyaya sızması iddialar arasında bulunuyor. Diğer iddialara ilişkin bize gelen herhangi bir bilgi olmadı. Başkanımızın söylediği şu, 'Halkımız merak etmesin, uçağımızı çok kısa bir zamanda gökyüzünde göreceğiz. Bundan halkımızın şüphesi olmasın" dedi.
Emniyette gözaltında tutulan 9 kişinin sorgulaması devam ederken, diğer 2 kişinin de arandığı belirtildi. Adreslerden alınan bilgisayarların ise bilişim ekiplerince incelenerek suç delili arandığı belirtildi.